Hoe frustrerend is Domotica?

Door kazz1980 op vrijdag 14 september 2018 18:33 - Reacties (26)
Categorie: Software, Views: 5.664

De laatste tijd heb ik meermaals discussies gezien/gehoord over de frustraties van thuis automatisering. Regelmatig gaat frustratie de overhand nemen zodra eenmaal de nieuwigheid er vanaf is. Want een beetje Tweaker vind het heerlijk om wat te prutsen met (nieuwe) hardware en software, niet waar? Maar zodra je op een avondje bank hangen ineens in het donker zit omdat je domotica in opstand komt of wanneer je verwarming op hol slaat doordat deze je sensoren niet langer snapt... Dan is het ineens zo leuk niet meer! Ook ik krijg wel eens de vraag van mensen of ik het niet een keer zat ben, al dat gepruts aan mijn domotica. Het antwoord is simpel: Nee! En wel om een hele simpele reden. Ik heb mijn domotica vanaf dag 1 beschouwd als een Agile software ontwikkelingstraject. Graag vertel ik wat meer over hoe ik dat aangepakt heb (ter leering ende vermaeck).

Euh... Agile?
Iedere IT-er weet volgens mij meteen wel wat ik bedoel met Agile... maar voor wie de term niet kent even een korte uitleg. Op Wikipedia staat het vrij uitgebreid beschreven. Maar in het kort gaat Agile software ontwikkeling om het iteratief ontwikkelen van software en kenmerkt zich door veel samenwerking en communicatie en minder op contracten en uitgebreide documentatie. Door het iteratieve karakter gaat de werkwijze uit van kort cyclisch steeds aanpassen/verbeteren in plaats van lang werken aan een perfect product en deze middels een big bang introduceren.

Leuk. Maar hoe zit dat dan met domotica?
Allereerst werk ik in mijn eentje aan mijn domotica. Dus het samenwerken en communiceren, dat essentieel is binnen de Agile werkwijze, is niet zo van toepassing. Of toch wel? Uiteraard heb ik geen uitgebreide vergaderingen met mijzelf en voer ik ook geen heet gebakerde discussies... Maar ik heb wel degelijk verschillende petten op tijdens de ontwikkeling: ontwerp, ontwikkel, test. En ik zorg dat deze disciplines elkaar versterken. Dus tijdens het ontwerpen van functionaliteit denk ik al na over hoe het te automatiseren en testen valt en bij automatisering en test blijf ik het oorspronkelijke ontwerp in gedachten houden (hoe verleidelijk het ook is om af te gaan wijken zodra de techniek je een andere kant op wil duwen...).

Maar belangrijker is het gebruik van iteraties. Ik beperk iedere functionele aanpassing van mijn domotica tot een behapbaar stukje werk dat ik binnen 1 of maximaal 2 dagen af denk te krijgen. Ongeacht of dit een verbetering is van de bestaande functionaliteit of de toevoeging van nieuwe sensoren, verlichting, etcetera. Een belangrijk aspect hierbij is het credo 'Goed is goed genoeg!'... Het hoeft niet meteen perfect, als het maar werkt! Het kan op een later moment altijd verbeterd worden om nog beter of sneller te werken. En heb ik dan het idee dat het daadwerkelijk goed genoeg is dan wil ik dat bevestigd zien door een goede test. Dat kan ik redelijk makkelijk doen omdat ik alle software gebouwd heb met testbaarheid in gedachten. Dat betekent dat ik soms tijdens de ontwikkeling bijvoorbeeld niet een fysieke lamp of sensor in mijn code gebruik, maar eerst nog een Dummy switch (in feite een stub of driver, voor de IT-ers onder ons!). Daarmee heb ik alle controle om de onderliggende software te testen (zonder continu knipperende lampen om mij heen!) en pas zodra ik tevreden ben sluit ik de daadwerkelijke hardware aan. Vervolgens wil ik de nieuwe functionaliteit minstens pakweg 1 a 2 weken goed zien werken voordat ik het hoofdstuk sluit en kan gaan kijken naar andere nieuwe functionaliteit. Veelal is deze nieuwe functionaliteit gebaseerd op de ervaringen van die afgelopen 1 a 2 weken en bestaat uit een verdere verbetering van hetgeen ik al gebouwd heb. Maar zo nu en dan voeg ik ook geheel nieuwe functionaliteit toe (laatste project was mijn terrarium, daarover later meer).

Dus, geen frustratie?
Nope! Mijn domotica werkt eigenlijk altijd (m.u.v. grote verstoringen in het begin doordat ik de hardware niet op orde bleek te hebben). In het begin werkte het misschien nog niet helemaal zoals ik wilde, maar het werkte wel. En inmiddels ben ik op het punt beland waar het mij om te doen was. Geheel autonome domotica. Mijn huis bedenkt zelf wanneer het licht aan of uit moet op bepaalde plaatsen en reageert op mijn handelingen (zo heeft mijn keuken sfeerlicht, maar verandert dit licht bij het aanrecht in werklicht zodra ik in de buurt van het aanrecht kom). Daarmee is mijn domotica niet een vervanging van de lichtknoppen, maar voegt het echt iets aan gebruiksgemak toe én tegen minder stroomkosten. En als ik nu terugkijk naar mijn oorspronkelijke ontwerp, dan ben ik daar helemaal niet ver van afgeweken... Ik heb het destijds modulair ontworpen met de mogelijkheid om eindeloos uit te breiden. En dat blijkt te werken... Het begon met 1 sensor en 1 lamp. Inmiddels heb ik op basis van diezelfde initiële software 9 lampen, 8 sensoren, 1 multimedia hub en een Google Home smart speaker die samenwerken om mijn leven gemakkelijker te maken!

Volgende: Smart Terrarium 19-09 Smart Terrarium
Volgende: MENACE: Machine Educable Noughts And Crosses Engine 08-'18 MENACE: Machine Educable Noughts And Crosses Engine

Reacties


Door Tweakers user TerraGuy, vrijdag 14 september 2018 23:58

Ik vind het altijd tof om over te lezen en mooi om te zien bij anderen, tegelijk hoef ik het zelf niet zo :p Doe mij maar een thermostaat die je uitdoet als je gaat slapen/weggaat en weer aan als ik opsta/terugkom. Een uitspatting, vooruit, m'n lichten gaan voor de helft met de afstandsbediening omdat ik te lui ben om naar de lampen toe te lopen, maar dat was het dan ook wel. Afgezien van lege batterijen om de x-jaar doet alles het zonder gedoe. Make life simple & cheap juist door niet mee te gaan met alle nieuwe snufjes, scheelt ook een hoop TRA. ;)

Zoals gezegd vind ik het wel interessant om te lezen / zien wat er allemaal mogelijk is, maar bij een ander dan :)

Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 15 september 2018 11:44

TerraGuy schreef op vrijdag 14 september 2018 @ 23:58:
Zoals gezegd vind ik het wel interessant om te lezen / zien wat er allemaal mogelijk is, maar bij een ander dan :)
Begrijp ik ;) En zeker als ik kijk naar de standaard producten, dan is de techniek momenteel nog redelijk triest... (imho). Bijvoorbeeld het razend populaire Philips Hue. Waanzinnig duur, maar in feite doet het (out of the box) niet heel gek veel... Een app om te bedienen (leuk!! Maar eigenlijk helemaal niet handig...). Je kunt wat timers instellen, volgens mij ook nog beperkt geofencing (dacht ik). Maar ja... Naast dat het leuk is als hebbeding is het in feite niks gemakkelijker dan een doodgewone lichtknop!

Voor mij was domotica naast een leuk hobby- en leerproject ook iets om het leven écht gemakkelijker te maken. Dus niet vervangen van lichtknoppen met iets anders - maar lichtknoppen geheel overbodig maken! Zou de thermostaat ook wel willen meenemen hierin... Maar zit in een huurhuis :( Dus dat wordt hem niet! Gordijnen etcetera lijkt me ook super gaaf, maar véél te duur!

Mijn domotica is alles bij elkaar beduidend goedkoper dan wanneer ik voor Philips Hue gegaan was. Maar het kan zo verschrikkelijk veel meer! Ik kijk wel steeds naar nieuwe mogelijkheden, maar blijf kritisch. Ik ga niet voor hip, cool en nieuw.... Ik ga voor praktisch (en betaalbaar). En dat lukt tot zover meer dan prima!! (en het scheelt op de stroomkosten ook nog... Met name doordat ik nooit meer een lamp onnodig aan laat staan en ook mijn TV automatisch uitgaat als ik het huis verlaat (die heeft in het verleden met enige regelmaat de gehele dag of nacht per ongeluk aangestaan simpelweg omdat deze niet altijd goed uitging met mijn universele afstandsbediening).

Door Tweakers user Ramon 73, zaterdag 15 september 2018 13:13

Domotica staat imho nog veel te ver in de kinderschoenen. Te duur, te complex, te onbetrouwbaar, te weinig meerwaarde tov. traditioneel spul.
Wél heb ik een heel zooitje kaku ontvangers in huis geplaatst (merendeel stekkerbaar ivm makkelijke en onzichtbare plaatsing). En een multikanaal remote met timer zodat ik toch iets van een lichtplan kan maken, rolluiken automatisch kan bedienen etc. Daarbij een Nefit Easy om de verwarming aan te zetten als ik onverwacht veel vroeger thuis ben.

Volledige home automation zou er bij mij nog niet inkomen op dit moment, gewoon te duur voor wat het is.

Laatste probeersel was een elektronisch slot op de voordeur. Had me een tijdje geleden buiten gesloten, sleutelbos lag binnen en ik stond buiten. Wel telefoon bij me en mijn moeder was zo vriendelijk om (voor haar veel te vroeg op de dag) even de reservesleutel te brengen. Dus een elektronisch slot gekocht (Nuki) met de homebridge erbij. Iets van €300,- bij elkaar en het werkt gewoonweg niet. Deur ging vaker niet goed open of op slot, en als het wel goed ging dan duurde het véél langer dan met de gewone sleutel. Dus spul weer eraf en terug naar de leverancier.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 september 2018 13:17]


Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 15 september 2018 13:51

Ramon 73 schreef op zaterdag 15 september 2018 @ 13:13:
Domotica staat imho nog veel te ver in de kinderschoenen. Te duur, te complex, te onbetrouwbaar, te weinig meerwaarde tov. traditioneel spul.
Als je complete systemen koopt, geheel eens! Ik verbaas me er keer op keer over wat een bizarre bedragen gevraagd worden voor domotica die vervolgens óf niet werkt óf niks toevoegt anders dan het gadget gehalte...

Maar de techniek zelf is absoluut wél volwassen genoeg! Zie mijn huis... Geheel autonoom en het gaat nooit mis... Werkt inmiddels dik een half jaar geheel foutloos. En ik ben niet eens een heel geweldig programmeur... Daarom begrijp ik ook niet waarom er nog steeds geen betaalbare totaal systemen zijn die gewoon werken... Als ik het met een klein budget en beperkte programmeer ervaring al kan maken, waarom kan een fabrikant dat dan niet??
Ik heb niks op timers staan. Alles gaat op basis van hoe licht/donker het is én enkel wanneer ik in de ruimte aanwezig ben. En dat heeft een gigantische meerwaarde tov. traditioneel spul. Zowel in gemak als in stroomverbruik dus. Denk dat mijn volgende blogpost hier maar over gaat... Wat de meerwaarde nu in mijn geval precies is én wat het allemaal tot op heden gekost heeft (en dat valt dus nog best wel mee allemaal...Ik gok dat alles samen rond de 300 euro zit - en dat is inclusief de eenmalige initiële investering in een gateway en Raspberry Pi en inclusief de kosten van lampen die toch vervangen moesten... (want was daarvoor nog geen LED of kapot)).

Dus de stelling dat domotica nog veel te ver in de kinderschoenen staat ben ik het absoluut mee oneens... Alleen moet je nu nog veel onderzoek doen en er wat werk in stoppen... En dát is een belangrijke reden dat ik met deze blog begonnen ben... Ik heb dat uitzoekwerk al gedaan, daar mogen anderen best ook van profiteren!;) Het staat een ieder dan ook geheel vrij iedere mogelijke vraag te stellen en ik zal altijd mijn best doen een passend antwoord te geven. En meer dan een bedankje is niet nodig (mag wel natuurlijk ;) Ik heb nogal een wensenlijst qua toekomstige domotica... haha).

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 september 2018 13:53]


Door Tweakers user ybos, zondag 16 september 2018 19:25

Domotica is heel erg breed, daarom kan je niet roepen dat het concept te duur is of nog in de kinderschoenen staat.
Een huis compleet geautomatiseerd, inclusief beveiliging, brandmelding en camera’s kost een hoop geld. Duur? Voor de een wel, voor de ander niet.
Maar: 1 lamp in huis op een praktische locatie die automatisch aan en uit gaat kun je ook scharen onder domotica. Duur: nee.

Door Tweakers user bonyuri, zondag 16 september 2018 22:26

Ramon 73 schreef op zaterdag 15 september 2018 @ 13:13:
Domotica staat imho nog veel te ver in de kinderschoenen. Te duur, te complex, te onbetrouwbaar, te weinig meerwaarde tov. traditioneel spul.
Daar maak je een cruciale fout. Domotica staat absoluut niet in de kinderschoenen en is zeker wel betrouwbaar.
Duur is subjectief en domotica zou juist een complexe situatie makkelijker moeten maken voor de gebruiker (denk aan autonome bediening van apparatuur, of het aansturen van verschillende entiteiten met 1 druk op de knop)

Ik zou niet meer zonder willen :)

Door Tweakers user Moosjes, maandag 17 september 2018 11:10

In je agile process geen last van de WAF? Mijn belangrijkste regel bij het ontwikkelen aan onze domotica is:
- M'n vriendin mag nooit in de situatie komt dat het niet voor haar werkt.

Hierdoor heb ik dus overal rekening te houden met dat het moet blijven werken met het schakelaartje op de muur.

Hierom betrek ik haar dus ook bij het process zodat ze weet wat er gebeurt (maakt het iets makkelijk uitleggen mocht het tóch verkeerd gaan als ze alvast weet waar je mee bezig bent).

Door Tweakers user kazz1980, maandag 17 september 2018 11:53

Moosjes schreef op maandag 17 september 2018 @ 11:10:
In je agile process geen last van de WAF? Mijn belangrijkste regel bij het ontwikkelen aan onze domotica is:
- M'n vriendin mag nooit in de situatie komt dat het niet voor haar werkt.
WAF? (Web Application Firewall??).

Maar nee hier heb ik geen last van. Heel simpele oplossing: geen vriendin :P

Voor mij was het primaire doel van de domotica om juist die schakelaars geheel overbodig te maken. Dat was even wennen (ook voor bijvoorbeeld mijn kinderen). Maar in no-time weet je niet beter meer... De schakelaars zitten er nog wel (want huurhuis... was het mijn eigen huis geweest dan had ik ze daadwerkelijk weg gehaald!), maar hebben geen enkel doel meer (behalve de domotica kortstondig verstoren wanneer ze per ongeluk toch gebruikt worden... maar ook daar is in de code rekening mee gehouden... binnen pakweg een minuut nadat een lamp met de schakelaar weer ingeschakeld wordt gaat deze weer normaal mee in de domotica (indien de lamp uitgeschakeld blijft via de wandschakelaar kan de domotica er uiteraard niks mee...)).

Maar omdat mijn domotica geheel autonoom werkt is er voor een gebruiker dus geen enkele uitleg nodig. Het licht is simpelweg aan op de momenten dat je verlichting wilt hebben en is uit wanneer deze niet nodig is... Er bestaat (inmiddels) geen scenario waar het voor iemand niet zou werken (mits je dus van de lichtknoppen afblijft:P). Enkel de eerste pakweg 2 maanden was het nog een beetje zoeken en ging het nog wel eens mis (als in in het donker zitten 's avonds op de bank en midden in de nacht eens ontdekken dat alle lampen aan staan...)... Ik had daarom destijds een fysieke knop in het systeem opgenomen die alle andere logica kon overrulen om alle lampen in- of uit te schakelen. Die knop was in het begin dus tamelijk belangrijk, maar wordt nu niet meer gebruikt (merendeel van die code is ook verwijderd zelfs - kan er nu enkel nog werklicht mee in-/uitschakelen boven de keukentafel - maar dat gebruik ik in de praktijk nooit!).

In het geval van een vriendin (= extra stakeholder...) dan had ik die eerste periode denk ik middels een dummy systeem (stubs) gewerkt, dus met dummy lampen in Domoticz ipv de echte lampen. En dan goede monitoring inrichten om geregeld te controleren of de input van de sensors (die dan dus wél echt zijn) op de juiste momenten de dummy lampen in- en uitgeschakeld heeft.
Dat wil ik wel echt als tip meegeven voor Domotica knutselaars die rekening te houden hebben met huisgenoten: Dummy switches in Domoticz zijn waanzinnig handig om code te testen, ook in de praktijk, zonder dat iemand er last van kan hebben... En in het begin met wel echte hardware dus een overrule button overwegen om alle andere code te overrulen en de lampen aan (of juist uit) te zetten.

Door Tweakers user Moosjes, maandag 17 september 2018 13:18

kazz1980 schreef op maandag 17 september 2018 @ 11:53:
[...]

WAF? (Web Application Firewall??).
Wife Acceptance Factor https://en.wikipedia.org/wiki/Wife_acceptance_factor

Ik heb mijn meeste lampen middels Fibaro Dimmers geschakkeld. De fysieke knoppen in huis geven deze schakelaars gewoon een signaaltje dat er een change is in de status en dat wordt door domoticz aangenomen. De fysieke schakelaars schakelen zelf dus niet de lamp maar geven door dat er geschakeld moet worden.

(ja ik weet dat deze dingen duur zijn, maar voor de waf was dit de betere oplossing)

Door Tweakers user YourMom, maandag 17 september 2018 13:29

Voor alles zou ik het niet willen maar een aantal zaken vind ik wel interessant: binnen -en buitenverlichting via domotica bvb. zou ik wel willen en ook onze garagepoort.

Nu dat laatste hoeft niet persé met domotica, ik zoek gewoon een manier om van op afstand, via een of andere smartpohne app. te kunnen checken of we bij het vertrekken niet vergeten zijn onze garagepoort dicht te doen en, indien nodig ze vanop afstand te sluiten...
Het zou nl. niet de eerste keer zijn dat we telefoon krijgen van de buren om te zeggen dat deze nog wagenwijd open staat terwijl we op één of ander trouwfeest op anderhalf uur rijden van thuis zaten ofzo.

Maar om echt alles via domotica te laten werken... nah... leuk als alles perfect werkt maar gek worden als er zich van die probleempjes voordoen waaraan je kop noch staart kan krijgen, daarvoor ken ik er niet genoeg van.

Door Tweakers user virtualite, maandag 17 september 2018 15:49

YourMom schreef op maandag 17 september 2018 @ 13:29:
Voor alles zou ik het niet willen maar een aantal zaken vind ik wel interessant: binnen -en buitenverlichting via domotica bvb. zou ik wel willen en ook onze garagepoort.
Je hoeft ook niet alles in één keer te willen. Het begint klein en in jouw geval kan je garage deur het eerste project zijn.

Je boodschappenlijstje zou dan in ieder geval zijn;

- Raspberry Pi
- Domoticz
- AEON Labs Aeotec Gen 5 Z-Wave
- Z-Wave deursensor

Kosten zijn ca €130,00 maar de Raspberry pi en de Z-Wave stick zijn hierin verreweg de grootste kosten en in princiepe gewoon eenmalig.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 17 september 2018 16:11

YourMom schreef op maandag 17 september 2018 @ 13:29:
Voor alles zou ik het niet willen maar een aantal zaken vind ik wel interessant: binnen -en buitenverlichting via domotica bvb. zou ik wel willen en ook onze garagepoort.
Wat @Virtualite zegt. Inderdaad klein beginnen en uitbouwen. En mijn tip is dus om ook bij het klein beginnen al wel vooruit te denken en zaken pogen generiek op te zetten zodat uitbreiding gemakkelijk te doen is...

En die garage deur. Denk vérder... Je zit nu nog te denken in het verplaatsen van de schakelaar (naar bv. een app). Domotica kan dingen voor je doen... Dus: als jij (of jouw telefoon?) het huis verlaat en de garagedeur staat nog open: doe deze dan dicht. Dan ben je niet afhankelijk van buren die het opmerken maar weet je gewoon zeker dat die deur ALTIJD dicht is wanneer jij van huis bent... (en in het kader van WAF (ik heb een nieuw woord geleerd! :P ), kun je daarvan ook maken dat dit moet gebeuren als alle personen (telefoons) van huis zijn).

Door Tweakers user Señor Sjon, maandag 17 september 2018 16:30

Met LED is het soms duurder om de domotica schakelaar te maken dan om de lamp gewoon te laten branden. ;) Waar ik vroeger voor buitenlampen bewegingsdetectie gebruikte, is nu licht/donker voldoende. De meerprijs om detectie te hebben weegt daar niet tegen op in verhouding tot de stroombesparing.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 17 september 2018 16:47

Señor Sjon schreef op maandag 17 september 2018 @ 16:30:
Met LED is het soms duurder om de domotica schakelaar te maken dan om de lamp gewoon te laten branden. ;) Waar ik vroeger voor buitenlampen bewegingsdetectie gebruikte, is nu licht/donker voldoende. De meerprijs om detectie te hebben weegt daar niet tegen op in verhouding tot de stroombesparing.
De Domotica heeft een bepaald vast stroomverbruik (te weten een raspberry Pi en een gateway die continu draaien). Deze zullen niet (noemenswaardig) meer stroom verbruiken op het moment dat een software matige schakelaar actief iets doet...
De detectie draait allemaal via sensoren op een knoopcel batterijtje dat met gemak enkele jaren mee gaat... Dus dat stroomverbruik is nihil. Mijn winst op stroomverbruik zit vooral in de Plasma televisie die vroeger geregeld per ongeluk een hele dag of nacht aan bleef staan :P
De winst van de LED-lampen zit puur in het aantal. Voor het hele huis denk ik dat het uiteindelijk wel voldoende stroom besparing oplevert dat het extra stroomverbuik van de domotica weg te strepen valt... (en dan blijft over dat het veel gebruiksgemak oplevert).

Door Tweakers user S0epkip, maandag 17 september 2018 17:16

Welke UPS gebruik je voor je Raspberry Pi?

(En hoe zit het eigenlijk met de WAF?)

Door Tweakers user kazz1980, maandag 17 september 2018 18:23

Ik heb gewoon een standaard raspberry pi voeding. En WAF is bij mij niet van toepassing 😉

Door Tweakers user kazz1980, maandag 17 september 2018 19:52

Toch even zitten zoeken naar hoe het nu zit met stroomverbruik... De Raspberry Pi zou zo rond de 3 a 4 watt moeten zitten. De Gateway kan ik niet vinden, maar zal vergelijkbaar zijn... De lampen verbruiken uitgeschakeld ook iets stroom (want de Wifi verbinding blijft in stand). Alles bij mekaar staat dat dus grofweg gelijk aan 1 LED-lamp die non-stop brandt... Valt reuze mee! De sensoren hebben een verwaarloosbaar stroomverbruik.

Dus het verhaal dat de domotica meer stroom verbruikt in vergelijk met alle lampen permanent aan laten staan gaat toch echt niet op! Het efficiënt in- en (vooral!) uit laten schakelen van de lampen door domotica levert wel degelijk iets op wat betreft stroomverbruik. En in mijn geval is er dus nog de plasma TV... 1 dagje minder per ongeluk aan laten staan (350 Watt!) en het stroomverbruik voor heel mijn domotica is er voorlopig wel uit :P
(iets te) simpel rekensommetje: 10 uur * 350 watt = 3500 Wh...
Deel dat door 3,5 Watt = 1000 uur de raspberry pi draaien (ofwel dik 40 dagen). En tja, voorheen gebeurde het me toch haast wel 1 x per maand...

[Reactie gewijzigd op maandag 17 september 2018 19:53]


Door Tweakers user Iruk1981, dinsdag 18 september 2018 00:01

Bedankt voor je Blog. We hebben ook een huis gekocht en ik wil ook domotica zaken aanbrengen. Dit geeft inspiratie om er toch wat van te maken, want ik zit met een behoorlijke WAF. Hopelijk blijf ik de domotica net zo leuk vinden als jij, ook na een paar maanden.

Voor ons verwacht ik dat het gaat schelen in de stookkosten. We vergeten nog weleens de termostaat lager te zetten voor het slapen en/of voor het vertrek naar het werk.

ik zag hier ergens de tip om de schakelaars ook aan de domotica te koppelen ipv normale schakelaars. Dat gaat alvast een hoop schelen in de WAF. :) ook de hotel schakelingen worden denk wat makkelijker te maken.

Inmiddels een paar esp32s en wat sensoren om mee te spelen en te testen. Wordt een leuk project.

Door Tweakers user Moosjes, dinsdag 18 september 2018 00:29

Zou je wat meer informatie kunnen geven over welke sensoren je hebt? En hoe deze gekoppeld zijn aan domoticz? En eigenlijk vooral ook wat j achteraf als miskopen of fouten ziet in de hardware die je hebt (gehad)? Ik heb namelijk de apparatuur nu aanstuurbaar maar het automatiseren van zaken vind ik interessant klinken.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 18 september 2018 07:18

Moosjes schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 00:29:
Zou je wat meer informatie kunnen geven over welke sensoren je hebt? En hoe deze gekoppeld zijn aan domoticz? En eigenlijk vooral ook wat j achteraf als miskopen of fouten ziet in de hardware die je hebt (gehad)? Ik heb namelijk de apparatuur nu aanstuurbaar maar het automatiseren van zaken vind ik interessant klinken.
Sure.
Al mijn sensoren zijn Xiaomi sensoren. Ik gebruik de Human Body sensoren (bewegingssensoren), de raam/deur sensoren en een temperatuur/luchtvochtigheids/luchtdruk sensor. Deze zijn heel gemakkelijk te koppelen met Domoticz: https://www.domoticz.com/wiki/Xiaomi_Gateway_(Aqara) (en zie ook een eerdere blogpost hierover).
Vooral de bewegingssensoren ben ik niet zuinig mee. Ik heb er vier stuks voor twee ruimten. Dat maakt het namelijk veel betrouwbaarder en nauwkeuriger.

Miskopen heb ik niet echt! Dat komt vooral doordat ik heel veel onderzoek gedaan heb vooraf (mede doordat ik qua budget geen grote miskopen kon veroorloven). Ik ben begonnen met één enkele Xiaomi Yeelight lamp. Voordeel daarvan is dat die geen Gateway nodig heeft. Dus met die lamp van nog geen 15 euro (aanbieding) kon ik al mijn eerste tests doen. Dat deed ik toen nog gewoon op de PC die ik toch al had staan... Toen dat bleek te werken én de lamp goed beviel heb ik pas de grote eerste investering gedaan in de gateway enkele sensoren, een knop (de overrule knop!) en natuurlijk een raspberry pi. Van daaruit ben ik gaan verder bouwen. Nog steeds enkel met Xiaomi producten. Bevalt uitstekend (en nee, dit is geen reclame... Ik heb (helaas!!) geen sponsor deal met Xiaomi oid).

Enige kleine missertje is een human body sensor waar ik per ongeluk de nieuwe versie gekocht had welke door de toenmalige versie van Domoticz nog niet werd ondersteund... Dat was wel even jammer.... Maar inmiddels werkt ook deze gewoon prima en heeft deze zijn plek gekregen in de domotica! Dus die tip geef ik wel mee: héél goed tevoren kijken of het product inclusief de gekozen versie wel ondersteund wordt.... Zo zijn er bv. ook van de smart plugs twee versies waarvan enkel de Zigbee versie ondersteund wordt...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 september 2018 07:19]


Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 18 september 2018 07:21

Iruk1981 schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 00:01:
Bedankt voor je Blog.

Voor ons verwacht ik dat het gaat schelen in de stookkosten. We vergeten nog weleens de termostaat lager te zetten voor het slapen en/of voor het vertrek naar het werk.
Ja, die gaat flink schelen!! Ik stook gelukkig niet veel... Maar ook die vergeet ik nog wel eens... Grote ergenis dat ik die niet mee kan nemen in de domotica :( Maar ga dat echt niet doen in huurhuis met (dus) huur combiketel...

Door Tweakers user Moosjes, dinsdag 18 september 2018 07:37

Hmm, met die human body sensor komt toch de WAF weer in het geding ben ik bang. Ze zijn niet zo 'mooi'. En deze ga ik nooit in het zicht mogen plaatsen in bijvoorbeeld de woonkamer. En dat is toch nodig om te bepalen of daar een lamp aan moet of niet.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 18 september 2018 09:27

Moosjes schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 07:37:
Hmm, met die human body sensor komt toch de WAF weer in het geding ben ik bang. Ze zijn niet zo 'mooi'. En deze ga ik nooit in het zicht mogen plaatsen in bijvoorbeeld de woonkamer. En dat is toch nodig om te bepalen of daar een lamp aan moet of niet.
Tja... mooi of niet is persoonlijk. Het zijn kleine witte dingetjes die prima aan muur of plafond bevestigd kunnen of ergens op een kast oid. Vallen imho nauwelijks op! In de woonkamer heb ik ze nu beiden op een piano staan (ja, ik heb twee piano's in de woonkamer :P). Als je iemand niet zegt dat ze er staan ziet niemand ze... In de keuken heb ik er eentje onder de kastjes boven het aanrecht (achter de plint dus geheel onzichtbaar) en eentje aan de muur naast de lichtknoppen (wel zichtbaar, maar vind de lichtknoppen zelf een héél stuk lelijker... In het geval van een eigen huis had ik die dan verwijderd!).

Door Tweakers user Jacko01, dinsdag 18 september 2018 09:49

Ik moet zeggen dat de PIR van Xiaomi best mooi is (en erg klein). Ze werden hier een stuk beter geaccepteerd dan de "oude" PIR op basis van 433Mhz (waren een stuk groter).

En de WAF, laat eens zien hoe makkelijk het is. Een kamer binnenkomen en de lampen gaan (en ze gaan ook weer vanzelf uit). Ik ben gaan kijken wat mijn W vervelend vond en heb dat opgelost en heb dat verder uitgebouwd. (Was met de auto in het donker thuis komen, zo snel ze de straat in reed gingen de lampen in huis aan en de lampen in de keuken op basis van een PIR).


Of alles met PIR's in mijn huis gaat werken helaas niet. Lamp bv boven de eetkamer kan ik niet met PIR's aansturen, de lamp zou om de haverklap aangaan. Daarom ben ik nu bezig om de bestaande schakelaar om te bouwen naar een "Slimme schakelaar". Hoe, door een Xiaomi door contact er in te bouwen. Welke dan weer een Sonoff schakelaar aanstuurt. Ik kan dan schakelen via de schakelaar of direct via domoticz.

En duur.. valt wel mee. Voordeel van een open systeem zoals Domoticz dat je er eigenlijk alles aan kan koppelen zonder aan 1 merk vast te zitten.
Heb hier draaien Xiaomi Yeelights, Xiaomi PIR/Gateway/Door Sensor, Limitless lampen, 433Mhz PIR, 433Mhz (Lidl) weerstation, , KAKU, Sonoff dingen en verder ESP8266 zelf bouw en mijn vriendje de Alexa Echo.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 18 september 2018 11:20

Jacko01 schreef op dinsdag 18 september 2018 @ 09:49:
Ik moet zeggen dat de PIR van Xiaomi best mooi is (en erg klein). Ze werden hier een stuk beter geaccepteerd dan de "oude" PIR op basis van 433Mhz (waren een stuk groter).

En de WAF, laat eens zien hoe makkelijk het is. Een kamer binnenkomen en de lampen gaan (en ze gaan ook weer vanzelf uit). Ik ben gaan kijken wat mijn W vervelend vond en heb dat opgelost en heb dat verder uitgebouwd. (Was met de auto in het donker thuis komen, zo snel ze de straat in reed gingen de lampen in huis aan en de lampen in de keuken op basis van een PIR).

Of alles met PIR's in mijn huis gaat werken helaas niet. Lamp bv boven de eetkamer kan ik niet met PIR's aansturen, de lamp zou om de haverklap aangaan. Daarom ben ik nu bezig om de bestaande schakelaar om te bouwen naar een "Slimme schakelaar". Hoe, door een Xiaomi door contact er in te bouwen. Welke dan weer een Sonoff schakelaar aanstuurt. Ik kan dan schakelen via de schakelaar of direct via domoticz.

En duur.. valt wel mee. Voordeel van een open systeem zoals Domoticz dat je er eigenlijk alles aan kan koppelen zonder aan 1 merk vast te zitten.
Heb hier draaien Xiaomi Yeelights, Xiaomi PIR/Gateway/Door Sensor, Limitless lampen, 433Mhz PIR, 433Mhz (Lidl) weerstation, , KAKU, Sonoff dingen en verder ESP8266 zelf bouw en mijn vriendje de Alexa Echo.
Eens. Ik kom steeds toch weer terug op Xiaomi, maar in principe kan alles er aan gekoppeld worden (mits ondersteund door Domoticz natuurlijk). Voor mij is alles ook begonnen met het inventariseren van de wensen en eisen. In mijn geval enkel die van mijzelf, maar wel rekening houdend met de kinderen, bezoekers en huisdieren. Bij huisgenoten is het een kwestie van die wensen en eisen ook meenemen.

PIR werkt bij mij nu overal prima... De verlichting boven de eetkamertafel is bij mij namelijk ook de hoofdverlichting van de keuken. Dus die wil ik altijd aan als ik de keuken in loop. Zodra dit anders wordt zal ik een meer gerichte aansturing willen. Dat zou het bij mij trouwens nog steeds PIR zijn... alleen komt er dan een sensor ín de lamp zelf (heb industriële lampen met een grote kap). Die sensor heeft dan als zichtveld enkel de tafel zelf waardoor het licht enkel aan zou gaan zodra ik iets beweeg op de tafel. Als alternatief zou ook een sensor onder de tafel nog kunnen waardoor het licht enkel aangaat zodra de stoelen bewegen... Mooie bonus is dan dat de sensoren geheel uit beeld zijn! (creatief met sensoren! ;) ).

Aanvullend heb ik nog ingesteld dat alle lampen in woonkamer en keuken enkele minuten aangaan als de voordeur geopend wordt. Zo weet ik zeker dat het huis altijd verlicht is als ik thuis kom. Vind ik wel zo prettig. Na enkele minuten gaan deze lampen weer uit tenzij ik in de tussentijd betreffende ruimte betreden heb.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 18 september 2018 11:22]


Door Tweakers user YourMom, woensdag 19 september 2018 09:57

virtualite schreef op maandag 17 september 2018 @ 15:49:
[...]

Je hoeft ook niet alles in één keer te willen. Het begint klein en in jouw geval kan je garage deur het eerste project zijn.

Je boodschappenlijstje zou dan in ieder geval zijn;

- Raspberry Pi
- Domoticz
- AEON Labs Aeotec Gen 5 Z-Wave
- Z-Wave deursensor

Kosten zijn ca €130,00 maar de Raspberry pi en de Z-Wave stick zijn hierin verreweg de grootste kosten en in princiepe gewoon eenmalig.
kazz1980 schreef op maandag 17 september 2018 @ 16:11:
[...]

Wat @Virtualite zegt. Inderdaad klein beginnen en uitbouwen. En mijn tip is dus om ook bij het klein beginnen al wel vooruit te denken en zaken pogen generiek op te zetten zodat uitbreiding gemakkelijk te doen is...

En die garage deur. Denk vérder... Je zit nu nog te denken in het verplaatsen van de schakelaar (naar bv. een app). Domotica kan dingen voor je doen... Dus: als jij (of jouw telefoon?) het huis verlaat en de garagedeur staat nog open: doe deze dan dicht. Dan ben je niet afhankelijk van buren die het opmerken maar weet je gewoon zeker dat die deur ALTIJD dicht is wanneer jij van huis bent... (en in het kader van WAF (ik heb een nieuw woord geleerd! :P ), kun je daarvan ook maken dat dit moet gebeuren als alle personen (telefoons) van huis zijn).
Kijk dat heb je dan op Tweakers: meteen meerdere oplossingen/mogelijkheden voor een specifiek probleem. :*)
Bedankt voor de tips!

Een Raspberry Pi heb ik al, gebruik hem als Kodi mediaspeler maar goed... een tweede Pi is nu ook de kost niet.

Reageren is niet meer mogelijk