Mijn domotica doet het. En nu wat?

Door kazz1980 op maandag 26 november 2018 13:13 - Reacties (25)
Categorie: Smart Home, Views: 3.876

Het is hier al een tijdje héél stil.....

De reden is eenvoudig: mijn huidige Domotica werkt geweldig! Alles doet wat het moet doen. Foutloos, zonder storingen. Verlichting is aan wanneer ik dat wil en uit wanneer ik dat wil. En ik hoef er niks voor te doen. Hooguit een enkele spraakopdracht als ik de lampen iets eerder aan of uit mocht willen.

Super blij mee. Op naar de volgende uitdagingen!!

Alleen... Wat dan?

Ik heb niks meer om te automatiseren. En de plannen die ik nog heb, tja. die vergen aardige investeringen. Ik heb daarom de afgelopen maanden gepoogd enige vorm van sponsoring te regelen voor mijn blog. Helaas zonder succes!

Inmiddels is het momentum weg. Zonde!
In korte tijd werd dit blog aardig populair, en zelfs blog van de maand. Maar ja, nu valt het dood.
Ik heb niks te vertellen.... Het geld (dat ik hieraan wilde besteden) is op!

Jammer....

Ik hoop op enig moment weer een herstart te kunnen maken met dit blog. In de tussentijd mag een ieder mij altijd lastig blijven vallen met vragen over Domotica, Domoticz, etcetera. Maar nieuwe content... Ik vrees dat die nog even op zich gaat laten wachten. Het spijt me!

Kosten en baten van domotica: is het de moeite?

Door kazz1980 op vrijdag 28 september 2018 12:29 - Reacties (20)
Categorie: Smart Home, Views: 5.393

Deze vraag komt geregeld langs: Wat levert Domotica nu feitelijk op? Is het een kostbaar hebbedingetje? Of kun je er geld mee besparen? Hoeveel investering vergt het? En welk gemak levert het dan precies op? Hierbij een (eenvoudig) kosten-baten plaatje van mijn set-up...

Kosten
Mijn domotica heeft het volgende gekost (alle bedragen zijn iets afgerond)
Eenmalige investeringen:
 • Raspberry Pi: 35 euro
 • Xiaomi Gateway: 22 euro
 • Google Home Mini: 50 euro (maar wordt ook gebruikt voor veel andere zaken - dus in feite is deze investering niet geheel voor de domotica...)
 • Logitech Harmony Ultimate: 140 euro (idem)
En aan aangesloten apparatuur:
 • Yeelight E27 lamp: 15 euro (5 stuks: 75 euro)
 • Yeelight LED strip: 25 euro
 • Xiaomi Smart plug Zigbee: 11 euro (2 stuks: 22 euro)
 • Xiaomi Human Body sensor: 10 euro (4 stuks: 40 euro)
 • Xiaomi raam/deur sensor: 8 euro (2 stuks: 16 euro)
 • Xiaomi temperatuur/luchtvochtigheid sensor: 10 euro
Alles bij elkaar komt de investering nu op 435 euro, waarvan 247 euro aan eenmalige kosten. Met eenmalig bedoel ik dat ik voor verdere uitbreiding van de domotica deze niet meer bij hoef te kopen. Wel wil ik hier nog aan toevoegen dat ik meerdere lampen toch al moest vervangen (want waren nog geen LED, defect of nog in het geheel niet aanwezig) en ook de Harmony Ultimate was een vervanging van een vorige universele afstandsbediening die na jaren trouwe dienst de geest had gegeven...
Maar alles bij elkaar is het alsnog een stevige investering... En dan heb ik de tijd die er in zit nog niet mee gerekend, want het is heeel wat uurtjes uitzoekwerk, installatie en vooral code kloppen geweest.

Baten
Wat levert het nu op? Allereerst: heel veel lol! Het uitzoeken, het inrichten, het installeren. Ik heb er erg veel plezier in om daar mee bezig te zijn... Maar daarnaast de echte baten:
Mijn woonkamer en keuken zijn nu geheel autonoom. Dat wil zeggen: ik hoef niks te doen om de verlichting aan te sturen en ook het terrarium is autonoom aangestuurd (zie vorige blogpost). De multimedia is gedeeltelijk autonoom. Helemaal gaat dat niet lukken want dan zou ik software moeten bouwen die intelligent genoeg is om mijn gedachten te lezen wat ik zou willen luisteren/kijken ;) Gaat niet gebeuren....

Tot slot functioneert het systeem nog als alarmsysteem... Wanneer ik niet thuis ben (althans, mijn telefoon niet...) en de deur wordt geopend dan gaat het alarm af en krijg ik een melding.

Maar misschien het grootste pluspunt is dat er nooit meer een lamp of multimedia per ongeluk aan blijft staan.... En ook de koelkast blijft niet per ongeluk open staan (krijg daar een waarschuwing van). Verlichting en multimedia gaat automatisch uit wanneer ik het huis verlaat en 's nachts gaat alles ook uit. Als je bedenkt dat ik vroeger mijn (plasma) televisie best regelmatig per ongeluk een hele dag of nacht aan liet staan levert dat dus best wat op qua stroombesparing... Ook is licht enkel aan in ruimtes waar daadwerkelijk iemand aanwezig is, dus ook daar zit een (kleine) energie besparing.

Naast gebruiksgemak zijn mijn energielasten dus omlaag gegaan. Al is het niet gek veel, mede ook omdat het domotica systeem zelf natuurlijk weer stroom kost! Maar als je bedenkt dat de raspberry pi rond de 3,5 Watt verbruikt en mijn televisie 350 watt... Dan staat een dagje de TV per ongeluk aan laten staan al snel gelijk aan een dikke maand de raspberry pi laten draaien...

Conclusie
Financieel kan domotica voor mij dus niet uit.... Er is wel iets stroombesparing, maar dat zal niet snel voldoende opleveren dat de investering er uit kan... De meerwaarde zit dus echt in het gemak en het plezier van domotica. En of dat de moeite is? Tja, dat is heel persoonlijk! Voor mij is het het geld absoluut waard geweest. Heb er verschrikkelijk veel plezier mee gehad en mijn woongenot is er echt door verbeterd. Ik vind het heerlijk dat de verlichting rekening houdt met mij en met wat ik aan het doen ben en qua multimedia kan ik veel meer dan voorheen... En het blijft ook leuk hoe mensen reageren die op bezoek komen. Zeker mensen die voor het eerst mijn huis in komen zijn vaak erg onder de indruk en willen vaak weten hoe ik het voor elkaar gekregen heb... Dus het is ook een mooi gespreksonderwerp! ;)

P.s. Binnenkort in dit theater (hoop ik): Unboxing en eerste ervaringen met de Xiaomi M365! Niet direct gerelateerd aan Domotica, maar wel onderdeel van het Xiaomi ecosysteem waar ik gebruik van maak voor het merendeel van mijn domotica...

Smart Terrarium

Door kazz1980 op woensdag 19 september 2018 12:40 - Reacties (32)
Categorieën: Domoticz, Smart Home, Xiaomi, Views: 4.584

Aangezien ik niet alleen in huis woon moesten de huisdieren er ook aan geloven... Althans, mijn baardagaam! Een baardagaam is een hagedis die in het wild enkel in Australië voorkomt. Het is een koudbloedig woestijndier. Dat betekent dat het dier de zon nodig heeft om te overleven. In Nederland is er uiteraard veel te weinig zon - dus het dier kan enkel overleven in een terrarium. In het terrarium moeten de omstandigheden van een woestijn nagebootst worden. Dat is best lastig... Maar met een slim stukje software en domotica een koud kunstje!


De woestijn in huis
Nabootsen van een woestijn, wat houdt dat dan in? Dat wil zeggen dat er overdag veel zon is en de temperatuur oploopt en 's nachts is het donker en koelt het flink af. Overdag is de luchtvochtigheid laag, 's nachts mag die best iets oplopen. In de winter zijn ook in de woestijn de dagen veel korter en de nachten langer waardoor het over de gehele dag genomen koeler is! Dat heeft de baardagaam echt nodig om een rustperiode te pakken (geen winterslaap, maar wel een winterrust).

Voorheen gebruikte ik hiervoor een stekkerdoos met timer. Die moest ik de hele tijd bijstellen om te zorgen dat de dagen richting de winter korter werden en in de lente geleidelijk aan weer langer. Veel gedoe en ook nog eens foutgevoelig... Bovendien kwam deze tropische zomer een probleem aan het licht... In mijn huis werd het maar liefst 30 graden en in het terrarium liep de temperatuur met alle lampen dus te hoog op! Regelmatig moest het licht in het terrarium dus even uit... Maar ja - ik kon het niet iedere dag in de gaten houden, immers moet ik ook gewoon werken!

Toen op een dag ook nog eens de timer kapot bleek kwam het eureka moment... Waarom niet automatiseren binnen mijn domotica systeem? Zo gezegd, zo gedaan.

Smart terrarium
In het terrarium kwam dus een sensor die de temperatuur en de luchtvochtigheid meet (en ook de luchtdruk, maar daar doe ik verder niks mee!). Deze kan ik uitlezen in Domoticz.
De lampen (warmtelamp én zonnelamp) van het terrarium sloot ik aan op een Smart plug en kan ik daarmee in en uitschakelen vanuit de software.

Terrarium1 Terrarium2

Vervolgens moest er een relatief eenvoudig scriptje geschreven worden dat er als volgt uitziet:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
commandArray = {}
  timenow = os.date("*t")
  minutesnow = timenow.min + timenow.hour * 60
  
if (tonumber(otherdevices['Terrarium temperatuur']) > 37) and uservariables['overheat']==0 then
  commandArray['Variable:overheat']= '1'
elseif (tonumber(otherdevices['Terrarium temperatuur']) < 34) and uservariables['overheat']==1 then
  commandArray['Variable:overheat']= '0'
end  

if ((minutesnow < timeofday['SunriseInMinutes']) or (minutesnow > timeofday['SunsetInMinutes']))or uservariables['overheat']==1 then
  if otherdevices['Terrarium']=='On' then
    commandArray['Terrarium']='Off' 
    print ("Terrarium uit")
  end  
elseif otherdevices['Terrarium']=='Off' then
  commandArray['Terrarium']='On' 
    print ("Terrarium aan")
end   

return commandArrayHet inschakelen en uitschakelen van het licht gebeurt op basis van de zonsop- en ondergang. Met daarbij één uitzondering als de temperatuur te hoog oploopt. Wanneer de temperatuur hoger dan 37 graden wordt gaat het licht uit totdat de temperatuur weer onder de34 graden zakt. Tamelijk simpel, maar het werkt perfect. En een heel mooie bijkomstigheid is dat ik ten alle tijden kan zien of het licht aan is én wat de temperatuur en luchtvochtigheid is... Ongeacht of ik thuis ben of niet!

terrarium3

Ook kan dit in mooie grafieken getoond worden:

terrarium5 terrarium4

Met dank aan mijn domotica zit mijn baardagaam dus altijd veilig in het zonnetje én heb ik er geen omkijken naar. Beestje blij, ik blij! Lang leve automatisering ;)

Op verzoek:
Gebruikte sensor: Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor (Xiaomi Gateway v2 of hoger vereist)
Deze stuurt ieder uur de waarden door, maar bij een verandering van de temperatuur met 0,5 graden celcius of meer en/of een wijziging in de luchtvochtigheid van 6% of meer ten opzichte van de laatst verzonden waarde wordt de nieuw gemeten waarde direct doorgestuurd (volgens de specs - heb het niet getest! \).
Batterijduur moet ik nog ervaren... als ik daar nieuws over heb laat ik het weten in mijn blog! Voor wie het interesseert, volgens Domoticz is de gebruikte sensor zelf een LaCrosse TX3 (zegt mij niet zoveel...).

DISCLAIMER
Ik kijk dus wél om naar het beestje, enkel niet langer naar de techniek rondom de verlichting/verwarming van het terrarium (wat onder de streep veiliger is voor de baardagaam). Middels deze blog wil ik mensen niet oproepen om zonder daar goed over na te denken een baardagaam of ander 'terrarium-beest' aan te schaffen. Dit zijn levende dieren met bepaalde behoeften. Voordat je de aanschaf van een baardagaam (of welk ander huisdier ook) overweegt zul je je eerst goed moeten verdiepen in een dergelijk huisdier en welke verantwoordelijkheden en kosten dit met zich meebrengt. Bezint eer ge begint...==============================================================================
Deze blogpost is door Tweakers gekozen als Tweakblog van de maand september 2018! Super leuk.
Dank aan de mensen die mijn blog daarvoor genomineerd hadden! _/-\o_

==============================================================================

Hoe frustrerend is Domotica?

Door kazz1980 op vrijdag 14 september 2018 18:33 - Reacties (26)
Categorie: Software, Views: 5.230

De laatste tijd heb ik meermaals discussies gezien/gehoord over de frustraties van thuis automatisering. Regelmatig gaat frustratie de overhand nemen zodra eenmaal de nieuwigheid er vanaf is. Want een beetje Tweaker vind het heerlijk om wat te prutsen met (nieuwe) hardware en software, niet waar? Maar zodra je op een avondje bank hangen ineens in het donker zit omdat je domotica in opstand komt of wanneer je verwarming op hol slaat doordat deze je sensoren niet langer snapt... Dan is het ineens zo leuk niet meer! Ook ik krijg wel eens de vraag van mensen of ik het niet een keer zat ben, al dat gepruts aan mijn domotica. Het antwoord is simpel: Nee! En wel om een hele simpele reden. Ik heb mijn domotica vanaf dag 1 beschouwd als een Agile software ontwikkelingstraject. Graag vertel ik wat meer over hoe ik dat aangepakt heb (ter leering ende vermaeck).

Euh... Agile?
Iedere IT-er weet volgens mij meteen wel wat ik bedoel met Agile... maar voor wie de term niet kent even een korte uitleg. Op Wikipedia staat het vrij uitgebreid beschreven. Maar in het kort gaat Agile software ontwikkeling om het iteratief ontwikkelen van software en kenmerkt zich door veel samenwerking en communicatie en minder op contracten en uitgebreide documentatie. Door het iteratieve karakter gaat de werkwijze uit van kort cyclisch steeds aanpassen/verbeteren in plaats van lang werken aan een perfect product en deze middels een big bang introduceren.

Leuk. Maar hoe zit dat dan met domotica?
Allereerst werk ik in mijn eentje aan mijn domotica. Dus het samenwerken en communiceren, dat essentieel is binnen de Agile werkwijze, is niet zo van toepassing. Of toch wel? Uiteraard heb ik geen uitgebreide vergaderingen met mijzelf en voer ik ook geen heet gebakerde discussies... Maar ik heb wel degelijk verschillende petten op tijdens de ontwikkeling: ontwerp, ontwikkel, test. En ik zorg dat deze disciplines elkaar versterken. Dus tijdens het ontwerpen van functionaliteit denk ik al na over hoe het te automatiseren en testen valt en bij automatisering en test blijf ik het oorspronkelijke ontwerp in gedachten houden (hoe verleidelijk het ook is om af te gaan wijken zodra de techniek je een andere kant op wil duwen...).

Maar belangrijker is het gebruik van iteraties. Ik beperk iedere functionele aanpassing van mijn domotica tot een behapbaar stukje werk dat ik binnen 1 of maximaal 2 dagen af denk te krijgen. Ongeacht of dit een verbetering is van de bestaande functionaliteit of de toevoeging van nieuwe sensoren, verlichting, etcetera. Een belangrijk aspect hierbij is het credo 'Goed is goed genoeg!'... Het hoeft niet meteen perfect, als het maar werkt! Het kan op een later moment altijd verbeterd worden om nog beter of sneller te werken. En heb ik dan het idee dat het daadwerkelijk goed genoeg is dan wil ik dat bevestigd zien door een goede test. Dat kan ik redelijk makkelijk doen omdat ik alle software gebouwd heb met testbaarheid in gedachten. Dat betekent dat ik soms tijdens de ontwikkeling bijvoorbeeld niet een fysieke lamp of sensor in mijn code gebruik, maar eerst nog een Dummy switch (in feite een stub of driver, voor de IT-ers onder ons!). Daarmee heb ik alle controle om de onderliggende software te testen (zonder continu knipperende lampen om mij heen!) en pas zodra ik tevreden ben sluit ik de daadwerkelijke hardware aan. Vervolgens wil ik de nieuwe functionaliteit minstens pakweg 1 a 2 weken goed zien werken voordat ik het hoofdstuk sluit en kan gaan kijken naar andere nieuwe functionaliteit. Veelal is deze nieuwe functionaliteit gebaseerd op de ervaringen van die afgelopen 1 a 2 weken en bestaat uit een verdere verbetering van hetgeen ik al gebouwd heb. Maar zo nu en dan voeg ik ook geheel nieuwe functionaliteit toe (laatste project was mijn terrarium, daarover later meer).

Dus, geen frustratie?
Nope! Mijn domotica werkt eigenlijk altijd (m.u.v. grote verstoringen in het begin doordat ik de hardware niet op orde bleek te hebben). In het begin werkte het misschien nog niet helemaal zoals ik wilde, maar het werkte wel. En inmiddels ben ik op het punt beland waar het mij om te doen was. Geheel autonome domotica. Mijn huis bedenkt zelf wanneer het licht aan of uit moet op bepaalde plaatsen en reageert op mijn handelingen (zo heeft mijn keuken sfeerlicht, maar verandert dit licht bij het aanrecht in werklicht zodra ik in de buurt van het aanrecht kom). Daarmee is mijn domotica niet een vervanging van de lichtknoppen, maar voegt het echt iets aan gebruiksgemak toe én tegen minder stroomkosten. En als ik nu terugkijk naar mijn oorspronkelijke ontwerp, dan ben ik daar helemaal niet ver van afgeweken... Ik heb het destijds modulair ontworpen met de mogelijkheid om eindeloos uit te breiden. En dat blijkt te werken... Het begon met 1 sensor en 1 lamp. Inmiddels heb ik op basis van diezelfde initiële software 9 lampen, 8 sensoren, 1 multimedia hub en een Google Home smart speaker die samenwerken om mijn leven gemakkelijker te maken!

MENACE: Machine Educable Noughts And Crosses Engine

Door kazz1980 op vrijdag 10 augustus 2018 17:37 - Reacties (5)
Categorie: Smart Home, Views: 1.135

Dit is een vreemde post in deze blog. Ik zeg het er zelf maar bij... Maar ik kom er op terug waarom ik dit verhaal toch geplaatst heb in het kader van Mijn Smart Home.

MENACE, ofwel Machine Educable Noughts And Crosses Engine, is een kunstmatig intelligente machine ontwikkeld door Donald Michie in de jaren 60 die in staat was te leren om Boter Kaas en Eieren te spelen. Het is een machine die gebaseerd is op gekleurde kralen en doosjes (oorspronkelijk lege lucifer doosjes). En ondanks deze zeer low-tech (of eigenlijk non-tech!) oplossing is het wel degelijk een zelflerende machine die op een soortgelijke manier werkt als alle huidige generatie zelflerende kunstmatig intelligente machines!


Menace original
De originele MENACE zoals gemaakt door Michie

Het principe is simpel, maar lastig uit te leggen... (je bent gewaarschuwd!).
Er zijn 9 kleuren kralen. Elk staat voor een enkel vakje op het bord waarop Boter Kaas en Eieren gespeeld wordt. MENACE begint altijd het spel. Dat doe je door uit het doosje met een leeg bord erop afgebeeld een willekeurige gekleurde kraal te pakken. Afhankelijk van de kleur die gepakt is plaats je de eerste zet van MENACE op het bord. De betreffende kraal wordt bewaard bij het doosje.

Menace kralen

Nu ben jij als speler aan de beurt. Je plaatst een zet op het bord en gaat op zoek naar het doosje met daarop afgebeeld het huidige bord (dus inclusief de eigen zet!). Zodra gevonden pak je uit dit doosje een willekeurige kraal. Deze kan een kleur hebben van een mogelijke zet of een onmogelijke zet (te weten: een kleur corresponderend met een veld dat reeds gevuld is!). Indien de zet onmogelijk is wordt betreffende kraal uit het doosje verwijderd en wordt een nieuwe gepakt (nb. dit verschilt per inrichting van de machine, de oorspronkelijke machine had per doosje slechts een beperkt aantal kleuren afhankelijk van de mogelijke zetten... Daarmee is echter al een stuk intelligentie in de machine gevoerd zonder dat het leerproces begonnen is!). De volgende zet wordt geplaatst op basis van de gekleurde kraal die gepakt is. Ook deze kraal wordt bij het betreffende doosje bewaard. De speler is weer aan de beurt en het proces gaat door totdat het spel is afgelopen. Er zijn drie mogelijke uitkomsten met bijbehorende acties:
 • MENACE verliest: Alle kralen bij de doosjes worden weg gehaald
 • Gelijkspel: Alle kralen gaan terug in het eigen doosje PLUS er wordt een extra kraal van dezelfde kleur in ieder doosje gedaan
 • MENACE wint: Alle kralen gaan terug in het eigen doosje PLUS er worden drie extra kralen van dezelfde kleur in het doosje gedaan.
Op deze manier worden slechte zetten bestraft en goede zetten beloond. In meer of mindere mate afhankelijk van winst of gelijkspel.

In de loop der tijd zal de machine het spel steeds beter leren spelen totdat deze op enig moment nooit meer zal verliezen! Het spel is ooit in een prachtig meubelstuk gevat, gemaakt door Julien Prévieux. Deze ben ik vele jaren geleden tegengekomen tijdens een expositie in Frankrijk. Mijn zoon (toen nog zoontje) heeft er letterlijk uren mee gespeeld en het is sindsdien in mijn geheugen blijven hangen als hét schoolvoorbeeld van hoe Kunstmatige Intelligentie werkt... Het is belonen van goed gedrag en bestraffen van slecht gedrag. Het versterken van verbindingen die leidden tot winst en het verzwakken van verbindingen die leidden tot verlies.

https://tweakers.net/ext/f/EmtD7qelk7Q9wwgQJUR0XLYk/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/TLJgQUpjfXEyeHaUQ6f45Q0I/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/LiXXohazSS0vokOJbY1YYEMa/medium.jpg

Alle hedendaagse kunstmatige intelligentie werkt nog altijd op deze manier. En dat is logisch want onze eigen menselijke intelligentie gebruikt ook exact dit principe! Verbindingen in de hersenen die tot succes leiden worden sterker, verbindingen die tot verlies leiden zwakker.

Waarom wilde ik dit nu delen op deze plek? Om twee redenen.
Allereerst: ik vind zowel het principe achter MENACE als het meubelstuk dat Prévieux ervan maakte prachtig!
Maar belangrijker: deze intelligentie gaat ervoor zorgen dat onze huizen (en auto's, en kantoren, en...) in de toekomst echt slim gaan worden! Mijn huidige Smart Home is nog gebaseerd op 'ouderwetse' techniek: ALS dit gebeurt, DAN moet je dat doen. Maar écht interessant wordt het wanneer ik mijn huis kan vertellen dat het iets gedaan heeft dat ik wél of juist niet wilde en mijn huis op basis daarvan leert. Dus dat de code afhankelijk van mijn commentaar kralen verwijdert of juist éen of meer kralen toevoegt aan de uitgevoerde actie. Wanneer dat eenmaal realiteit is wordt een huis echt slim en zal deze leren van diens inwoners en stééds beter inspelen op de behoeften van die inwoners. Dat is mijn ultieme doel voor mijn Smart Home. Voorlopig een droom, maar iedere grote ontwikkeling begint met een droom... Toch?

https://tweakers.net/ext/f/2mZcHduAhPXsK2sto08SQnKB/medium.jpg
Mijn zoon(tje) bij MENACE 2, het kunstwerk van Julien Prévieux