En toen was het stil... in mijn Smart Home

Door kazz1980 op zaterdag 2 juni 2018 11:20 - Reacties (18)
Categorieën: Domoticz, Raspberry Pi, Views: 12.399

Het is even geleden dat ik iets gepost heb in dit blog... Om de simpele reden: mijn huis was even helemaal de weg kwijt!Dus heb de afgelopen paar weken weinig anders gedaan dan de boel weer in de lucht zien te krijgen... Een kort verslag.

Op een goede avond werd het donker. Niets bijzonders, in Nederland gebeurt dat iedere avond (in tegenstelling tot Noorwegen, maar dat is een heel ander verhaal!).
Alleen na enige tijd merkte ik dat het ook in huis steeds donkerder werd... De lampen zouden dus zo wel aan gaan! Niet dus... Nog even afwachten.
Op een gegeven moment werd het toch wel erg duister, dus Domoticz maar eens bekijken: Offline.

Wat?

Via remote desktop eens op de raspberry Pi kijken wat er gaande is: offline.

Huh?

Dus de Raspberry zelf maar eens bekijken:
pi error

Goed stuk dus....

Na veel puzzelen besloten om een nieuwe SD-kaart aan te schaffen. Bij de Pi is het corrupt raken van de SD kaart een veel voorkomend issue. De eerdere backup van de oude kaart op de nieuwe SD-kaart gezet. En inmiddels (met dank aan GoT) ontdekt dat het bliksemschichtje in beeld niet betekent dat het apparaat stroom krijgt, maar dat het te weinig stroom krijgt! (niet heel erg handig icoontje om daarvoor te gebruiken, maar goed!). Dus een officiële Raspberry Pi voeding aangeschaft.

Alles weer opgestart, en: er was licht!

Kleine aanpassing meteen gedaan in de software... voortaan gaat het licht niet meer aan afhankelijk van zonsondergang en zonsopgang, maar afhankelijk van de lichtsterkte. De Xiaomi Gateway meet namelijk ook de lichtsterkte. Dus het was relatief eenvoudig aan te passen dat de lampen niet aangaan vlak voor zonsondergang -maar gewoon als het donker begint te worden. Voorkomt dat je gaat zitten wachten tot de lampen aan gaan... Gewoon bij duisternis gaan ze aan! Ook als het eens zwaar bewolkt mocht zijn overdag dus... Tevens ingesteld dat Domoticz voortaan regelmatig een back-up van zichzelf maakt, dat kan eenvoudig via de Settings.

Problem solved. Voor een weekje. Toen was het weer donker... Wtf?

Direct de Raspberry bekeken: geheel zwart scherm! Remote desktop: geen connectie. Raspberry opnieuw opgestart: en er was weer licht. Maar nog steeds een zwart scherm.... Wat nu weer?

Uiteindelijk putty erbij gepakt en via SSH op onderzoek uit gegaan. De GUI kon niet meer opgestart omdat bepaalde bestanden onbereikbaar waren. Nog wat verder zoeken en het bleek dat mijn SD-kaart geheel vol zat! 16 GB... Met wat? Op de Pi draait enkel Domoticz...

Lang verhaal kort, de automatische backup bleek de boosdoener... Die schreef ieder uur een backup weg van Domoticz, en iedere dag nog eens. En maandelijks ook nog een keer... En omdat ik nog niet ingeregeld had dat dit op een externe bron gebeurde had deze dus in no time de SD-kaart vol gespuugd.... Handig!

Backups verwijderd, automatische back-up weer uitgezet. En alles is weer in de lucht!

Veel wijzer geworden dus... Maar qua thuis automatisering weinig opgeschoten. Maar nu alles weer werkt is het tijd voor nieuwe projecten... Eerstvolgend op het plan: een dashboard... Daarover binnenkort meer.

Volgende: Nieuwe release Domoticz, of: hoe mijn huis in een discotheek veranderde 07-'18 Nieuwe release Domoticz, of: hoe mijn huis in een discotheek veranderde
Volgende: Xiaomi Yeelight review 03-'18 Xiaomi Yeelight review

Reacties


Door Tweakers user Tokkes, zaterdag 2 juni 2018 16:45

Kan je misschien even overwegen om met iets als de TICK of ELK stack, of andere monitoring en alerting platforms je hardware in de gaten te houden?

Ik heb mijn Grafana+Influxdb setup zodanig ingesteld dat ik berichtjes krijg via Telegram als de load, cpu util, mem usage of disk inode/space op 100% dreigen te komen.

Door Tweakers user Jerie, zaterdag 2 juni 2018 16:56

Tip: aMLC kaartje. Betaalbaar en toch goede kwaliteit.

Door Tweakers user nick_haak, zaterdag 2 juni 2018 20:19

Jerie schreef op zaterdag 2 juni 2018 @ 16:56:
Tip: aMLC kaartje. Betaalbaar en toch goede kwaliteit.
In praktijk ligt het lang niet altijd aan de kaartjes ;) Raspberry Pi;s hebben helaas wel eens de neiging om kaartjes te slopen (of in elk geval de data erop)...

Door Tweakers user Damic, zaterdag 2 juni 2018 21:28

BeagleBone :) die slopen blijkbaar geen data van de kaartjes of de interne emmc ;)

Door Tweakers user Pietervs, zondag 3 juni 2018 10:47

Het probleem met de backups snap ik niet: die staat bij mij ook aan. Op twee Raspberry Pi's waar Domoticz op draait. Maar meer dan 24 backups van 1 dag, plus 31 van een maand plus 12 van een jaar (dus 67 maximaal) onthoudt hij niet.
Daarnaast zijn bij mij de backups hooguit 1,1 Mb groot, dus dat neemt nog geen 100Mb in beslag :?
(Nu heb ik niet zo heel veel in mijn Domoticz zitten, misschien dat dat scheelt :) )

Om slijtage van de kaartjes te voorkomen schrijf ik de TEMP-bestanden (Domoticz.bd-shm, domoticz.db-wal en domoticz.log) weg naar het RAM geheugen. Dat helpt in ieder geval iets.

Door Tweakers user himlims_, maandag 4 juni 2018 08:12

nick_haak schreef op zaterdag 2 juni 2018 @ 20:19:
[...]

In praktijk ligt het lang niet altijd aan de kaartjes ;) Raspberry Pi;s hebben helaas wel eens de neiging om kaartjes te slopen (of in elk geval de data erop)...
:Y - altijd backup van draaien, ben je binnen no time weer online - ach, dat leert iedereen 1x :+

Door Tweakers user kmsch, maandag 4 juni 2018 09:06

Erg herkenbaar verhaal. Heb hier ook al ruim twee keer zoveel SD's versleten als ik Pi's heb liggen. Ben er inmiddels heel erg klaar mee, steeds dat geklooi met defecte kaartjes, half werkende voedingen, oververhitting van de Pi... Hopelijk fixen ze deze problemen in de toekomst. Het is een mooi platform, maar stabiliteit laat nog weleens te wensen over

Door Tweakers user holygame, maandag 4 juni 2018 10:16

Precies dezelfde problemen met mijn Pi, na het updaten een herstart geven en nooit meer opstarten. Weer een avond bezig om die Pi opnieuw in te richten. Nu heb ik (in mijn geval) Home Assistant draaien op mijn Windows server 2016 middels Python. Draait als een zonnetje!

Door Tweakers user rc5proxy, maandag 4 juni 2018 18:29

zoals Pieters ook al beschreef hier draaien de backup's uit domoticz ook gewoon perfect
daar naast maak ik nog een back van alles naar een usb stick die er aan hangt
en daar zit een check/verwijder stukje in om te oude backups ter verwijderen.

Bij intresse wil ik het je wel even door sturen.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 4 juni 2018 21:50

@rc5proxy, een scriptje om oude back-ups te verwijderen is welkom!! Dan is het misschien wel weer bruikbaar. Ik weet ook niet waarom de backups bij mij zo groot zijn... Hel wel aardig wat devices in gebruik - dus als alle logging daarvan mee gaat in de backup (volgens mij het geval!) tikt het natuurlijk al snel aan.... Maar dan nog vind ik vele gigabytes aan back-ups ook erg veel... Maar ja - dat was wel het geval!

@holygame, Pi opnieuw inrichten is op zich niet ingewikkeld als je netjes back-ups maakt... (want @himlims, dat doe je inderdaad slechts 1 keer verkeerd!). Kwestie van image terug op een nieuw SD kaartje en gaan! Wil enkel niet iedere paar maanden een nieuwe SD-kaart hoeven aanschaffen... Maar nu lag het probleem waarschijnlijk aan het gebruik van een ontoereikende voeding waardoor hij er regelmatig uitklapte... En dat is uiteraard niet bevorderlijk voor je geheugenkaart! Dus heb goede hoop dat dát nu geen issue meer is! Op een Windows bak vind ik geen optie, dat is totale overkill voor enkel Domoticz en daarmee dus zonde van het stroomverbruik als daar een hel PC voor staat te loeien... (plus waar zet ik die dan? plus lawaai van draaiende fans).

@Tokkes, ga daar nog eens induiken. Heb nu wel monitoring in linux zelf ingeregeld... Maar die is nogal overactief... Heb mijn hele mailbox vol met status mailtjes :P (middels een filter in een aparte map... anders kom ik niet meer aan mijn gewone mail toe!). Nadeel van monitoring binnen de machine zelf is alleen dus wel dat als de machine als geheel er uitklapt ook de monitoring uit de lucht is....

Door Tweakers user Fidelity, maandag 4 juni 2018 21:56

Toevallig ga ik dit weekend dit script laten draaien via mijn Pi waar ik een USB stick in heb gestoken:
https://github.com/billw2/rpi-clone

"rpi-clone is a shell script that is for cloning a running Raspberry Pi booted source disk (SD card or USB disk) to a destination disk"

Ik draai Domoticz normaal gewoon vanaf SD. De USB is dus voor het wegschrijven van backups, of eigenlijk klonen!

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 5 juni 2018 12:07

@Fidelity,
Dat klinkt ook goed! Ga ik binnenkort even in duiken. Thx.

Door Tweakers user Ronker, dinsdag 5 juni 2018 17:02

Ow dit is balen! Ik doe sowieso alles via ssh. Ik heb de GUI ook niet geïnstalleerd. Draai nog geen backups. Wil ik wel gaan doen die clone ga ik zeker even proberen vanavond of zo.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 5 juni 2018 17:07

Ronker schreef op dinsdag 5 juni 2018 @ 17:02:
Ow dit is balen! Ik doe sowieso alles via ssh. Ik heb de GUI ook niet geïnstalleerd. Draai nog geen backups. Wil ik wel gaan doen die clone ga ik zeker even proberen vanavond of zo.
Mwah.... nu alles weer werkt zie ik het als een goede leerschool... Het is natuurlijk wel even balen als je ineens in het donker zit te prutsen om je code weer werkend te krijgen ;) Dan zijn er wel de momenten dat je het gevoel hebt: "misschien moet ik eens kijken naar een knop die de lampen aanstuurt. Eentje die een aan- en een uit stand heeft... En die hang ik dan aan de muur. Naast de deur ofzo. He wacht, daar hangt zelfs al zo'n knopje! Hmm....". Ik doe trouwens eigenlijk ook alles via terminal - dus de GUI heeft weinig meerwaarde. Ik had enkel het idee om de Pi in de toekomst ook als klein dashboard te gebruiken - daarom heb er ook een klein touchscreen aan hangen. Dat is eigenlijk dé reden dat ik een GUI heb. Maar goed - het dashboard is er nog niet... En inmiddels zit ik te kijken naar veel fraaiere dashboards die waarschijnlijk op zo'n klein schermpje helemaal niet gaan werken!! Ach ja. We zullen zien.

Door Tweakers user Ronker, dinsdag 5 juni 2018 18:34

kazz1980 schreef op dinsdag 5 juni 2018 @ 17:07:
[...]

Mwah.... nu alles weer werkt zie ik het als een goede leerschool... Het is natuurlijk wel even balen als je ineens in het donker zit te prutsen om je code weer werkend te krijgen ;) Dan zijn er wel de momenten dat je het gevoel hebt: "misschien moet ik eens kijken naar een knop die de lampen aanstuurt. Eentje die een aan- en een uit stand heeft... En die hang ik dan aan de muur. Naast de deur ofzo. He wacht, daar hangt zelfs al zo'n knopje! Hmm....". Ik doe trouwens eigenlijk ook alles via terminal - dus de GUI heeft weinig meerwaarde. Ik had enkel het idee om de Pi in de toekomst ook als klein dashboard te gebruiken - daarom heb er ook een klein touchscreen aan hangen. Dat is eigenlijk dé reden dat ik een GUI heb. Maar goed - het dashboard is er nog niet... En inmiddels zit ik te kijken naar veel fraaiere dashboards die waarschijnlijk op zo'n klein schermpje helemaal niet gaan werken!! Ach ja. We zullen zien.
Klopt schermpje is eigenlijk ook best klein. Ik heb dashticz (nog niet ingericht) maar wil ik later wel doen. Mijn iPad zal dan het touchscreen worden daar is het scherm wel groot genoeg voor.

Schermpje van de Pi kun je misschien iets van statics op laten weer geven van processen op de Pi als je m in de meterkast hebt hangen of zo.

Door Tweakers user Hkuit, woensdag 6 juni 2018 15:09

Herkenbaar allemaal. Ik heb 2 jaar geleden bij SOS zo'n pakket gekocht van RPi met voorgeinstalleerde Domoticz en 433-zender. Na een jaar pas echt in gebruik genomen, erg leuk als het werkt, maar wat als het ineens niet meer werkt...?

Jij schrijft over zaken als 'Remote desktop', 'putty erbij gepakt' en 'via SSH op onderzoek uit gegaan'. Ik heb geen idee hoe ik dat aan zou moeten pakken. Ik heb de hele Domoticz handleiding bestudeerd, maar volgens mij wordt er over troubleshooting niet zoveel geschreven. Dan moet je kennis hebben van die zaken die jij noemt, en dat heb ik dus niet...

Ik heb uiteindelijk een belangrijke lamp (buitenlamp voordeur, die mooi iets voor zonsondergang aan ging) gekoppeld aan een KaKu mini-afstandsbediening zodat hij weer aan en uit kon, en moet nog steeds met de RPi aan de slag. Ik zit er hard over te denken om Domoticz op een Synology NAS te gaan draaien!

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 6 juni 2018 15:36

@Hkuit, Een stukje basiskennis van Linux is wel handig als je met Raspberry Pi aan de slag wilt gaan... Alle issues die ik had hadden namelijk weinig tot niks van doen met Domoticz, maar alles van doen met Linux... Het is dus ook niet vreemd dat je daar niks over terugziet in de manual van Domoticz. Belangrijkste bron van informatie is dan toch Google, en natuurlijk Tweakers (GoT)! (let op: in die volgorde! Eerst Googlen en zelf proberen, dan GoT nog eens doorzoeken (al is de kans groot dat je die in Google al tegen gekomen bent wanneer iemand anders ooit eens eenzelfde issue had) en dan kun je overwegen een topic te openen en om hulp te vragen ;)). Ik ben zelf dit avontuur begonnen juist omdat ik wel enige kennis heb van programmeren, linux, etc.... Ik denk dat ik anders zelf toch gewoon een setje Hue lampen had gekocht die out-of-the-box leuke dingen kan. En that's it.

Maar ik zou zeggen: hou m'n blog in de gaten! En voel je vrij vragen te stellen (mag ook via PB... doen velen! Reageer niet altijd even snel, maar reageer wel altijd!).

Door Tweakers user Hkuit, woensdag 6 juni 2018 22:31

kazz1980 schreef op woensdag 6 juni 2018 @ 15:36:
@Hkuit,
Maar ik zou zeggen: hou m'n blog in de gaten! En voel je vrij vragen te stellen (mag ook via PB... doen velen! Reageer niet altijd even snel, maar reageer wel altijd!).
Top, zal ik zeker doen!

Reageren is niet meer mogelijk