Yeelight Candela Review

Door kazz1980 op woensdag 29 mei 2019 13:50 - Reacties (15)
Categorieën: Smart Home, Xiaomi, Views: 1.316

Het is een aardige tijd geleden dat ik iets op mijn blog gepost heb. Simpelweg omdat mijn thuisautomatisering inmiddels uitstekend werkt en er even geen budget is voor uitbreidingen. Toch hierbij een nieuwe blogpost, omdat Yeelight (Xiaomi) mij spontaan twee candelas aanbood om te reviewen! Die kans laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. Hierbij mijn review van dit unieke product. En ondanks mijn voorliefde voor Xiaomi en Yeelight producten ben ik kritisch geweest...

Candela_overview

Unboxing
Het is slechts een verpakking, maar Yeelight (en Xiaomi) weet als geen ander dat bij een goed product een goede verpakking hoort. Yeelight producten zijn dan ook altijd goed verpakt en er wordt ruim voldoende aandacht besteed om de verpakking er ook leuk uit te laten zien zodat het uitpakken van je nieuwe hebbedingetje als het uitpakken van een kadootje voelt. Bij de Candela's is dit niet anders. De verpakking ziet er fraai uit! Goed verpakt in plastic zit de feitelijke doos met een mooie matte bedrukking. In deze doos zit een degelijke tweede doos van licht karton waarin de USB laadkabel zit en als de doos opengeklapt wordt de Candela zelf. Tevens is er een simpel instructieboekje, maar echt nodig is deze niet omdat de bediening redelijk voor zich spreekt.

Candela_doos-dicht Candela_doos-open
Candela_doos-en-candela


Eerste indruk
Ik moet bekennen dat ik tevoren geen heel hoge verwachtingen had van de Candela. Het ziet er leuk uit, maar laten we eerlijk zijn: de charme van een kaars is juist dat het vuur is... Dat kun je niet vangen in een elektrisch hebbedingetje! En zeker niet in een hebbedingetje dat eruit ziet als een Campingaz lampje. Ik was dan ook best wel onder de indruk toen ik de Candela voor het eerst zag. Het is zeer degelijk en voelt erg zwaar. En ondanks mijn kritische houding met betrekking tot het uiterlijk vond ik hem eigenlijk direct toch wel mooi! Het design is erg strak en eenvoudig. Geen poespas, geen grote logo's. Juist die eenvoud maakt dat het een prachtig stukje techniek is om te zien! Maar het gegeven blijft: het is geen kaars...

Candela_overview2 Candela_close-up


Gebruik
De Yeelight Candela is dus een digitale kaars. De bediening kan op verschillende manieren: via de Yeelight app of door aan de bovenkant van de kaars te draaien. Leuk is dat als je meerdere Yeelight Candela's hebt je ze met elkaar kunt synchroniseren. Als je nu een willekeurige kaars aanzet, dimt of juist feller zet zullen alle andere kaarsen hetzelfde doen. Degene die dit stukje techniek bedacht heeft verdient wat mij betreft een lintje! Het is verschrikkelijk praktisch en het werkt echt vlekkeloos. Geloof me, de eerste avond zit je enkel aan de Candela te draaien om te kijken hoe de andere Candela (of Candela's) direct mee reageren! Qua gebruikersvriendelijkheid bij de bediening direct via de Candela dus een hele dikke voldoende!

Dan de bediening via de Yeelight app. Helaas is de Candela enkel met de telefoon te verbinden via bluetooth (en niet via Wifi zoals sommige andere Yeelight producten). Ander stevig minpunt is dat de Candela niet toegevoegd kan worden in de Mi Home app (waar ik al mijn andere Xiaomi en Yeelight producten wél in bedien). Enkel voor de Candela's heb ik dus een aparte app nodig. Toevoegen van de Candela's bleek lastig. Pas na twee pogingen werd de eerste Candela gevonden. Toen ik daarna de tweede Candela wilde toevoegen raakte de app hevig in de war: twee bluetooth apparaten! Pas toen ik de eerste Candela uitzette en de tweede los toevoegde ging het goed. Dat is natuurlijk geen ramp, maar als je het niet weet loop je toch even te puzzelen, ook omdat je in de app niet kunt zien welke Candela nu welke is! Bij twee stuks is dat al een uitdaging, laat staan als je je hele huis er mee vol zou zetten!

Maar eerlijk is eerlijk: het toevoegen aan de app doe je maar 1 keer, en daarna werkt het prima! Met als enige nadeel dus dat het via bluetooth werkt en je iedere keer opnieuw eerst een verbinding moet maken met de Candela's. Het is erg leuk dat je de Candela nu via de app kunt bedienen. Er zitten leuke presets in om een bepaalde sfeer neer te zetten en via de app kun je beide Candela's groeperen en zo gelijktijdig bedienen.

Candela_bediening Candela_app Candela_app-detail

Batterij
En daarmee kom ik op het volgende punt. De Candela heeft een ingebouwde accu die bij volledig opladen heel wat uurtjes mee gaat (ik moet nog een keer goed nameten hoe lang precies, maar na twee avonden brandt de Candela nog steeds!) . Dankzij deze ingebouwde accu kun je de Candela daarom altijd overal neerzetten. Opladen gaat via een USB kabeltje welke bijzonder lastig te bevestigen is in de onderkant van de Candela. Uiteraard kun je het kabeltje ook permanent laten zitten wanneer je deze makkelijk kunt wegwerken en geen zin hebt om iedere keer je kaarsen op te laden! Want dat is wel een (logisch) nadeel: ze moeten opgeladen worden! En wanneer je ze continu aan laat staan (op bluetooth stand) gaat het best wel hard met de batterij. Het is dus verstandig de Candela na afloop uit te zetten via de hardware schakelaar aan de onderzijde, als je deze niet permanent aan stroom hebt hangen. En daarmee verdwijnt eigenlijk direct de gehele meerwaarde van de bediening via een app. Je moet er toch iedere keer heen lopen om ze aan en uit te zetten. Bediening via het draai-mechanisme is, zoals eerder gezegd, briljant. Dus wat voegt de app nog toe? In feite niet meer dan dat het het geheel een leuke gadget-waarde geeft...

Prijs
De Yeelight Candela is niet goedkoop, maar het hele jaar kaarsen kopen is dat ook niet!
In Nederland is hij te koop via bijvoorbeeld Bol.com voor 44,95 euro. Bij Amazon.de is hij 51,99 euro.
Uiteraard kun je hem ook bestellen vanuit China (bv. AliExpress), dan is het circa 36 euro (inclusief verzending).

Conclusie
Ik ben zeer onder de indruk van de Candela! Ik had er bar weinig verwachtingen van en had ook het idee dat ze na de review direct weer de kast in zouden gaan (of in Tweakers Vraag & Aanbod natuurlijk!). Maar ze blijven staan. Ik vind het geweldig leuke hebbedingen en ik merk dat ik ze in de praktijk vaker gebruik dan mijn 'traditionele' kaarsen van gewoon was met een lontje. Het geeft eenzelfde sfeer als een echte kaars en de bediening is zo gemakkelijk dat ik geen zin meer heb om helemaal lucifers te gaan pakken om een kaars aan te steken (first world problems!). De app gebruik ik echter nauwelijks in de praktijk. De enige keren dat ik deze aangeraakt heb was om het uit te proberen en om mensen te laten zien dat ik mijn kaarsen met een app kan bedienen.... En eigenlijk is dat ook direct de enige meerwaarde van de app-bediening: het geeft het geheel een hoger gadget-gehalte. Dat gadget gehalte is voor mij bij een kaars niet zo nodig, maar het voegt onder de streep enkel wat toe (ook al is het weinig). Daarom geen grote minpunten voor het feit dat de bediening via de app niet ideaal werkt. De geweldige bediening via de Candela zelf maakt dat goed. Dus voor mij scoren de Yeelight Candela's een 8/10! En dat had ik tevoren absoluut niet verwacht... Ik raad ze zeker weten aan als je wel van een sfeervol kaarsje houdt en eens iets anders zoekt dan iedere week een nieuwe geurkaars halen bij de Ikea! ;)

Nb. Omdat dit een thuis automatiserings blog is nog even dit: helaas is het nog niet gemakkelijk mogelijk om de Candela's te bedienen via Domoticz of de Google Assistant. Er schijnen wel manieren te zijn om dit te hacken, maar tot op heden ben ik daar nog niet aan begonnen! Ook omdat ik niet heel veel meerwaarde zie in het automatiseren van wat uiteindelijk 'slechts' kaarsen zijn! WIe weet ooit nog eens, als hobby projectje...

Via deze weg wil ik Yeelight hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van de review exemplaren van de Candela! Voor meer informatie en om mee te doen aan give-aways, bezoek:
Yeelight website: www.yeelight.com
Yeelight Facebook: Yeelight @ Facebook

Mijn domotica doet het. En nu wat?

Door kazz1980 op maandag 26 november 2018 13:13 - Reacties (25)
Categorie: Smart Home, Views: 4.492

Het is hier al een tijdje héél stil.....

De reden is eenvoudig: mijn huidige Domotica werkt geweldig! Alles doet wat het moet doen. Foutloos, zonder storingen. Verlichting is aan wanneer ik dat wil en uit wanneer ik dat wil. En ik hoef er niks voor te doen. Hooguit een enkele spraakopdracht als ik de lampen iets eerder aan of uit mocht willen.

Super blij mee. Op naar de volgende uitdagingen!!

Alleen... Wat dan?

Ik heb niks meer om te automatiseren. En de plannen die ik nog heb, tja. die vergen aardige investeringen. Ik heb daarom de afgelopen maanden gepoogd enige vorm van sponsoring te regelen voor mijn blog. Helaas zonder succes!

Inmiddels is het momentum weg. Zonde!
In korte tijd werd dit blog aardig populair, en zelfs blog van de maand. Maar ja, nu valt het dood.
Ik heb niks te vertellen.... Het geld (dat ik hieraan wilde besteden) is op!

Jammer....

Ik hoop op enig moment weer een herstart te kunnen maken met dit blog. In de tussentijd mag een ieder mij altijd lastig blijven vallen met vragen over Domotica, Domoticz, etcetera. Maar nieuwe content... Ik vrees dat die nog even op zich gaat laten wachten. Het spijt me!

Kosten en baten van domotica: is het de moeite?

Door kazz1980 op vrijdag 28 september 2018 12:29 - Reacties (20)
Categorie: Smart Home, Views: 5.933

Deze vraag komt geregeld langs: Wat levert Domotica nu feitelijk op? Is het een kostbaar hebbedingetje? Of kun je er geld mee besparen? Hoeveel investering vergt het? En welk gemak levert het dan precies op? Hierbij een (eenvoudig) kosten-baten plaatje van mijn set-up...

Kosten
Mijn domotica heeft het volgende gekost (alle bedragen zijn iets afgerond)
Eenmalige investeringen:
 • Raspberry Pi: 35 euro
 • Xiaomi Gateway: 22 euro
 • Google Home Mini: 50 euro (maar wordt ook gebruikt voor veel andere zaken - dus in feite is deze investering niet geheel voor de domotica...)
 • Logitech Harmony Ultimate: 140 euro (idem)
En aan aangesloten apparatuur:
 • Yeelight E27 lamp: 15 euro (5 stuks: 75 euro)
 • Yeelight LED strip: 25 euro
 • Xiaomi Smart plug Zigbee: 11 euro (2 stuks: 22 euro)
 • Xiaomi Human Body sensor: 10 euro (4 stuks: 40 euro)
 • Xiaomi raam/deur sensor: 8 euro (2 stuks: 16 euro)
 • Xiaomi temperatuur/luchtvochtigheid sensor: 10 euro
Alles bij elkaar komt de investering nu op 435 euro, waarvan 247 euro aan eenmalige kosten. Met eenmalig bedoel ik dat ik voor verdere uitbreiding van de domotica deze niet meer bij hoef te kopen. Wel wil ik hier nog aan toevoegen dat ik meerdere lampen toch al moest vervangen (want waren nog geen LED, defect of nog in het geheel niet aanwezig) en ook de Harmony Ultimate was een vervanging van een vorige universele afstandsbediening die na jaren trouwe dienst de geest had gegeven...
Maar alles bij elkaar is het alsnog een stevige investering... En dan heb ik de tijd die er in zit nog niet mee gerekend, want het is heeel wat uurtjes uitzoekwerk, installatie en vooral code kloppen geweest.

Baten
Wat levert het nu op? Allereerst: heel veel lol! Het uitzoeken, het inrichten, het installeren. Ik heb er erg veel plezier in om daar mee bezig te zijn... Maar daarnaast de echte baten:
Mijn woonkamer en keuken zijn nu geheel autonoom. Dat wil zeggen: ik hoef niks te doen om de verlichting aan te sturen en ook het terrarium is autonoom aangestuurd (zie vorige blogpost). De multimedia is gedeeltelijk autonoom. Helemaal gaat dat niet lukken want dan zou ik software moeten bouwen die intelligent genoeg is om mijn gedachten te lezen wat ik zou willen luisteren/kijken ;) Gaat niet gebeuren....

Tot slot functioneert het systeem nog als alarmsysteem... Wanneer ik niet thuis ben (althans, mijn telefoon niet...) en de deur wordt geopend dan gaat het alarm af en krijg ik een melding.

Maar misschien het grootste pluspunt is dat er nooit meer een lamp of multimedia per ongeluk aan blijft staan.... En ook de koelkast blijft niet per ongeluk open staan (krijg daar een waarschuwing van). Verlichting en multimedia gaat automatisch uit wanneer ik het huis verlaat en 's nachts gaat alles ook uit. Als je bedenkt dat ik vroeger mijn (plasma) televisie best regelmatig per ongeluk een hele dag of nacht aan liet staan levert dat dus best wat op qua stroombesparing... Ook is licht enkel aan in ruimtes waar daadwerkelijk iemand aanwezig is, dus ook daar zit een (kleine) energie besparing.

Naast gebruiksgemak zijn mijn energielasten dus omlaag gegaan. Al is het niet gek veel, mede ook omdat het domotica systeem zelf natuurlijk weer stroom kost! Maar als je bedenkt dat de raspberry pi rond de 3,5 Watt verbruikt en mijn televisie 350 watt... Dan staat een dagje de TV per ongeluk aan laten staan al snel gelijk aan een dikke maand de raspberry pi laten draaien...

Conclusie
Financieel kan domotica voor mij dus niet uit.... Er is wel iets stroombesparing, maar dat zal niet snel voldoende opleveren dat de investering er uit kan... De meerwaarde zit dus echt in het gemak en het plezier van domotica. En of dat de moeite is? Tja, dat is heel persoonlijk! Voor mij is het het geld absoluut waard geweest. Heb er verschrikkelijk veel plezier mee gehad en mijn woongenot is er echt door verbeterd. Ik vind het heerlijk dat de verlichting rekening houdt met mij en met wat ik aan het doen ben en qua multimedia kan ik veel meer dan voorheen... En het blijft ook leuk hoe mensen reageren die op bezoek komen. Zeker mensen die voor het eerst mijn huis in komen zijn vaak erg onder de indruk en willen vaak weten hoe ik het voor elkaar gekregen heb... Dus het is ook een mooi gespreksonderwerp! ;)

P.s. Binnenkort in dit theater (hoop ik): Unboxing en eerste ervaringen met de Xiaomi M365! Niet direct gerelateerd aan Domotica, maar wel onderdeel van het Xiaomi ecosysteem waar ik gebruik van maak voor het merendeel van mijn domotica...

Smart Terrarium

Door kazz1980 op woensdag 19 september 2018 12:40 - Reacties (32)
Categorieën: Domoticz, Smart Home, Xiaomi, Views: 5.416

Aangezien ik niet alleen in huis woon moesten de huisdieren er ook aan geloven... Althans, mijn baardagaam! Een baardagaam is een hagedis die in het wild enkel in Australië voorkomt. Het is een koudbloedig woestijndier. Dat betekent dat het dier de zon nodig heeft om te overleven. In Nederland is er uiteraard veel te weinig zon - dus het dier kan enkel overleven in een terrarium. In het terrarium moeten de omstandigheden van een woestijn nagebootst worden. Dat is best lastig... Maar met een slim stukje software en domotica een koud kunstje!


De woestijn in huis
Nabootsen van een woestijn, wat houdt dat dan in? Dat wil zeggen dat er overdag veel zon is en de temperatuur oploopt en 's nachts is het donker en koelt het flink af. Overdag is de luchtvochtigheid laag, 's nachts mag die best iets oplopen. In de winter zijn ook in de woestijn de dagen veel korter en de nachten langer waardoor het over de gehele dag genomen koeler is! Dat heeft de baardagaam echt nodig om een rustperiode te pakken (geen winterslaap, maar wel een winterrust).

Voorheen gebruikte ik hiervoor een stekkerdoos met timer. Die moest ik de hele tijd bijstellen om te zorgen dat de dagen richting de winter korter werden en in de lente geleidelijk aan weer langer. Veel gedoe en ook nog eens foutgevoelig... Bovendien kwam deze tropische zomer een probleem aan het licht... In mijn huis werd het maar liefst 30 graden en in het terrarium liep de temperatuur met alle lampen dus te hoog op! Regelmatig moest het licht in het terrarium dus even uit... Maar ja - ik kon het niet iedere dag in de gaten houden, immers moet ik ook gewoon werken!

Toen op een dag ook nog eens de timer kapot bleek kwam het eureka moment... Waarom niet automatiseren binnen mijn domotica systeem? Zo gezegd, zo gedaan.

Smart terrarium
In het terrarium kwam dus een sensor die de temperatuur en de luchtvochtigheid meet (en ook de luchtdruk, maar daar doe ik verder niks mee!). Deze kan ik uitlezen in Domoticz.
De lampen (warmtelamp én zonnelamp) van het terrarium sloot ik aan op een Smart plug en kan ik daarmee in en uitschakelen vanuit de software.

Terrarium1 Terrarium2

Vervolgens moest er een relatief eenvoudig scriptje geschreven worden dat er als volgt uitziet:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
commandArray = {}
  timenow = os.date("*t")
  minutesnow = timenow.min + timenow.hour * 60
  
if (tonumber(otherdevices['Terrarium temperatuur']) > 37) and uservariables['overheat']==0 then
  commandArray['Variable:overheat']= '1'
elseif (tonumber(otherdevices['Terrarium temperatuur']) < 34) and uservariables['overheat']==1 then
  commandArray['Variable:overheat']= '0'
end  

if ((minutesnow < timeofday['SunriseInMinutes']) or (minutesnow > timeofday['SunsetInMinutes']))or uservariables['overheat']==1 then
  if otherdevices['Terrarium']=='On' then
    commandArray['Terrarium']='Off' 
    print ("Terrarium uit")
  end  
elseif otherdevices['Terrarium']=='Off' then
  commandArray['Terrarium']='On' 
    print ("Terrarium aan")
end   

return commandArrayHet inschakelen en uitschakelen van het licht gebeurt op basis van de zonsop- en ondergang. Met daarbij één uitzondering als de temperatuur te hoog oploopt. Wanneer de temperatuur hoger dan 37 graden wordt gaat het licht uit totdat de temperatuur weer onder de34 graden zakt. Tamelijk simpel, maar het werkt perfect. En een heel mooie bijkomstigheid is dat ik ten alle tijden kan zien of het licht aan is én wat de temperatuur en luchtvochtigheid is... Ongeacht of ik thuis ben of niet!

terrarium3

Ook kan dit in mooie grafieken getoond worden:

terrarium5 terrarium4

Met dank aan mijn domotica zit mijn baardagaam dus altijd veilig in het zonnetje én heb ik er geen omkijken naar. Beestje blij, ik blij! Lang leve automatisering ;)

Op verzoek:
Gebruikte sensor: Xiaomi Aqara Temperature Humidity Sensor (Xiaomi Gateway v2 of hoger vereist)
Deze stuurt ieder uur de waarden door, maar bij een verandering van de temperatuur met 0,5 graden celcius of meer en/of een wijziging in de luchtvochtigheid van 6% of meer ten opzichte van de laatst verzonden waarde wordt de nieuw gemeten waarde direct doorgestuurd (volgens de specs - heb het niet getest! \).
Batterijduur moet ik nog ervaren... als ik daar nieuws over heb laat ik het weten in mijn blog! Voor wie het interesseert, volgens Domoticz is de gebruikte sensor zelf een LaCrosse TX3 (zegt mij niet zoveel...).

DISCLAIMER
Ik kijk dus wél om naar het beestje, enkel niet langer naar de techniek rondom de verlichting/verwarming van het terrarium (wat onder de streep veiliger is voor de baardagaam). Middels deze blog wil ik mensen niet oproepen om zonder daar goed over na te denken een baardagaam of ander 'terrarium-beest' aan te schaffen. Dit zijn levende dieren met bepaalde behoeften. Voordat je de aanschaf van een baardagaam (of welk ander huisdier ook) overweegt zul je je eerst goed moeten verdiepen in een dergelijk huisdier en welke verantwoordelijkheden en kosten dit met zich meebrengt. Bezint eer ge begint...==============================================================================
Deze blogpost is door Tweakers gekozen als Tweakblog van de maand september 2018! Super leuk.
Dank aan de mensen die mijn blog daarvoor genomineerd hadden! _/-\o_

==============================================================================

Hoe frustrerend is Domotica?

Door kazz1980 op vrijdag 14 september 2018 18:33 - Reacties (26)
Categorie: Software, Views: 5.665

De laatste tijd heb ik meermaals discussies gezien/gehoord over de frustraties van thuis automatisering. Regelmatig gaat frustratie de overhand nemen zodra eenmaal de nieuwigheid er vanaf is. Want een beetje Tweaker vind het heerlijk om wat te prutsen met (nieuwe) hardware en software, niet waar? Maar zodra je op een avondje bank hangen ineens in het donker zit omdat je domotica in opstand komt of wanneer je verwarming op hol slaat doordat deze je sensoren niet langer snapt... Dan is het ineens zo leuk niet meer! Ook ik krijg wel eens de vraag van mensen of ik het niet een keer zat ben, al dat gepruts aan mijn domotica. Het antwoord is simpel: Nee! En wel om een hele simpele reden. Ik heb mijn domotica vanaf dag 1 beschouwd als een Agile software ontwikkelingstraject. Graag vertel ik wat meer over hoe ik dat aangepakt heb (ter leering ende vermaeck).

Euh... Agile?
Iedere IT-er weet volgens mij meteen wel wat ik bedoel met Agile... maar voor wie de term niet kent even een korte uitleg. Op Wikipedia staat het vrij uitgebreid beschreven. Maar in het kort gaat Agile software ontwikkeling om het iteratief ontwikkelen van software en kenmerkt zich door veel samenwerking en communicatie en minder op contracten en uitgebreide documentatie. Door het iteratieve karakter gaat de werkwijze uit van kort cyclisch steeds aanpassen/verbeteren in plaats van lang werken aan een perfect product en deze middels een big bang introduceren.

Leuk. Maar hoe zit dat dan met domotica?
Allereerst werk ik in mijn eentje aan mijn domotica. Dus het samenwerken en communiceren, dat essentieel is binnen de Agile werkwijze, is niet zo van toepassing. Of toch wel? Uiteraard heb ik geen uitgebreide vergaderingen met mijzelf en voer ik ook geen heet gebakerde discussies... Maar ik heb wel degelijk verschillende petten op tijdens de ontwikkeling: ontwerp, ontwikkel, test. En ik zorg dat deze disciplines elkaar versterken. Dus tijdens het ontwerpen van functionaliteit denk ik al na over hoe het te automatiseren en testen valt en bij automatisering en test blijf ik het oorspronkelijke ontwerp in gedachten houden (hoe verleidelijk het ook is om af te gaan wijken zodra de techniek je een andere kant op wil duwen...).

Maar belangrijker is het gebruik van iteraties. Ik beperk iedere functionele aanpassing van mijn domotica tot een behapbaar stukje werk dat ik binnen 1 of maximaal 2 dagen af denk te krijgen. Ongeacht of dit een verbetering is van de bestaande functionaliteit of de toevoeging van nieuwe sensoren, verlichting, etcetera. Een belangrijk aspect hierbij is het credo 'Goed is goed genoeg!'... Het hoeft niet meteen perfect, als het maar werkt! Het kan op een later moment altijd verbeterd worden om nog beter of sneller te werken. En heb ik dan het idee dat het daadwerkelijk goed genoeg is dan wil ik dat bevestigd zien door een goede test. Dat kan ik redelijk makkelijk doen omdat ik alle software gebouwd heb met testbaarheid in gedachten. Dat betekent dat ik soms tijdens de ontwikkeling bijvoorbeeld niet een fysieke lamp of sensor in mijn code gebruik, maar eerst nog een Dummy switch (in feite een stub of driver, voor de IT-ers onder ons!). Daarmee heb ik alle controle om de onderliggende software te testen (zonder continu knipperende lampen om mij heen!) en pas zodra ik tevreden ben sluit ik de daadwerkelijke hardware aan. Vervolgens wil ik de nieuwe functionaliteit minstens pakweg 1 a 2 weken goed zien werken voordat ik het hoofdstuk sluit en kan gaan kijken naar andere nieuwe functionaliteit. Veelal is deze nieuwe functionaliteit gebaseerd op de ervaringen van die afgelopen 1 a 2 weken en bestaat uit een verdere verbetering van hetgeen ik al gebouwd heb. Maar zo nu en dan voeg ik ook geheel nieuwe functionaliteit toe (laatste project was mijn terrarium, daarover later meer).

Dus, geen frustratie?
Nope! Mijn domotica werkt eigenlijk altijd (m.u.v. grote verstoringen in het begin doordat ik de hardware niet op orde bleek te hebben). In het begin werkte het misschien nog niet helemaal zoals ik wilde, maar het werkte wel. En inmiddels ben ik op het punt beland waar het mij om te doen was. Geheel autonome domotica. Mijn huis bedenkt zelf wanneer het licht aan of uit moet op bepaalde plaatsen en reageert op mijn handelingen (zo heeft mijn keuken sfeerlicht, maar verandert dit licht bij het aanrecht in werklicht zodra ik in de buurt van het aanrecht kom). Daarmee is mijn domotica niet een vervanging van de lichtknoppen, maar voegt het echt iets aan gebruiksgemak toe én tegen minder stroomkosten. En als ik nu terugkijk naar mijn oorspronkelijke ontwerp, dan ben ik daar helemaal niet ver van afgeweken... Ik heb het destijds modulair ontworpen met de mogelijkheid om eindeloos uit te breiden. En dat blijkt te werken... Het begon met 1 sensor en 1 lamp. Inmiddels heb ik op basis van diezelfde initiële software 9 lampen, 8 sensoren, 1 multimedia hub en een Google Home smart speaker die samenwerken om mijn leven gemakkelijker te maken!