Nieuwe release Domoticz, of: hoe mijn huis in een discotheek veranderde

Door kazz1980 op woensdag 4 juli 2018 12:39 - Reacties (17)
Categorie: Domoticz, Views: 8.074

Een kort berichtje in mijn blog.

Er is onlangs een nieuwe stable release uitgekomen van Domoticz! Goed nieuws. Want daarin zitten vele verbeteringen zoals meer controle over de weergave Domoticz (waarmee het gebruik van third party dashboards geen vereiste meer is om het 1 en ander enigszins toonbaar te maken) en ondersteuning van nieuwe Xiaomi devices, waaronder de nieuwe generatie bewegingssensoren (met ingebouwde lux meter!).

Dus toen ik de pop-up kreeg om een upgrade te doen ging ik er meteen voor!

Gevolg: disco....

Alle lampen knipperden in mijn huis. Dus even de boel herstarten. Alle lampen gingen uit en later weer netjes aan. Awesome! Nieuwe release draait. Toch?

Even controleren of ik de lampen uit kan zetten en weer aan kan krijgen... Dus spraakcommando gegeven om de lampen uit te zetten. Vervolgens gaat een deel van de lampen uit en een tweetal lampen (boven de eetkamertafel) beginnen afwisselend minutenlang te knipperen. Enkele minuten later gaat spontaan een willekeurige andere lamp weer aan....

Commando om de lampen weer aan te doen. Niet alle lampen gaan aan. Sommige lampen knipperen van de filmstand naar de gewone stand... Complete chaos! Terwijl aan de scripts niets gewijzigd is en ook de logging niets weergeeft wat er nu daadwerkelijk signalen richting de lampen zou geven om te schakelen... Een totaal raadsel wat er hier volledig mis gaat!

Is er iets gewijzigd in de aansturing van Xiaomi Yeelights? Is de aansturing van Groups gewijzigd? Ik kan het niet vinden...

Dus uiteindelijk maar besloten een back-up van het systeem terug te zetten en weer naar de 'oude' release terug te gaan.... Erg jammer! En weer een item voor de todo-list. Binnenkort eens tijd maken om goed uit te zoeken wat er allemaal in de nieuwe release zit en een stuk debugging te gaan doen om wél over te stappen naar de nieuwe release, zónder mijn huis in een disco te veranderen....

Zoals altijd: wordt vervolgd!

Wijze les voor iedereen: als je een upgrade doet van Domoticz, altijd zorgen voor een recente back-up van je SD-kaartje! Gelukkig had ik dat dus ook gedaan - want het bleek nodig...|

Volgende: Aanwezigheidssensoren in huis, hoe voorkom je knipperende lampen 07-'18 Aanwezigheidssensoren in huis, hoe voorkom je knipperende lampen
Volgende: En toen was het stil... in mijn Smart Home 06-'18 En toen was het stil... in mijn Smart Home

Reacties


Door Tweakers user Freekers, donderdag 5 juli 2018 08:05

Om deze reden durf ik ook mijn Domoticz installatie niet te upgraden :/ Mijn huidige installatie is namelijk het resultaat van bijna 1 jaar werk met continue aanpassingen en verbeteringen. Natuurlijk maak ik daar geregeld database + script backups van, maar omdat mijn Domoticz installatie op mijn Synology draait is het niet zo gemakkelijk om een image te trekken van mijn gehele installatie....

Door Tweakers user Ronker, donderdag 5 juli 2018 09:25

Ik heb alleen een cache probleempje gehad. ik zag mijn devices niet meer in switches staan. Wat je kan proberen is een kopie maken van de scripts die je hebt en van de Database. Om vevolgens domoticz te verwijderen en opnieuw te installeren scripts terug te zetten en daarna de database. Misschien dat dit het eea oplost?

Door Tweakers user kazz1980, donderdag 5 juli 2018 09:47

@Ronker, dat is precies het plan inderdaad. Als ik er tijd voor heb een keer... 😉

Door Tweakers user darkrain, donderdag 5 juli 2018 11:46

Om deze reden maak ik dagelijks een back-up van mijn Domoticz systeempje.
Maar goed ik draai ook de beta in mijn productie omgeving dus het is al wel eens voorgekomen dat ik even een dagje terug moest ;)

Door Tweakers user Ronker, donderdag 5 juli 2018 14:45

kazz1980 schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 09:47:
@Ronker, dat is precies het plan inderdaad. Als ik er tijd voor heb een keer... 😉
Kost je nog geen 5 min volgensmij.

Backup via browser

domoticz mapje hernoemen

Domoticz opnieuw installeren: curl -L install.domoticz.com | sudo bash

oude domoticz mapje scripts kopieren naar t nieuwe (als daar al je scripts in staan)

Backup terug zetten via de browser

klaar is kees!

Succes met tijd vinden haha

Door Tweakers user kazz1980, donderdag 5 juli 2018 15:03

5 minuten... famous last words... Haha.
Als alles in 1 keer goed gaat is het misschien een kwartiertje ja. Maar alles in 1 keer goed heb ik nog niet mee mogen maken. Dus hoe dan ook eerst back-up van het hele systeem, just in case. Dat duurt altijd even.
Dan de boel omzetten. Vervolgens testen of alles een beetje werkt. Waarschijnlijk is dat niet het geval en moet er nog wat getweaked her en der. Ben je zomaar ineens anderhalf uur verder. Met een kans dat het nog steeds niet werkt en het serieus debuggen wordt (En dat is zomaar 2-3 uur prutsen is mijn ervaring). Dus ik reken op 2-4 uur werk. Maar hoop uiteraard van harte dat de schone installatie met terugzetten back-up daadwerkelijk in 1 keer werkt en ik in een half uurtje klaar ben. Maar ja... (ok, ok... misschien ben ik wat pessimistisch hierin. We zullen zien, denk dit weekend ergens)

[Reactie gewijzigd op donderdag 5 juli 2018 15:06]


Door Tweakers user Ronker, vrijdag 6 juli 2018 08:52

kazz1980 schreef op donderdag 5 juli 2018 @ 15:03:
5 minuten... famous last words... Haha.
Als alles in 1 keer goed gaat is het misschien een kwartiertje ja. Maar alles in 1 keer goed heb ik nog niet mee mogen maken. Dus hoe dan ook eerst back-up van het hele systeem, just in case. Dat duurt altijd even.
Dan de boel omzetten. Vervolgens testen of alles een beetje werkt. Waarschijnlijk is dat niet het geval en moet er nog wat getweaked her en der. Ben je zomaar ineens anderhalf uur verder. Met een kans dat het nog steeds niet werkt en het serieus debuggen wordt (En dat is zomaar 2-3 uur prutsen is mijn ervaring). Dus ik reken op 2-4 uur werk. Maar hoop uiteraard van harte dat de schone installatie met terugzetten back-up daadwerkelijk in 1 keer werkt en ik in een half uurtje klaar ben. Maar ja... (ok, ok... misschien ben ik wat pessimistisch hierin. We zullen zien, denk dit weekend ergens)
Hahah ja ok 5 minuten niet te letterlijk nemen maar ik bedoel meer. Probeer het lukt t niet dan kun je snel terug naar de oude omgeving. door de nieuwe versie ( domoticz mapje ) te verwijderen en je oude weer te hernoemen. Dan draai je weer en weet je gelijk of het een oplossing bied.

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 6 juli 2018 09:55

Ronker schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 08:52:
[...]
Hahah ja ok 5 minuten niet te letterlijk nemen maar ik bedoel meer. Probeer het lukt t niet dan kun je snel terug naar de oude omgeving. door de nieuwe versie ( domoticz mapje ) te verwijderen en je oude weer te hernoemen. Dan draai je weer en weet je gelijk of het een oplossing bied.
Ik snap wat je bedoelt hoor ;)
Maar ik ken mijzelf. Als het niet in één keer werkt ga ik net zo lang door prutsen tot het wel werkt :P In plaats van meteen alles weer terugzetten en de schouders ophalen.

Door Tweakers user WhiteDog, zaterdag 7 juli 2018 09:03

Om deze reden heb ik lang geleden voor Home Assistant gekozen. Snelle respons vanuit de community, wekelijkse updates en uitgebreide changelog waar ook mogelijke "breaking" changes in staan. Doordat de updates sneller komen is de kans kleiner dat er veel tegelijk stuk gaat en door het docker model kan je in principe met 2 klikken terug naar de vorige versie.

Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 7 juli 2018 10:31

WhiteDog schreef op zaterdag 7 juli 2018 @ 09:03:
Om deze reden heb ik lang geleden voor Home Assistant gekozen. Snelle respons vanuit de community, wekelijkse updates en uitgebreide changelog waar ook mogelijke "breaking" changes in staan. Doordat de updates sneller komen is de kans kleiner dat er veel tegelijk stuk gaat en door het docker model kan je in principe met 2 klikken terug naar de vorige versie.
Ga ik ook eens bekijken! thx.

Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 7 juli 2018 10:53

Ronker schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 08:52:
[...]
Hahah ja ok 5 minuten niet te letterlijk nemen maar ik bedoel meer. Probeer het lukt t niet dan kun je snel terug naar de oude omgeving. door de nieuwe versie ( domoticz mapje ) te verwijderen en je oude weer te hernoemen. Dan draai je weer en weet je gelijk of het een oplossing bied.
Nou, we zijn begonnen.... Inmiddels anderhalf uur bezig (en counting....)
- Backup database via webinterface: Gehele interface down - 45 minuten bezig geweest om de boel weer in de lucht te krijgen
- Handmatige backup gemaakt + rename map: 5 minuten
- Nieuwe installatie Domoticz + terugzetten scripts en db: 5 minuten
- Controle of het werkt: 5 minuten... werkt totaal niet! Allerlei Switches zijn volledig de weg kwijt!
- Oude versie weer terugzetten om toch een upgrade te proberen ipv clean install: 15 minuten
- Upgrade: 15 min. Zelfde resultaat. Alle siwtches met meer dan 2 statussen doen het niet meer! Geven allerlei vage tekens en Undefined meldingen.
- Na veel zoeken uiteindelijk Chrome cache leeg gegooid en alle Domoticz gerelateerde entries hier 'chrome://appcache-internals' verwijderd. En nu lijkt het ergens op! (45 min puzzelen).

Alles bij elkaar dus pakweg 3 uur bezig geweest... En 's avonds laat bleek het toch niet te werken... wederom disco... Inmiddels alweer 2 uur aan het prutsen. Dus alles bij elkaar alweer 5 uur bezig met deze update :(

[Reactie gewijzigd op zondag 8 juli 2018 00:22]


Door Tweakers user Pietervs, zondag 8 juli 2018 22:05

Ik heb 2 Pi's met Domoticz:
1 voor het aansturen van een paar lampen met KlikAan-KlikUit systemen
1 in de meterkast die de teruglevering van mijn zonnepanelen in de gaten houdt.

De eerste heeft de upgrade vlekkeloos doorstaan: lampjes gaan nog steeds volgens schema aan en uit.

Maar de teruglever-Domoticz heeft een raar probleem: die is zijn dagtellers kwijt geraakt. ;( terwijl de week-, maand- en jaaroverzichten het verder prima doen. Terugzetten van database heeft niet geholpen. Dus daar moet ik ook nog even induiken...

Ik snap de “5 minuten": zelf vaak genoeg gedacht om even iets aan te passen. Om vervolgens om 3 uur 's nachts mijn bed in te kruipen... 8)7

Sterkte!

Door Tweakers user kazz1980, zondag 8 juli 2018 23:33

Pietervs schreef op zondag 8 juli 2018 @ 22:05:
Ik snap de “5 minuten": zelf vaak genoeg gedacht om even iets aan te passen. Om vervolgens om 3 uur 's nachts mijn bed in te kruipen... 8)7

Sterkte!
Ja erg he... En toch moet het gewoon werken! :P
Inmiddels nog eens anderhalf uur geklust en het is gefixt!! Het lag uiteindelijk (zoals ook wel beetje verwacht) aan twee scripts die mekaar in de weg zaten. De oude versie had daar blijkbaar geen last van (wat eigenlijk dus een bug was - want er zat wel degelijk echt een denkfout in!). De nieuwe release deed netjes wat ik in mijn scripts vroeg met als gevolg dat het ene script lampen aanzette en een ander script ze weer uit, dus het eerste script zette ze maar weer aan, andere script weer uit... Oftewel: disco! ;)

Nu werkt het allemaal top! Stukken beter nog dan voorheen selfs omdat ik met al dat puzzelen allerlei scripts flink opgeschoond heb. Performance is daardoor ook iets verbeterd - maar daar wil ik nog eens induiken. Maar voor nu: het werkt! :D

Door Tweakers user Pietervs, maandag 9 juli 2018 12:26

Mooi dat je het gevonden hebt! :)

En performance verbeteringen... volgens mij zie je die als programmeur altijd wel. Daarom ben ik blij dat ik daar geen verstand van heb :D

Door Tweakers user kazz1980, maandag 9 juli 2018 12:30

Pietervs schreef op maandag 9 juli 2018 @ 12:26:
En performance verbeteringen... volgens mij zie je die als programmeur altijd wel. Daarom ben ik blij dat ik daar geen verstand van heb :D
Klopt ;)

En ik zie dat als ik het licht uitschakel (nachtstand) dat enkele seconden duurt... Dat moet beter ;) (omdat het kan!)

Door Paegan, maandag 9 juli 2018 12:43

@kazz1980,
ik ben ook een domoticz hobbyist. recent met lua scripts begonnen ipv blocky ivm met de vele meer mogelijkheden.
Maar de reacties van schakelaars (seconden) dat vind ik ook nog wel een issue.
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe je dat zou kunnen versnellen.
Ik bedoel sommige scripts zijn maar enkele regels en toch duurt het seconden voor het schakelen.

Zou je dat willen/kunnen verduidelijken?

(nogmaals, ik ben beslist geen expert, echt beginner)

Door Tweakers user kazz1980, maandag 9 juli 2018 14:14

Paegan schreef op maandag 9 juli 2018 @ 12:43:
@kazz1980,
Zou je dat willen/kunnen verduidelijken?

(nogmaals, ik ben beslist geen expert, echt beginner)
De performance issues zitten op meerdere niveau's:
1. polling. Domoticz luistert periodiek de snesoren uit - voor zover ik weet gebeurt dit allemaal onder water en heb je hier relatief weinig invloed op. Mogelijk zit er iets in de settings/configuratie. Ben ik ook nog niet in gedoken!
2. Hardware. Ik heb zelf een aantal redelijk pittige scripts en op momenten heeft de Raspberry Pi het gewoon even wat zwaarder. Dat zie je terug in de performance. Hierin is het goed scripts zo lean moeglijk te maken. Ik zet bvijoorbeeld nog regelmatig dingen aan die al aan staan (of uit die al uit staan). Dat is functioneel een mooie fail-safe, maar gaat wel ten koste van performance.. Dus daar wil ik scherper op coderen
3. Te veel opdrachten in 1 script. Mijn scripts worden soms te groot waardoor er een array van meerdere opdrachten ontstaat. Dit komt de performance denk ik ook niet ten goede! Maar zeker weten doe ik dit niet... Nadeel van meer splitsen in losse scripts is weer het risico dat scripts mekaar tegen gaan werken (reeds eerder meegemaakt, pain in the *ss om te debuggen...

Dus qua performance ben ik ook nog verre van expert... Kwestie van uitzoeken/analyseren

Reageren is niet meer mogelijk