'Hello home!': Praten met je Smart huis

Door kazz1980 op vrijdag 3 augustus 2018 09:12 - Reacties (29)
Categorieën: Controlicz, Domoticz, Google, IFTTT, Views: 7.378

Wanneer je denkt aan een Smart home denk je aan een huis waar mee te communiceren valt. Bij voorkeur niet via ouderwetse knopjes, maar gewoon via spraak! Nu is dit tamelijk complexe technologie die je niet zomaar even zelf in elkaar kunt klussen... Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze technologie (betaalbaar) in huis te halen in de vorm van smart speakers. Alleen, hoe koppel je die aan je thuisautomatisering op een manier dat de intelligentie van het systeem behouden blijft? Een lichtknop vervangen door een spraakopdracht is niet zo ingewikkeld, maar een smart speaker volwaardig onderdeel maken van intelligente domotica? Dat is lastiger... Gelukkig kent Domoticz diverse mogelijkheden om thuis assistenten te koppelen. Ik zal mij hier focussen op de Google Home omdat ik die zelf gebruik - maar ook voor Amazon Alexa (Dot) en Apple Siri (HomePod) zijn er vergelijkbare mogelijkheden met veelal dezelfde software, al heb ik zelf voor Siri nog niets weten te vinden helaas!


IFTTT

Mijn eerste experiment was met IFTTT ("If This Then That": http://www.ifttt.com). Een briljant simpele web interface die precies doet wat de naam zegt... Als er Dit gebeurt, dan doet het systeem Dat. Dus bijvoorbeeld als ik mijn Google Assistant zeg 'Doe het licht aan' dan kan ik inregelen dat via een directe URL een lamp in Domoticz ingeschakeld wordt. Zo'n URL ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
http://<gebruikersnaam>:<wachtwoord>@<IP-adres>:<poort>/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=30&switchcmd=Set%20Level&level=20
Briljant in zijn eenvoud! Maar daardoor dus ook tamelijk beperkt... Zo moet je bijvoorbeeld exact de opgegeven spraakopdracht uitspreken. Er zit geen enkele intelligentie in. De Google Home zal vervolgens altijd exact het antwoord geven dat je zelf hebt ingesteld. Dat is even leuk, maar het maakt van een volwaardige spraak assistent ineens een simpel antwoordapparaat welke tevens beperkt Domoticz aan kan sturen. Beperkt aangezien je maar 1 switch tegelijk kunt aansturen met 1 bepaalde instelling. Dus ik zocht verder...

Controlicz

Na het nodige zoekwerk kwam ik uit bij Controlicz (https://www.controlicz.com/). Van oorsprong een hobby project van ene Nick Madge. Een veelbelovende interface die het mogelijk maakt om ieder apparaat in Domoticz te koppelen aan Google Home of Alexa. Het werkt simpel.

Je maakt binnen je Domoticz setup een gebruiker aan, bijvoorbeeld met de naam 'Controlicz'. Vervolgens geef je deze gebruiker de controle ver de apparaten die je wilt bedienen met je Home Assistant. Vervolgens maak je een Controlicz account aan waarin je de gegevens opgeeft van je Domoticz installatie inclusief de gebruikersnaam en wachtwoord van de zojuist aangemaakte gebruiker. En voila! Controlicz is ingesteld voor gebruik....

Controlicz instellen 1 Controlicz instellen 2 Controlicz instellen 3

Controlicz instellen 4 Controlicz instellen 5 Controlicz instellen 6

Nu moet je enkel Google Home/Assistant of Alexa nog vertellen dat deze gebruik moet maken van Controlicz. Hierbij de stappen om dit binnen de Google Assistant in te regelen:
Je voegt een nieuw apparaat toe (bij apparaatinstellingen te vinden onder 'Home-apparaten bedienen'). Druk op het plusje en zoek naar Controlicz. Vervolgens wordt je gevraagd in te loggen in je Controlicz account en Google toegang te geven tot dit account. Daarna zal de Assistant alle apparaten vinden die je binnen Domoticz vrijgegeven hebt voor de Controlicz gebruiker. Je kunt eventueel nog opgeven in welke kamers deze zich bevinden. En dan is alles gereed om te kunnen praten met je huis!!

Google Assistant instellen 1 Google Assistant instellen 2 Google Assistant instellen 3

Je kunt lichten aan en uit zetten, maar ook kleuren instellen, de media bedienen... Gewoon alles dat vanuit Domoticz mogelijk is...

Ikzelf gebruik Controlicz om de Toggle aan en uit te zetten die zorgt dat het licht aan en uit gaat op momenten dat mijn systeem dit niet zelf doet. Bijvoorbeeld als ik overdag het licht aan wil, of juist na zonsondergang eens in het donker wil zitten... Ik heb tevens een Dummy Switch gemaakt die al mijn media uit schakelt via een script. In Domoticz heb ik deze als lamp aangemerkt met als gevolg dat wanneer ik Google vraag alle lichten uit te schakelen deze automatisch ook al mijn media apparatuur uitschakelt. Iets dat ik eigenlijk altijd wil op het moment dat ik alle lichten uit doe. En omdat je nu de volwaardige intelligentie van de Assistant tot je beschikking hebt kun je gewoon normale taal gebruiken in plaats van bepaalde voor gedefinieerde zinnen en kun je ook meerdere apparaten bedienen. Bijvoorbeeld opdrachten als 'Doe alle lichten in de keuken aan' werkt perfect! Of 'Zet de Playstation uit', geen probleem!

Een machtig mooi systeem dat uitermate eenvoudig in te regelen is.
Zijn er dan geen minpunten? Jawel:

Allereerst: het is niet gratis (meer)! Het kost je 2 pond per maand (of 20 pond voor het hele jaar)... Is het wat mij betreft zeker waard! En uiteraard kost het in de lucht houden van deze dienst gewoon geld... Dus ik begrijp de keuze prima dat de ontwikkelaar recent besloten heeft toch een bijdrage te vragen voor Controlicz.
Een tweede minpuntje is dat Controlicz héél af en toe niet reageert waarop de Assistant aangeeft dat Controlicz onbereikbaar is, in plaats van dat je apparaten bediend worden. Eén enkele keer bleek dit bij mij zelfs zo hardnekkig dat ik in de settings van Google Assistant heel Controlicz moest verwijderen en opnieuw instellen. Een klusje van slechts enkele minuten, maar toch vervelend wanneer je eigenlijk gewoon even het licht uit had willen doen om naar bed te gaan... Sindsdien is me dit niet meer gebeurt, dus ik hou het op een eenmalige hick-up in het systeem...

Conclusie
Toen ik begon met een blog over spraak besturing binnen mijn domotica op basi van Domoticz had ik het idee vele systemen te proberen en ervaringen te beschrijven. Maar ik ben blijven hangen bij Controlicz, simpelweg omdat het in mijn ogen precies doet wat het moet doen... En het prijskaartje? Dat neem ik dan maar voor lief... Wil je er geen geld aan uitgeven dan is IFTTT een leuk alternatief om op een simpele manier en met de nodige beperkingen Domoticz aan te sturen middels spraakopdrachten via Google Home of Alexa. En wil je je huis nu aansturen met Siri? Tja... ik heb nog niks gevonden dat dit mogelijk maakt! Maar aangezien ik zelf Siri niet gebruik heb ik ook niet heel hard gezocht moet ik eerlijk bekennen... Dus als iemand hier iets voor weet: laat het weten in de comments!

Volgende: MENACE: Machine Educable Noughts And Crosses Engine 08-'18 MENACE: Machine Educable Noughts And Crosses Engine
Volgende: Aanwezigheidssensoren in huis, hoe voorkom je knipperende lampen 07-'18 Aanwezigheidssensoren in huis, hoe voorkom je knipperende lampen

Reacties


Door Tweakers user Moosjes, vrijdag 3 augustus 2018 10:24

Begrijp ik het goed dat je controllicz dan niet zelf host dus? Dat vind ik persoonlijk wel een groot nadeel. Of eigenlijk, tot nu toe vond ik het zelf hosten van domoticz een voordeel...

Ik snap dat met assistant je dat prive gebeuren sowieso al gedeeltelijk opgeeft. Maar ik heb toch meer vertrouwen in een bedrijf als Google dan in een onbekende hobby developer

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 3 augustus 2018 10:33

@Moosjes, dat begrijp je goed! En dat is een nadeel, maar zoals je zelf al zegt: door het gebruik van een Assistant geef je hoe dan ook al een stuk controle uit handen. Vind ik niet erg omdat het voor mij niet de primaire aansturing van het systeem is (die opereert bij mij namelijk vrijwel geheel autonoom), het is enkel een aanvulling daarop.

Controlicz heeft inmiddels al wel de strepen verdiend. Bestaat al vele jaren en heeft een groot aantal gebruikers. Daarom is het inmiddels ook hobby-project af en gewoon een betaalde professionele dienst met perfecte ondersteuning/service (weet ik uit eigen ervaring! Als je een vraag hebt heb je doorgaans binnen een half uurtje antwoord... ;) ) Voor mij was daarom het moment dat Controlicz overging naar een betaalde dienst een nadeel (immers: het kost geld), maar belangrijker: ook een voordeel... Er zit nu namelijk een commercieel bedrijf achter. Dat betekent dat je als afnemer (nu consument) meer rechten hebt en dat de aanbieder meer plichten heeft wat betreft service, wat betreft privacy, etc.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 augustus 2018 10:35]


Door Tweakers user puntje013, vrijdag 3 augustus 2018 12:40

Persoonlijk draai ik liever alles lokaal, lampen worden aangestuurd door Philips HUE, andere apparaten zoals bv ventilatoren door een eigen hass.io setup op een RPI en sonoff schakelaars met tasmato firmware en de tv/audio via een harmony Hub.
Natuurlijk alles gekoppeld aan Google home.

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 3 augustus 2018 12:52

puntje013 schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 12:40:
Persoonlijk draai ik liever alles lokaal, lampen worden aangestuurd door Philips HUE, andere apparaten zoals bv ventilatoren door een eigen hass.io setup op een RPI en sonoff schakelaars met tasmato firmware en de tv/audio via een harmony Hub.
Natuurlijk alles gekoppeld aan Google home.
Dat kan prima als je enkel met eenvoudige schakelsystemen werkt die te koppelen zijn aan Google Home ;) Ik heb een intelligent totaal systeem via Domoticz... Dan heb ik iets nodig om de schakelaars in Domoticz te kunnen koppelen aan de Google Assistant. En dat bestaat (nog?) niet in een versie die geheel in eigen beheer op te zetten valt. Daarmee is Controlicz voor mij nu de ideale oplossing! Heb het inmiddels pakweg een maand of 3 draaien zonder enige problemen m.u.v. de enkele uitzonderlijke connectiviteit issues. Dus ik zweer vooralsnog bij Controlicz voor de aansturing van Domoticz (want daar gaat het hier over!) via een spraak assistent.
Juist ook omdat ik weer niet afhankelijk wil zijn van apps van fabrikanten (Philips Hue of Harmony Hub). Alles werkt bij mij via één lokaal systeem, en dat is Domoticz. En het werkt nagenoeg autonoom op basis van ingebakken intelligentie en sensoren. En dus enkel een beetje zij aansturing door spraak via Controlicz / Google Home. Ik wil niet voor ieder dingetje een spraakopdracht moeten geven, dan had ik even goed gewoon een knop in kunnen drukken aan de muur ;) Ik geef enkel spraakopdrachten wanneer ik wil dat het systeem afwijkt van de normale intelligentie.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 augustus 2018 12:57]


Door Tweakers user TheFes, vrijdag 3 augustus 2018 16:01

In den beginne, kon je nog met een virtuele Hue bridge je apparaten met je Google Home aansturen. Toen kon je inderdaad alles intern houden. Helaas heeft Google dat op een gegeven moment gewijzigd, waardoor je deze Hue bridge niet meer toe kon voegen (waarschijnlijk op verzoek van Philips of zo).

Ik ben toen uiteindelijk ook naar Controlicz overgestapt, en heb nu ook maar die 20 GBP betaald voor een jaar.

Nadeel is inderdaad dus wel dat je via een externe partij werkt, en daarom ook je Domoticz open moet zetten naar de buitenwereld. Controlicz vereist daar bij wel dat de verbinding via SSL gaat, wat het wat veiliger maakt, maar ook wel weer iets lastiger op te zetten.

Voordeel van Controlicz boven IFTTT is dat niet alleen simpel aan en uitzetten werkt, maar ook dimmen, en kleuren van je lamp wijzigen etc, allemaal op basis van het type lamp in Domoticz. Dat zou je via IFTTT allemaal via aparte applets moeten configureren.

Voor zover ik weet werkt de virtuele Hue bridge nog wel met Alexa, dus voor de Alexa gebruikers zou dat nog wel een optie kunnen zijn. Zie ook: https://github.com/bwssytems/ha-bridge

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 3 augustus 2018 16:20

TheFes schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 16:01:
Nadeel is inderdaad dus wel dat je via een externe partij werkt, en daarom ook je Domoticz open moet zetten naar de buitenwereld. Controlicz vereist daar bij wel dat de verbinding via SSL gaat, wat het wat veiliger maakt, maar ook wel weer iets lastiger op te zetten.

Voordeel van Controlicz boven IFTTT is dat niet alleen simpel aan en uitzetten werkt, maar ook dimmen, en kleuren van je lamp wijzigen etc, allemaal op basis van het type lamp in Domoticz. Dat zou je via IFTTT allemaal via aparte applets moeten configureren.
Mijn Domoticz staat sowieso al open richting de buitenwereld, en uiteraard enkel via veilige verbinding. Dus dat was voor mij hierin geen extra uitdaging noch een nadeel... Vind het wel fijn dat ik mijn thuisautomatisering overal kan benaderen.

Het voordeel dat je noemt van Controlicz boven IFTTT is precies wat ik bedoel. IFTTT werkt prima, maar het komt niet verder dan 1 enkel dingetje schakelen... En dat schiet al erg snel tekort. Thanks voor je aanvullingen!

Door Tweakers user Ronker, maandag 6 augustus 2018 09:21

Voor Siri kun je het volgende gebruiken:
https://www.domoticz.com/wiki/Homekit_Siri

Hiermee koppel je je apparaten met je Home app op de iPhone of iPad.

Heb het ingericht maar gebruik het niet.

Door Tweakers user cindyvandorst, maandag 6 augustus 2018 14:58

Leuk om te lezen! Zelf gebruik ik Hass.io en Alexa skills, werkt ook prima en is flexibel (in het engels).

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 7 augustus 2018 09:59

cindyvandorst schreef op maandag 6 augustus 2018 @ 14:58:
Leuk om te lezen! Zelf gebruik ik Hass.io en Alexa skills, werkt ook prima en is flexibel (in het engels).
Dank voor de aanvulling. Zal ik ook eens naar kijken.
Overigens ben ik wel ook aan het voorsorteren op Nederlands... Daarom wil ik ook een intelligente optie ipv letterlijke spraakopdrachten. Het moet inhaken op de bestaande intelligentie van (in mijn geval) Google Home / Assistant.

Door Tweakers user Furiousz, vrijdag 10 augustus 2018 09:54

Leuk om deze blog te lezen! Ik was deze week ook gestart met Controlicz, maar helaas loop ik tegen wat onverklaarbare problemen aan. Ook de ontwikkelaar van Controlicz heeft mij niet kunnen helpen. Ik heb alles in Domoticz en Controlicz ingesteld, so far so good. Ik zie in Controlicz keurig alle devices en schakelaars. Het probleem zit hem echter in Google Assistent. Als ik daar op zoek ga naar Controlicz dan wordt die wel gevonden, maar ik kan hem met geen enkele mogelijkheid toevoegen. Ik krijg een blanco scherm. Ik heb het ondertussen op 4 Android devices en 1 iOS geprobeerd, elke keer zonder geluk. Volgens de Controlicz ontwikkelaar is er een probleem bij Google waar hij ook niets aan kan doen. Ik baal dus als een stekker!!!

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 10 augustus 2018 10:07

Ik zou het over een weekje nog eens proberen. Google Assistant heeft momenteel wat problemen schijnt...? Geen idee of dat hiermee te maken kan hebben hoor, maar wie weet...

Door Tweakers user Furiousz, maandag 13 augustus 2018 19:26

In het Engels kan ik Controlicz wel toevoegen aan de Assistant, echter krijg ik dan van Google de melding: couldn`t update the setting, check your connection. In Controlicz werkt verder alles naar behoren, zo ook de Test Connection. In Domoticz zie ik ook een binnenkomende verbinding van het IP adres van de website. Misschien heeft het er mee te maken dat ik (nog) geen betaald account heb bij Controlicz. Dit wil ik wel, maar helaas liggen beide betaal methoden er al een paar dagen uit :/

Door Tweakers user kazz1980, maandag 13 augustus 2018 19:32

Furiousz schreef op maandag 13 augustus 2018 @ 19:26:
In het Engels kan ik Controlicz wel toevoegen aan de Assistant, echter krijg ik dan van Google de melding: couldn`t update the setting, check your connection. In Controlicz werkt verder alles naar behoren, zo ook de Test Connection. In Domoticz zie ik ook een binnenkomende verbinding van het IP adres van de website. Misschien heeft het er mee te maken dat ik (nog) geen betaald account heb bij Controlicz. Dit wil ik wel, maar helaas liggen beide betaal methoden er al een paar dagen uit :/
De Nederlandse Assistant heeft momenteel nog meer issues dan de Engelse. Er is echt even iets goed mis bij Google m.b.t. de Assitant. Er wordt aan gewerkt. Maar het lijkt hardnekkig te zijn... Het zou me echt niet verbazen dat daar nu het probleem zit! Wat betreft de betaling, neem even contact op met de beheerder (volgens mij heb je zijn mail adres al, anders admin@controlicz.com). Komt vast wel goed. Je kunt eventueel verwijzen naar mijn blog... Hij weet van mijn enthousiasme voor Controlicz en deze blogpost. Misschien loopt hij dan nóg iets harder dan hij sowieso al doet ;)

Door Tweakers user Furiousz, maandag 13 augustus 2018 19:47

Haha, ik heb al een paar keer contact gehad via de mail met Nick. Erg behulpzaam! Momenteel is hij helaas een weekje op vakantie zonder laptop ;( , dus die kan pas volgende week weer in zijn systeem. Dus ik zal nog even moeten wachten helaas. Dan nog maar wat op het internet struinen naar andere leuke Domoticz dingen :).

Ik zag dat jij een Harmony Hub hebt. Ik heb nu zelf de Harmony One, maar stiekem lijkt mij de Hub ook wel erg gaaf aangezien deze in Domoticz geïntegreerd kan worden. Is het dan ook zo dat je met voice commands je de apparatuur kunt bedienen?

[Reactie gewijzigd op maandag 13 augustus 2018 19:53]


Door Tweakers user kazz1980, maandag 13 augustus 2018 20:08

Furiousz schreef op maandag 13 augustus 2018 @ 19:47:
Ik zag dat jij een Harmony Hub hebt. Ik heb nu zelf de Harmony One, maar stiekem lijkt mij de Hub ook wel erg gaaf aangezien deze in Domoticz geïntegreerd kan worden. Is het dan ook zo dat je met voice commands je de apparatuur kunt bedienen?
Via de Hub kun je inderdaad de multimedia aansturen vanuit Domoticz en dús middels Controlicz ook via voice commands. Dit gaat echter niet verder dan in- en uitschakelen. Je kunt (bij mijn weten!) niet van zender wisselen of iets dergelijks.... Maar ik kan dus wel via spraak aangeven dat ik een film wil kijken, of Chromecast, of Playstation... (al kan de Hub de PS4 helaas niet aanzetten... Enkel uitzetten - Sony heeft dat niet vrij gegeven).
Verder heb ik dus een Dummy Switch ingesteld als licht switch die ál mijn media automatisch uitschakelt zodat wanneer ik 's avonds tegen mijn Google Home zeg dat alle lichten uit mogen óók alle media automatisch uit gaat. Ideaal! Ook gaat mijn media apparatuur automatisch uit wanneer ik niet thuis ben (voor het geval ik per ongeluk iets aan heb laten staan). Scheelt in stroomverbruik ;)

Door Tweakers user Furiousz, maandag 13 augustus 2018 20:14

Ok, dus icm met Domoticz kun je alleen On/Off switchen. Ik las net dit artikel: https://www.tomsguide.com...ny-setup,review-5012.html, de Hub i.c.m. Google Home geeft dan denk ik net wat meer mogelijkheden.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 14 augustus 2018 12:26

Furiousz schreef op maandag 13 augustus 2018 @ 20:14:
Ok, dus icm met Domoticz kun je alleen On/Off switchen. Ik las net dit artikel: https://www.tomsguide.com...ny-setup,review-5012.html, de Hub i.c.m. Google Home geeft dan denk ik net wat meer mogelijkheden.
Klopt. Bij mijn weten kan dat via Domoticz (nog?) niet. Ikzelf heb er ook geen behoefte aan vooralsnog. Voor bedienen van TV/film is de afstandsbediening net zo gemakkelijk. Denk overigens dat je ook beide kunt gebruiken... Dus zowel koppeling met Domoticz en direct met Google Home. De Hub geeft namelijk ook de actuele status door. Dus als ik bv. de TV uitzet met de afstandsbediening dan weet Domoticz (met enige vertraging) ook dat de TV uit is.

Dan kun je de TV ook laten schakelen icm verlichting en bv. ook de verlichting aansturen op basis van welke media aanstaat (ik heb een lichtmodus voor tijdens films en games) én heb je de uitgebreide aanstuur mogelijkheden... Voordeel van aansturing via Controlicz is verder dat Google het als een direct gekoppeld device ziet. Dus ik hoef niet iets te zeggen als 'Hey Google, Ask Controlicz to turn off the TV', maar simpelweg 'Hey Google turn off the TV'. Door de toevoeging van Harmony in de spraakopdrachten is het wel iedere keer een hele mond vol... Beetje jammer.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 augustus 2018 12:32]


Door Tweakers user Furiousz, dinsdag 14 augustus 2018 19:11

Dat is dan inderdaad wel jammer. De rest van het gezin moet er ook mee overweg kunnen :X . Ik denk dat ik binnenkort per ongeluk maar een glas cola ofzo laat omvallen op de Harmony One }> .

Ondertussen is het met Controlicz wel gelukt. Ik heb mijn oude account verwijderd en een nieuwe gemaakt. Toen lukte de betaling wel in 1x! Helaas lukt het nog steeds niet in het Nederlands, dus staat hij nu in het Engels. En dat is toch irritant als al je Domoticz devices een Nederlandse naam hebben. Ik zag dat je in de Assistent wel de nickname kunt veranderen maar echt vloeiend gaat her hiet nog niet :o .

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 14 augustus 2018 20:33

Klopt, Google home werkt nog altijd niet echt in het Nederlands, maar komt eraan. Inderdaad kun je tot die tijd in Google home zelf het beste je devices even een Engelse naam geven... en verder, geduld hebben.

Door Tweakers user MsG, dinsdag 4 september 2018 22:37

Ik gebruik in plaats van Controlicz nu dit: https://github.com/dswinton/domo-ifttt/

Dat maakt zelf een soort koppeling met Domoticz waardoor je maar 1 webhook maakt bij IFTTT voor apparaten aan en 1 voor uit, dus maar 2 voor al je apparatuur. Het is wel minder uitgebreid en functioneel dan Controlicz, maar ik vond structureel betalen in mijn hobbystadium nog niet echt iets, en wellicht betaal ik dan liever voor Homeassistant cloud.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 4 september 2018 22:48

MsG schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 22:37:
Ik gebruik in plaats van Controlicz nu dit: https://github.com/dswinton/domo-ifttt/

Dat maakt zelf een soort koppeling met Domoticz waardoor je maar 1 webhook maakt bij IFTTT voor apparaten aan en 1 voor uit, dus maar 2 voor al je apparatuur. Het is wel minder uitgebreid en functioneel dan Controlicz, maar ik vond structureel betalen in mijn hobbystadium nog niet echt iets, en wellicht betaal ik dan liever voor Homeassistant cloud.
Middels een Dummy device die vervolgens meerdere andere devices schakelt vanuit een (LUA) script bereik je hetzelfde, maar dan een stuk eenvoudiger! Mijn grootstet bezwaar met IFTTT blijft alleen toch dat je enkel bepaalde vaste commando's op kunt geven... Ik heb er nu nog eentje actief, namelijk om de film verlichting uit te zetten tijdens een film. De rest gaat via Controlicz. En de kosten? Ach - per jaar kost het hetzelfde als 2 a 3 lampen/sensoren ;) . Kan ik mee leven.

Door Tweakers user madvisionz, vrijdag 12 oktober 2018 08:32

Interessant! Ik ga misschien ook eens naar Controlicz kijken.
Heb diverse devices: HUE lampen, Xiaomi schakelaars, Logitech Hub, ShieldTV en Google Assistant. Diverse acties geregeld in Domoticz, Google en IFTTT, maar het lijkt me handiger dat alle acties via 1 controller gaan.

Mag ik overigens vragen hoe je dat precies hebt geregeld met die dummy switch die apparaten uitschakeld? Ik loop nu ook tegen beperkingen aan dat niet alle apparaten met 1 commando uitgezet kunnen worden bijv. wanneer ik ga slapen.

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 12 oktober 2018 08:58

madvisionz schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 08:32:
Mag ik overigens vragen hoe je dat precies hebt geregeld met die dummy switch die apparaten uitschakeld? Ik loop nu ook tegen beperkingen aan dat niet alle apparaten met 1 commando uitgezet kunnen worden bijv. wanneer ik ga slapen.
Sure.

Ik heb één dummy switch met de naam 'All media' (nu nog Engelstalig aangezien Google Home Nederlands niet ondersteund. Kan over een paar weken aangepast!). Als ik iets van media inschakel dan gaat deze dummy swicth middels een scriptje ook automatisch aan (de trigger voor het script is de Poweroff schakelaar van de Hub die uitgaat als ik via de Hub iets aan media inschakel).
Een tweede scriptje reageert op het uitschakelen van deze dummy switch en zet dan alle media uit door de Poweroff schakelaar van de Hub weer in te schakelen. Uiteraard kun je aan deze scripts nog vanalles toevoegen aan devices die niet via de hub zitten.
Ik kan nu dus tegen de Google Home zeggen 'Turn off all media', en dan gaat alle apparatuur automatisch uit. Tevens heb ik de All Media dummy switch als lamp ingesteld... Dus wanneer ik Google Home vraag alle verlichting uit te doen zal hij óók alle media uitschakelen ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 12 oktober 2018 08:59]


Door Tweakers user gschot, zondag 14 oktober 2018 20:06

Ik heb de Google Home Mini dit weekend maar es uit Duitsland gehaald, voornamelijk omdat deze nu Nederlands ondersteunt en ik het een beetje apart vind om in het Engels in mijn eigen huis te gaan lopen blehren.

Ik draai ook al een aantal jaren Domoticz en om deze snel aan Google te knopen kwam ik al snel op Controlicz uit. Ik kon Controlicz uiteindelijk succesvol koppelen aan Google en Domoticz en devices verschijnen nu ook in Google Home.

Alleen, ik krijg het bijna niet voorelkaar om iets tegen Google Home te roepen om de schakelaars te bedienen. Ditzelfde probleem heb ik overigens als ik mijn Hue lampen ook rechtstreeks vanuit Google Home probeer te bedienen.

Het enige waar Google Home goed op reageert, is "Zet alle lampen aan/uit" om alle Hue lampen tegelijk aan of uit te doen, ofwel "Zet de lampen aan/uit" waarbij het gebeurt in dezelfde ruimte als waar de Google Home staat.

Herkenning van overige ruimtes of individuele lampen is mij niet gelukt.

Zijn er al mensen die hier verder mee zijn? Ik heb wel zelf een Google Action gemaakt welke overigens prima werkt, maar dan moet ik steeds aangeven: "praten met..." waarna ik pas specifieke instructies voor apparaten kan geven (of: vraag aan.... om de lamp in de woonkamer aan te zetten).

Iemand al wel succesvollere herkenning met Nederlands voor dergelijke dingen werkend?

Door Tweakers user kazz1980, zondag 14 oktober 2018 21:17

Besturen van bepaalde apparaten werkt niet altijd, maar is prima mogelijk. Alleen in het Nederlands werkt dit nog beperkt lijkt het. Ik kan mijn tv bijvoorbeeld zonder problemen aanzetten in het Engels, maar dezelfde opdracht in het Nederlands geeft enkel foutmeldingen... denk gewoon kwestie van een paar weken wachten.
Verder wil ik geen individuele lampen besturen... dus ervaring daarmee heb ik niet.

[Reactie gewijzigd op zondag 14 oktober 2018 21:18]


Door Tweakers user gschot, maandag 15 oktober 2018 08:12

Het gaat dan nog niet zozeer om individuele lampen maar dat zou als voorbeeld moeten kunnen. Op dit moment worden in het Nederlands ook namen van andere ruimtes nauwelijks herkend, net zoals namen van individuele lampen. Als ik omschakel op een telefoon naar Engels en ik zeg "turn on tv", dan gaat via Controlicz netjes een signaal naar Domoticz die dan "tv kijken" start via mijn harmony hub, schakel ik terug naar Nederlands en zeg: zet de tv aan, dan is het: dit apparaat is niet herkend.

Ik had verder door al je Nederlandse beschrijvingen en screenshots het idee dat jij het wel fatsoenlijk werkend had in het Nederlands.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor onze eigen taal...

Door Tweakers user kazz1980, maandag 15 oktober 2018 09:17

gschot schreef op maandag 15 oktober 2018 @ 08:12:
Ik had verder door al je Nederlandse beschrijvingen en screenshots het idee dat jij het wel fatsoenlijk werkend had in het Nederlands.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor onze eigen taal...
Google ondersteunt Nederlands als spreektaal voor Google Home officieel pas vanaf 24 oktober aanstaande... het wordt nu geleidelijk uitgerold, bij mij is het sinds gisteren beschikbaar. Dus nee, ik had het nog niet werkend in het Nederlands ;) (enkel de gebruikersinterface van Google home is al langer in Nederlands beschikbaar, vandaar de screenshots).
Google is een zelflerend systeem. Na 24 oktober zal het dus wel snel gaan , voor nu niks anders aan te doen dan afwachten

[Reactie gewijzigd op maandag 15 oktober 2018 09:35]


Door Tweakers user walberg, maandag 29 oktober 2018 18:31

Ik heb sinds een dag ook de Google Home mini. Kwam via dit verhaal ook bij Controlicz terecht. Account aangemaakt en ingesteld, gaat kennelijk fout bij de instelling Host. Ik gebruik de Homebridge van de Homekit winkel, daarin staat domoticz op 192.168.178.80 en dan als poort 8081. Helaas dat werkt dus niet, ik krijg als ik test doe alleen een blauwe balk van links naar rechts in mijn browser, geen apparaten. En na een poos "check je instellingen"
Wat moet ik bij host instellen?

Door Tweakers user kazz1980, maandag 29 oktober 2018 19:51

@Walberg, Je moet het lokale adres in je router port forwarden zodat het extern benaderd kan worden. Via Google is wel te vinden hoe dat moet, maar kom je er niet uit, stuur gerust een PM.
Controlicz draait niet lokaal, dus die kan niks met een lokaal ip adres! Dat moet een adres worden dat via internet benaderbaar is... vergeet niet je Domoticz eerst te beveiligen... anders kan heel de wereld er bij zodra je de port forwardt....

Port forwarding in een Fritz box: https://nl.avm.de/service...tforwarding-configureren/ Bij andere routers zal het vergelijkbaar zijn.
Hier staat het hele proces m.b.t. Domoticz via web toegankelijk krijgen in redelijk Jip-en-Janneke-taal: https://rutger.kirkels.nl/tag/port-forwarding/

[Reactie gewijzigd op maandag 29 oktober 2018 21:59]


Reageren is niet meer mogelijk