Mijn domotica doet het. En nu wat?

Door kazz1980 op maandag 26 november 2018 13:13 - Reacties (25)
Categorie: Smart Home, Views: 4.670

Het is hier al een tijdje héél stil.....

De reden is eenvoudig: mijn huidige Domotica werkt geweldig! Alles doet wat het moet doen. Foutloos, zonder storingen. Verlichting is aan wanneer ik dat wil en uit wanneer ik dat wil. En ik hoef er niks voor te doen. Hooguit een enkele spraakopdracht als ik de lampen iets eerder aan of uit mocht willen.

Super blij mee. Op naar de volgende uitdagingen!!

Alleen... Wat dan?

Ik heb niks meer om te automatiseren. En de plannen die ik nog heb, tja. die vergen aardige investeringen. Ik heb daarom de afgelopen maanden gepoogd enige vorm van sponsoring te regelen voor mijn blog. Helaas zonder succes!

Inmiddels is het momentum weg. Zonde!
In korte tijd werd dit blog aardig populair, en zelfs blog van de maand. Maar ja, nu valt het dood.
Ik heb niks te vertellen.... Het geld (dat ik hieraan wilde besteden) is op!

Jammer....

Ik hoop op enig moment weer een herstart te kunnen maken met dit blog. In de tussentijd mag een ieder mij altijd lastig blijven vallen met vragen over Domotica, Domoticz, etcetera. Maar nieuwe content... Ik vrees dat die nog even op zich gaat laten wachten. Het spijt me!

Volgende: Yeelight Candela Review 29-05 Yeelight Candela Review
Volgende: Kosten en baten van domotica: is het de moeite? 09-'18 Kosten en baten van domotica: is het de moeite?

Reacties


Door Tweakers user anti-rsca, maandag 26 november 2018 13:42

Welke dingen (die te kostelijk zijn) zou je dan nog willen uitvoeren?

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 14:15

anti-rsca schreef op maandag 26 november 2018 @ 13:42:
Welke dingen (die te kostelijk zijn) zou je dan nog willen uitvoeren?
Nog zoveel....
Allereerst wil ik graag een slimme thermostaat (Bijvoorbeeld de Nest E). Ik wil de verlichting op het balkon smart maken (sensoren + 6 meter smart LED-strip voor nodig - of liever nog: 12 meter!). Idem voor de hal (LED-strips + verlichting plafond + sensoren). Ik zou graag meer deuren en ramen voorzien van sensoren en een aantal smart rooksensoren toevoegen evenals een watersensor bij vaatwasmachine en wasmachine. Slaapkamers mogen ook smart verlichting krijgen, al zal die iets minder smart worden... De software kan immers niet zelf bepalen wanneer mensen gaan slapen. Dus daar zal een knop aanwezig blijven (of spraakopdracht). Tot slot dan nog toilet, washok en badkamer. Maar dat is vooral om het af te maken aangezien smart verlichting daar niet bijster veel toevoegt (kleine ruimtes - dus je loopt per definitie toch al langs de lichtknop) Die zouden daarom nu financieel al wel haalbaar zijn - maar ja. Die hebben juist de laagste prio!).

[Reactie gewijzigd op maandag 26 november 2018 14:18]


Door Tweakers user Jarrean, maandag 26 november 2018 14:30

Ik heb je blogs al met veel plezier gelezen. Ik heb nu een tijdje wat slimme (tradfri) lampen en dat werkt fijn, het smaakt naar meer. Ik heb/maak alleen iets te weinig vrije tijd om hier aan te sleutelen en heb vrouw en kinderen die niet graag in het donker zitten.

Hierdoor ben ik nog niet serieus begonnen met domotica, maar volgend jaar verhuizen we naar een nieuw huis waar we flink gaan verbouwen. Heb je tips voor de verbouwing (schakelpunten weglaten?) zodat niets in de weg staat om ooit nog eens flink los te gaan met domotica?

Door Tweakers user PROnline, maandag 26 november 2018 14:37

Kleine ruimtes kan je ook met een deurschakelaar kunnen uitvoeren. Deur open, licht aan.
Er zijn ook smart deurschakelaars. Dus alleen llicht aan tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 14:49

PROnline schreef op maandag 26 november 2018 @ 14:37:
Kleine ruimtes kan je ook met een deurschakelaar kunnen uitvoeren. Deur open, licht aan.
Er zijn ook smart deurschakelaars. Dus alleen llicht aan tussen zonsondergang en zonsopkomst.
Niet nodig, een smart sensor. Deur sensor en smart lamp en het werkt. Mijn domotica software doet de rest. Alle intelligentie zit in het centrale systeem. Die weet precies wanneer ik welk soort licht wil. Zo kan ik bijvoorbeeld heel gemakkelijk instellen dat verlichting in badkamer/toilet 's nachts gedimd aan gaat en overdag gewoon normale lichtsterkte. Dit is dus weinig werk en een kleine investering (eurootje of 20-30). Maar ja - ook een kleine meerwaarde. Dus die staan niet hoog op de lijst.
Jarrean schreef op maandag 26 november 2018 @ 14:30:
Ik heb je blogs al met veel plezier gelezen. Ik heb nu een tijdje wat slimme (tradfri) lampen en dat werkt fijn, het smaakt naar meer. Ik heb/maak alleen iets te weinig vrije tijd om hier aan te sleutelen en heb vrouw en kinderen die niet graag in het donker zitten.

Hierdoor ben ik nog niet serieus begonnen met domotica, maar volgend jaar verhuizen we naar een nieuw huis waar we flink gaan verbouwen. Heb je tips voor de verbouwing (schakelpunten weglaten?) zodat niets in de weg staat om ooit nog eens flink los te gaan met domotica?
Ik hoop op termijn écht wel weer verder te kunnen schrijven! Dus, hou het in de gaten ;)
Ik heb zelf een huurhuis, dus ben beperkt in wat ik kan doen qua 'traditionele' schakelaars etc. Maar ik zou ze het liefst simpelweg verwijderen. In het geval een verbouwing - zou ik lichtknoppen dus absoluut achterwege laten. Hooguit op een enkele plek een smart lichtknop (bijvoorbeeld dus bij het bed... Eenvoudige sensoren kunnen niet zien wanneer je gaat slapen). Ik zou bij een verbouwing ook tevoren een goed lichtplan maken en daarbij optimaal gebruik maken van de verschillende lichtvormen. Met name het gebruik van LEDstrips vind ik erg interessant. Daar kun je bij een verbouwing waanzinnig leuke dingen mee doen - en dan is het relatief gezien niet eens zo duur! (Immers: koop maar eens een mooie 'traditionele' lamp.... Ben je al snel meer geld kwijt!). En in het geval van tuin (of terras/balkon) zou ik die zeker weten meenemen in de domotica.

Verder in het geval van Xiaomi zou ik dus voldoende Chinese stopcontacten maken t.b.v. smart plugs én ook weer een dergelijk stopcontact op het plafond zoals ik nu al heb. De Gateway midden in de kamer aan het plafond is ideaal en ziet er ook nog eens fraai uit!

Oh, en dat met die vrouw en kinderen is op te lossen ;)
Scheiding is zo geregeld (geintje :P), maar een stuk makkelijker is de software voor je domotica eerst te laten werken met dummy sensoren/lampen/schakelaars. Als het goed lijkt te werken vervang je de sensoren door echte sensoren. Werkt het dan nog steeds zoals verwacht (want sensoren blijken in de praktijk toch soms nét even anders te werken, of niet gevoelig genoeg te zijn zodat je bv. even moet zoeken naar de ideale locatie), dan ga je de echte smart lampen pas toevoegen. Op die manier is de kans het kleinst dat er onvoorspelbaar gedrag is en je gezin dus in het donker zit!!
In feite gewoonweg gebruik maken van een testomgeving met stubs en drivers (voor de IT-ers onder ons!).

[Reactie gewijzigd op maandag 26 november 2018 14:54]


Door Tweakers user onok, maandag 26 november 2018 14:51

Maak van je eigen plannen een uitdaging en probeer hetzelfde te bereiken zonder al te veel investeringen. Zo heb ik m'n eigen thermostaat gemaakt met een Pi, en temp sensor en een relay. Kan ook voor 5 euro als je een arduino gebruikt.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 14:58

onok schreef op maandag 26 november 2018 @ 14:51:
Maak van je eigen plannen een uitdaging en probeer hetzelfde te bereiken zonder al te veel investeringen. Zo heb ik m'n eigen thermostaat gemaakt met een Pi, en temp sensor en een relay. Kan ook voor 5 euro als je een arduino gebruikt.
Zo zit mijn gehele domotica in elkaar.... Maar het blijven nog steeds investeringen.
En een eigen thermostaat maken vind ik persoonlijk een brug te ver. Ik ben handig met software, niet met hardware! Heb daar dus ook in het geheel geen spullen voor... Dus dan wordt het al snel toch weer prijzig omdat je nog allerlei gereedschap nodig hebt... Maar belangrijker: met hardware knutselen vind ik geen leuke uitdaging. Vind daar gewoon geen bal aan :/

Door Tweakers user himlims_, maandag 26 november 2018 15:25

herkenbaar, zit hier te denken aan volgende; gordijnen automatiseren - maar zoals je zelf schrijft, wordt prijzig :+

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 16:19

himlims_ schreef op maandag 26 november 2018 @ 15:25:
herkenbaar, zit hier te denken aan volgende; gordijnen automatiseren - maar zoals je zelf schrijft, wordt prijzig :+
Ah, die heb ik opgegeven... Echt buiten budget voor mij. ;)
De wensen die ik heb zijn allemaal op zich best haalbaar. Alleen gaat het even duren!

Door vosManz, maandag 26 november 2018 17:29

kazz1980 schreef op maandag 26 november 2018 @ 14:58:
[...]

Zo zit mijn gehele domotica in elkaar.... Maar het blijven nog steeds investeringen.
En een eigen thermostaat maken vind ik persoonlijk een brug te ver. Ik ben handig met software, niet met hardware! Heb daar dus ook in het geheel geen spullen voor... Dus dan wordt het al snel toch weer prijzig omdat je nog allerlei gereedschap nodig hebt... Maar belangrijker: met hardware knutselen vind ik geen leuke uitdaging. Vind daar gewoon geen bal aan :/
Misschien is de OpenTherm Gateway iets voor je? Die kun je compleet zelf in elkaar zetten, maar er zijn ook leveranciers die hem volledig in elkaar gezet leveren en je dus een kant en klaar apparaat hebt welke je tussen je CV en ketel kunt zetten. Ik gebruik hem ook i.c.m. domoticz, en bevalt erg goed :) De 5 euro van de arduino ga je niet halen, maar in vergelijking met een slimme thermostaat is het denk ik niet heel duur. Ik heb hem wel niet heel 'slim' gemaakt. Mijn huis is dermate goed geïsoleerd dat er niet veel warmte verloren gaat. Ik gebruik hem dus vooral om te monitoren, en af en toe op afstand toch de thermostaat wat hoger te zetten. Maar je kan er natuurlijk mee doen wat je wil, en zeker als je juist de software leuk vindt is dat wel leuk. En het ding spreekt OpenTherm dus hij blijft moduleren, terwijl je met een relais denk ik enkel aan/uit functionaliteit hebt?

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 17:39

@vosmanz, gaaf. Maar nog steeds dik 70 euro incl accessoires en solderen....

Door Tweakers user HenriM, maandag 26 november 2018 18:21

himlims_ schreef op maandag 26 november 2018 @ 15:25:
herkenbaar, zit hier te denken aan volgende; gordijnen automatiseren - maar zoals je zelf schrijft, wordt prijzig :+
Ik heb dit zelf toch heel eenvoudig en goedkoop gemaakt en mijn eigen software hiervoor ontwikkeld. Zie ook mijn blog met stappenplan.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 november 2018 19:14

HenriM schreef op maandag 26 november 2018 @ 18:21:
[...]

Ik heb dit zelf toch heel eenvoudig en goedkoop gemaakt en mijn eigen software hiervoor ontwikkeld. Zie ook mijn blog met stappenplan.
Heel gaaf!! Maar heel eenvoudig?? Niet echt.... Ik zie hardware, solderen, electronica, 3D printen.... Dan haak ik af ;)
Ik hou het bij bestaande hardware en schrijf zelf de software. Want ik voorzie dat als ik ga sleutelen met hardware ik daar niet blij van wordt én straks met allerlei relatief goedkope, maar bij mekaar toch nog dure hardware zit die niks doet :P

Door Tweakers user HenriM, maandag 26 november 2018 20:50

Je hoeft niks te solderen, want ik heb alles via een breadboard gedaan. Gewoon componenten bij elkaar verzamelen en op de juiste manier met elkaar verbinden. Dat kan werkelijk iedereen.

De 3D print is optioneel (maar handig met bevestigen aan plafond) Je kunt een STL file opsturen naar een 3D service en je ontvangt deze dan per post thuis. Ik heb zelf geen 3D printer.

Alles bij elkaar ben je voor 35 Euro klaar voor een gordijn-paar. Verder heb ik zelf de software geschreven (ongeveer 2650 regels) die je naar je eigen behoeften kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld ook een andere stappen-motor / driver kiezen.

Door Tweakers user Splorky, dinsdag 27 november 2018 09:22

Ik heb recentelijk mijn eerste automatiserings project afgerond, achtertuin verlichting op basis van de stand van de zon (Shelly1, arduino gestuurd).
HUE staat te wachten op integratie
Van het weekend een slimme thermostaat met korting gekocht die met de automatiserings software op de RPi om kan gaan, (helaas hebben we geen thermostaat kranen dus zone aansturing moet nog even wachten).
Via een kickstarter Slide aangeschaft voor gordijn bediening, en dan hopen dat het protocol open genoeg is om zelf mee te kunnen spelen.

Alles moet WAF goedgekeurd zijn en ben meer een hobby pgragrammeur, soldeerder, 3d printer dus zal een flinke langdurige uitdaging worden.

Binnenkort maar even de eerdere blogpots lezen, het is erg interessant om de ervaringen van anderen te lezen.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 27 november 2018 09:32

HenriM schreef op maandag 26 november 2018 @ 20:50:
Je hoeft niks te solderen, want ik heb alles via een breadboard gedaan. Gewoon componenten bij elkaar verzamelen en op de juiste manier met elkaar verbinden. Dat kan werkelijk iedereen.
Ok. Goed verhaal. Ik ga er een keer naar kijken!
Gordijnen hebben alleen totaal geen prio voor mij.... (gordijnen in woonkamer zijn niet verduisterend en dus altijd dicht. In de keuken koken blinds, maar die moet ik nog ophangen...

Ben door de reacties hier wel weer wat meer gemotiveerd ook toch eens wat geld opzij te gaan zetten voor deze hobby....
Maar ja... keuzes!

Door Tweakers user rorie, dinsdag 27 november 2018 11:16

Al iets met de deurbel gedaan? Staat bij bij nog steeds op het programma. De hardware die je hier voor nodig hebt valt erg mee en is erg goedkooop, een ESP8266, relay en een behuizing. Bij elkaar zo`n 15 euro denk ik. Mijn doel hierbij is dat tussen 8 uur en 19.30 de bel gewoon gaat op het moment dat hij word ingedrukt met daarbij een berichtje naar mijn mobiel via Pushover. Buiten deze tijden gaat hij niet af, zo blijven de kids slapen en krijg ik alleen een melding op mijn mobiel. Misschien een leuk idee voor jou :).

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 27 november 2018 11:47

rorie schreef op dinsdag 27 november 2018 @ 11:16:
Al iets met de deurbel gedaan? Buiten deze tijden gaat hij niet af, zo blijven de kids slapen en krijg ik alleen een melding op mijn mobiel. Misschien een leuk idee voor jou :).
Ik woon in een appartement... denk niet dat de buren het waarderen als ik aan de deurbel ga lopen klussen 😋

Door Tweakers user SinergyX, dinsdag 27 november 2018 13:42

Ik kwam al vrij snel tegen zo'n blok aan, paar sensoren, paar switches, metertjes erbij. Maar een IP camera erbij gooien ging opeens aanzienlijk moeilijker, of halfbakken dat je beter af bent de normale app of webinterface te gebruiken van de camera. Of zat je weer met een camera/apparaat die weer precies anders leek te werken, of moest weer een of andere cloud account hebben.

Door Tweakers user aidanl, dinsdag 27 november 2018 14:01

Seizoens artikel: kerst verlichting en demotica? :D

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 27 november 2018 15:12

aidanl schreef op dinsdag 27 november 2018 @ 14:01:
Seizoens artikel: kerst verlichting en demotica? :D
Haha. Mooi!
Maar de inspiratie ontbreekt het niet aan... enkel de centen die ik over heb!

Door Tweakers user Ronker, dinsdag 27 november 2018 16:28

Ah jammer! Heb het altijd met veel plezier gelezen en raad gevraagd. Ik zit in het zelfde schuitje het geen dat ik aan wil schaffen ( RFXCOM 433) is mij nog te duur. Wel gaan mijn lampen automatisch aan en uit als de tv/AMP niet aan staat, washok automatisch en stroom verbruik wordt gemonitoord. Heerlijk want als ik je eerste blog niet had gelezen had ik het nu waarschijnlijk nog niet geimplementeerd. Kijk uit naar je nieuwe blogs als je weer voldoende budget hebt!

Door Tweakers user YourMom, dinsdag 27 november 2018 16:47

Eigenlijk gewoon een vraagje over de achtergrond van je blog, die intrigeert me nl....
Ik zie o.a. Laichzeit van Rammstein staan, maar ook de woorden Dead Space, Limbo, Bastion(?), het Windows-logootje, een aantal Russische woorden, een recycle-logo,..... is dat een sjabloon dat je ergens van haalde?

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 27 november 2018 17:11

YourMom schreef op dinsdag 27 november 2018 @ 16:47:
Eigenlijk gewoon een vraagje over de achtergrond van je blog, die intrigeert me nl....
Ik zie o.a. Laichzeit van Rammstein staan, maar ook de woorden Dead Space, Limbo, Bastion(?), het Windows-logootje, een aantal Russische woorden, een recycle-logo,..... is dat een sjabloon dat je ergens van haalde?
Haha. Je bent de eerste die er naar vraagt! Had die vraag al eens eerder verwacht...
De achtergrond is een screenshot van J.A.R.V.I.S. (of eigenlijk een daarop geinspireerde GUI die ik weer ergens vandaan geplukt heb). J.A.R.V.I.S. staat voor Just A Rather Very Intelligent System en is het kunstmatig intelligente domotica systeem van Tony Stark (aka Iron Man).

Dat is voor mij dan weer een inspiratie voor het eigen systeem en vond het daarom wel toepasselijk als achtergrond hier.

(https://marvel-movies.fandom.com/wiki/J.A.R.V.I.S.)

Door Tweakers user YourMom, woensdag 28 november 2018 14:22

kazz1980 schreef op dinsdag 27 november 2018 @ 17:11:
[...]

Haha. Je bent de eerste die er naar vraagt! Had die vraag al eens eerder verwacht...
De achtergrond is een screenshot van J.A.R.V.I.S. (of eigenlijk een daarop geinspireerde GUI die ik weer ergens vandaan geplukt heb). J.A.R.V.I.S. staat voor Just A Rather Very Intelligent System en is het kunstmatig intelligente domotica systeem van Tony Stark (aka Iron Man).

Dat is voor mij dan weer een inspiratie voor het eigen systeem en vond het daarom wel toepasselijk als achtergrond hier.

(https://marvel-movies.fandom.com/wiki/J.A.R.V.I.S.)
Super!
Kijk, dat weet ik dan ook weer... :*)

Reageren is niet meer mogelijk