Mijn smart huis: In den beginne...

Door kazz1980 op dinsdag 6 maart 2018 22:21 - Reacties (10)
Categorieën: Domoticz, Raspberry Pi, Smart Home, Xiaomi, Views: 4.404

Nadat het plan gevormd was om mijn huis om te toveren tot een Smart Home moest er de nodige apparatuur komen... Een Xiaomi Yeelight lamp was er al. Maar nu moest deze op enige wijze intelligent aangestuurd gaan worden... Het was mij al duidelijk dat hier nog geen out-of-the-box oplossing voor bestond! Althans, niet betaalbaar... Dus de keuze om zelf iets te gaan bouwen was gemaakt! Maar met nul kennis van thuisautomatisering was dit in eerste instantie een stevige uitdaging...

De aansturing

Wanneer je zelf met thuisautomatisering aan de slag wilt is de keuze qua software beperkt. Eigenlijk bestaat er, bij mijn weten, slechts één vrij toegankelijk stukje software met dit doel, en dat is Domoticz. Maar omdat ik niet continu een PC wil hebben staan loeien (wegens lawaai, maar belangrijker wegens stroomverbruik) moest er een Raspberry Pi komen waarop deze software zou gaan draaien.

En zie hier: de hersenen van mijn (toekomstige) slimme huis:
Raspberry Pi scherm Raspberry Pi

Zoals te zien voorzien van een beeldscherm welke tevens functioneert als touchscreen. Idee is dat hiermee in de toekomst bepaalde zaken aangestuurd kunnen worden. Maar wat precies, dat weet ik nog niet! Op dit moment doe ik er nog niet echt iets mee...

De hardware

Omdat ik met slechts een enkele Yeelight lamp niet veel mogelijkheden heb om het huis intelligent te maken moest er aanvullende hardware komen. Xiaomi1 heeft hiervoor een enorme hoeveelheid sensoren, knoppen, lampen, etcetera.
In eerste instantie koos ik voor een bewegingssensor (Human Body Sensor)2 en een draadloze knop.

Xiaomi Human Body sensor Xiaomi Wireless Switch

De Xiaomi sensoren zijn los echter onbruikbaar omdat ze enkel aangestuurd kunnen worden met de Xiaomi gateway3. Die moest er dus ook komen. En ik wilde deze een mooi centrale plaats geven in het huis. Dat werd aan het plafond midden in de woonkamer (aangezien ik daar toch nooit een lamp op heb willen hangen). Enige praktische uitdaging: de gateway kan enkel ingeplugd worden in een Chinees stopcontact (Type I)! Dus zodoende stond ik op een goede dag een Chinees stopcontact op mijn plafond te schroeven... Een beetje vreemd, een stopcontact aan je plafond. Maar het resultaat was dat de gateway mooi tegen het plafond bevestigd kon worden zodat deze in de woonkamer goed zichtbaar én hoorbaar is. De Gateway is namelijk voorzien van een aan te sturen lichtgevende ring en een speaker welke zowel standaard geluiden als zelf op te nemen MP3's ten gehore kan brengen (daarover later meer!). Het instellen van de Gateway was even lastig omdat deze na inschakelen meteen instructies begon te blaten: In het Chinees! Maar, gelukkig is de bijbehorende app inmiddels grotendeels ook in het Engels beschikbaar (en inmiddels zelfs steeds meer in het Nederlands!), en waar alsnog een confrontatie ontstond met de Chinese taal bleek Google een uitkomst...

Xiaomi Gateway Xiaomi Gateway app

Het functionele ontwerp

Nu was alle hardware aanwezig om de eerste stappen naar een Smart Home te zetten:
De knop en sensor gekoppeld met de Gateway en samen met de Yeelight lamp toegevoegd aan Domoticz met dank aan de instructies op de Domoticz Wiki die zelfs met mijn nog beperkte kennis van de software goed te volgen waren:
https://www.domoticz.com/wiki/Yeelight
https://www.domoticz.com/wiki/Xiaomi_Gateway_(Aqara)

De volgende stap was het ontwikkelen van software die het geheel moet gaan aansturen. Maar voordat daar aan begonnen kon worden was het zaak eerst te bedenken wát ik eigenlijk met deze apparatuur wilde. Er moest een 'functioneel ontwerp' komen! Deze was in eerste instantie tamelijk eenvoudig (dacht ik...):

Afhankelijk van de tijd moet de lamp warm wit licht geven wanneer de bewegingssensor beweging registreert. Dit is enkel zinvol vanaf zonsondergang tot 23.00 uur en vanaf 6.00 uur tot zonsopkomst. Buiten deze tijden zal de verlichting niet inschakelen. Echter, met behulp van de draadloze knop kan ik dit overrulen. Wil ik tóch licht overdag (bijvoorbeeld wanneer het erg bewolkt is) dan druk ik op de knop en wil ik in de avond of ochtend het licht uit doen, dan moet dit ook met behulp van de knop mogelijk zijn. Tot slot wilde ik nog iets met gekleurd licht, want wat heb je anders aan een RGBW lamp! Dus middels het lang indrukken van de knop moest het ook mogelijk zijn de verlichting op blauw-paars te zetten, en weer terug naar warmwit. De keuze voor blauw-paars is overigens omdat dit (schijnbaar) het ideale licht is tijdens het kijken van een film...

Klonk redelijk simpel... Maar het bleek toch een stevige uitdaging! Daarom, binnenkort in dit theater een verslag van de eerste ontdekkingen met het programmeren binnen Domoticz.... Ofwel: hoe ik enkele weken lang iedere avond onbedoeld weer in het donker zat! :/
Wordt vervolgd.


______________________________________________________________
1. De link betreft de website van een reseller, ik raad niet direct aan de producten hier te bestellen... Maar in tegenstelling tot de officiële site van Xiaomi geeft deze site wel een mooi overzicht van alle Xiami Smart producten...
2. Let op: Van de Xiaomi Aqara Human Body Sensor is recent een nieuwe versie uitgekomen. Deze heeft ook een licht sensor! Heel erg handig dus. Maar helaas, deze wordt (nog!) niet ondersteund door Domoticz... In de instabiele beta-versie van Domoticz schijnbaar al wel, maar als je die niet wilt gebruiken (zoals ik), dan heb je voor nu weinig aan de nieuwe versie van de Human Body Sensor (te herkennen aan bijgeleverde houder en een druk knopje in plaats van een gaatje t.b.v. resetten)...
3.Aandachtspuntje: Kies voor de nieuwere tweede generatie Gateway (DGNWG02LM), de eerste generatie werkt niet... Hou er ook rekening mee dat Xiaomi apparatuur die niet verbonden is met de Gateway ook niet via Domoticz aangestuurd kan worden vanuit de Xiaomi Gateway/Aqara-plugin! Er zijn wel steeds meer andere plug-ins beschikbaar voor overige Xiaomi apparatuur, zoals voor de benoemde Yeelights!

Volgende: Een slimmer huis met Domoticz en Xiaomi 03-'18 Een slimmer huis met Domoticz en Xiaomi
Volgende: Welkom in mijn (smart) huis! 03-'18 Welkom in mijn (smart) huis!

Reacties


Door Tweakers user Ronker, donderdag 8 maart 2018 13:08

Heb nu ook domoticz ( wel de beta ) met een harmony hub draaien. Ben je van plan om gebruik te gaan maken van de lichtschakelaar (https://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_610096.html) ?

Door Tweakers user kazz1980, donderdag 8 maart 2018 14:36

Ronker schreef op donderdag 8 maart 2018 @ 13:08:
Heb nu ook domoticz ( wel de beta ) met een harmony hub draaien. Ben je van plan om gebruik te gaan maken van de lichtschakelaar (https://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_610096.html) ?
De lichtschakelaars heb ik niet in gebruik en ook (nog?) geen plannen voor... Het hele idee om een intelligent huis te maken is voor mij namelijk juist dat je dan geen (licht)knoppen meer nodig hebt! Anders ben je immers weer terug bij af en had ik net zo goed gewoon de 'ouderwetse' lichtknoppen kunnen blijven gebruiken ;)

Ik overweeg deze schakelaar enkel nog wél voor de aansturing van een buitenlamp waar geen Yeelight in past... Maar omdat het dan zal gaan om de bedraadde versie en deze niet in een standaard elektriciteitsdoos past gaat dat vrees ik een lastig verhaal worden - bovendien is betreffende switch redelijk aan de prijs! Dus mogelijk is vervangen van de buitenlamp voor een exemplaar waar wél een Yeelight in past dan uiteindelijk gemakkelijker en niet eens veel duurder ook...

Door Tweakers user Ronker, vrijdag 9 maart 2018 10:34

kazz1980 schreef op donderdag 8 maart 2018 @ 14:36:
[...]

De lichtschakelaars heb ik niet in gebruik en ook (nog?) geen plannen voor... Het hele idee om een intelligent huis te maken is voor mij namelijk juist dat je dan geen (licht)knoppen meer nodig hebt! Anders ben je immers weer terug bij af en had ik net zo goed gewoon de 'ouderwetse' lichtknoppen kunnen blijven gebruiken ;)

Ik overweeg deze schakelaar enkel nog wél voor de aansturing van een buitenlamp waar geen Yeelight in past... Maar omdat het dan zal gaan om de bedraadde versie en deze niet in een standaard elektriciteitsdoos past gaat dat vrees ik een lastig verhaal worden - bovendien is betreffende switch redelijk aan de prijs! Dus mogelijk is vervangen van de buitenlamp voor een exemplaar waar wél een Yeelight in past dan uiteindelijk gemakkelijker en niet eens veel duurder ook...
Ik heb dus ook een lamp waar geen yeelight in past anders was dat voor mij een optie geweest.

Heb trouwens gister een raspberry Pi besteld en een kabel voor naar de slimme meter zodat ik die kan uitlezen en heb in een vm met domoticz voor elkaar gekregen om mijn warmtepomp uit te lezen.

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 9 maart 2018 10:52

Ronker schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 10:34:
[...]
Ik heb dus ook een lamp waar geen yeelight in past anders was dat voor mij een optie geweest.
Die heb ik tot op heden kunnen opvangen middels een adapter (E14>E27 adapter) en middels een Xiaomi Zigbee socket om een gehele lamp te schakelen - maar dat werkt enkel indien betreffende lamp direct op een stopcontact zit... Ik ben voor overige lampen aan het kijken naar een Sonoff inbouw switch. En enkel als dat niet lukt ga ik de lichtschakelaar proberen. Wil eigenlijk in het geheel van lichtschakelaars af in mijn huis (al zullen ze ivm huurhuis wel moeten blijven zitten helaas... in mijn toekomstige huis wil ik ze gewoon helemaal niet meer! ;) )
Heb trouwens gister een raspberry Pi besteld en een kabel voor naar de slimme meter zodat ik die kan uitlezen en heb in een vm met domoticz voor elkaar gekregen om mijn warmtepomp uit te lezen.
Slimme meter krijg ik binnenkort ook... nog helemaal niet in verdiept wat daar mee mogelijk is! Indien mensen daar nog tips/trucs/websites voor weten - ik hou mij aanbevolen (mag ook via PM). Kan ik daar binnenkort ook eens een blog aan wijden ;)

Door Tweakers user Ronker, vrijdag 9 maart 2018 11:36

kazz1980 schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 10:52:
[...]

Die heb ik tot op heden kunnen opvangen middels een adapter (E14>E27 adapter) en middels een Xiaomi Zigbee socket om een gehele lamp te schakelen - maar dat werkt enkel indien betreffende lamp direct op een stopcontact zit... Ik ben voor overige lampen aan het kijken naar een Sonoff inbouw switch. En enkel als dat niet lukt ga ik de lichtschakelaar proberen. Wil eigenlijk in het geheel van lichtschakelaars af in mijn huis (al zullen ze ivm huurhuis wel moeten blijven zitten helaas... in mijn toekomstige huis wil ik ze gewoon helemaal niet meer! ;) )

[...]

Slimme meter krijg ik binnenkort ook... nog helemaal niet in verdiept wat daar mee mogelijk is! Indien mensen daar nog tips/trucs/websites voor weten - ik hou mij aanbevolen (mag ook via PM). Kan ik daar binnenkort ook eens een blog aan wijden ;)
Heb ook gekeken naar Sonoff voor in t plafon om de eetlamp te schakelen aangezien ik nu na heb gevraagd of de lamp werkt op 433mhz ga ik nu kijken voor het volgende:

https://www.sossolutions....mhz-met-rfy-ondersteuning?
gclid=EAIaIQobChMI3o6rwYXf2QIVE5IYCh0bCAFeEAQYASABEgKrV_D_BwE

Vind het alleen wel prijzig dus zoek liever een andere oplossing.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 maart 2018 11:37]


Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 9 maart 2018 11:42

Ronker schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 11:36:
[...]
Vind het alleen wel prijzig dus zoek liever een andere oplossing.
Een Sonoff module is 5 euro... Maar moet je dus wel even wat 'hacken' (https://www.youtube.com/watch?v=mJvumlPU38Q). Maar voor 5 euro is het iets waar ik wel een keer naar wil kijken of het voor mij bruikbaar is of niet. Ik weiger per product meer uit te geven dan 20-30 euro (muv de zichtbare producten t.b.v. aansturing - die mogen iets meer kosten, zoals Harmony Hub en Google Home mini).

Maar heb ook geruchten gehoord dat Xiaomi bezig is met een E14 Yeelight... Dus ik wacht hier nog even mee... Dat zou voor de meeste van mijn lampen het issue namelijk meteen oplossen! Plus komt er dan hopelijk ook een RGBW variant zodat ik het gehele huis in kleur kan verlichten...

Mijn meest recente issue overigens (komt nog een blog over) is met de Yeelight LED strip. Geweldig product voor onder de keuken kastjes - alleen heb ik nog 1 los kastje hangen... Daar kan eigenlijk enkel die LED-strip onder! Maar dan moet ik 25 euro betalen voor een LED-strip van 2 meter en daar vervolgens ca. 1.50 meter afknippen en weggooien :/ Beetje jammer natuurlijk.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 maart 2018 11:52]


Door Tweakers user Ronker, vrijdag 9 maart 2018 12:04

kazz1980 schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 11:42:
[...]

Een Sonoff module is 5 euro... Maar moet je dus wel even wat 'hacken' (https://www.youtube.com/watch?v=mJvumlPU38Q). Maar voor 5 euro is het iets waar ik wel een keer naar wil kijken of het voor mij bruikbaar is of niet. Ik weiger per product meer uit te geven dan 20-30 euro (muv de zichtbare producten t.b.v. aansturing - die mogen iets meer kosten, zoals Harmony Hub en Google Home mini).

Maar heb ook geruchten gehoord dat Xiaomi bezig is met een E14 Yeelight... Dus ik wacht hier nog even mee... Dat zou voor de meeste van mijn lampen het issue namelijk meteen oplossen! Plus komt er dan hopelijk ook een RGBW variant zodat ik het gehele huis in kleur kan verlichten...

Mijn meest recente issue overigens (komt nog een blog over) is met de Yeelight LED strip. Geweldig product voor onder de keuken kastjes - alleen heb ik nog 1 los kastje hangen... Daar kan eigenlijk enkel die LED-strip onder! Maar dan moet ik 25 euro betalen voor een LED-strip van 2 meter en daar vervolgens ca. 1.50 meter afknippen en weggooien :/ Beetje jammer natuurlijk.
Dat is inderdaad wel te doen voor 5 euro maar dan nog zit ik met het feit dat ik er bang voor ben dat het niet in de lasdoos past. Ik zal de rest van mijn lampen moeten aanpassen op yeelight.

Ga trouwens ook homekit gebruiken zodat ik met iphone spraak kan toepassen.

We gaan het zien! Morgen maar even flink aan de bak

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 maart 2018 12:05]


Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 9 maart 2018 12:13

Ronker schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 12:04:
[...]
Dat is inderdaad wel te doen voor 5 euro maar dan nog zit ik met het feit dat ik er bang voor ben dat het niet in de lasdoos past. Ik zal de rest van mijn lampen moeten aanpassen op yeelight.
Ik zou deze in de lamp weg willen werken ipv in de lasdoos... Theoretisch moet het allemaal mogelijk zijn - maar ik hik er nog even tegenaan dat je de software moet flashen op zo'n apparaat... Gaat vast tóch meer tijd kosten dan verwacht allemaal (ook al verwacht ik dat bij voorbaat al) :P
Ga trouwens ook homekit gebruiken zodat ik met iphone spraak kan toepassen.
We gaan het zien! Morgen maar even flink aan de bak
Spraak is voor mij ook een must. Voor mij is dat middels Google Home. Nu nog redelijk primitief met vastgestelde spraakopdrachten via IFTTT, maar wil dat nog een keer verbeteren (via Controlicz denk ik dan...).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 maart 2018 12:14]


Door Tweakers user Ronker, vrijdag 9 maart 2018 13:39

kazz1980 schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 12:13:
[...]

Ik zou deze in de lamp weg willen werken ipv in de lasdoos... Theoretisch moet het allemaal mogelijk zijn - maar ik hik er nog even tegenaan dat je de software moet flashen op zo'n apparaat... Gaat vast tóch meer tijd kosten dan verwacht allemaal (ook al verwacht ik dat bij voorbaat al) :P


[...]

Spraak is voor mij ook een must. Voor mij is dat middels Google Home. Nu nog redelijk primitief met vastgestelde spraakopdrachten via IFTTT, maar wil dat nog een keer verbeteren (via Controlicz denk ik dan...).
Voor mij heb je nu echt een oplossing voor geschoteld. Ik heb helemaal nog niet gedacht om die sonoff in de lamp zelf te monteren. Eerst even uitzoeken. Flashen van zon apparaat kan nooit moeilijk zijn als de juistetools aanwezig zijn. Ik doe alles met mijn Iphone en apple watch dus is apple voor de hand liggend.

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 9 maart 2018 14:04

Ronker schreef op vrijdag 9 maart 2018 @ 13:39:
[...]
Voor mij heb je nu echt een oplossing voor geschoteld. Ik heb helemaal nog niet gedacht om die sonoff in de lamp zelf te monteren.
Graag gedaan ;)

Reageren is niet meer mogelijk