Yeelight Candela Review

Door kazz1980 op woensdag 29 mei 2019 13:50 - Reacties (15)
Categorieën: Smart Home, Yeelight, Views: 3.113

Het is een aardige tijd geleden dat ik iets op mijn blog gepost heb. Simpelweg omdat mijn thuisautomatisering inmiddels uitstekend werkt en er even geen budget is voor uitbreidingen. Toch hierbij een nieuwe blogpost, omdat Yeelight mij spontaan twee candelas aanbood om te reviewen! Die kans laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. Hierbij mijn review van dit unieke product. En ondanks mijn voorliefde voor Yeelight (en Xiaomi) producten ben ik kritisch geweest...Unboxing
Het is slechts een verpakking, maar Yeelight weet (net als Xiaomi) als geen ander dat bij een goed product een goede verpakking hoort. Yeelight producten zijn dan ook altijd goed verpakt en er wordt ruim voldoende aandacht besteed om de verpakking er ook leuk uit te laten zien zodat het uitpakken van je nieuwe hebbedingetje als het uitpakken van een kadootje voelt. Bij de Candela's is dit niet anders. De verpakking ziet er fraai uit! Goed verpakt in plastic zit de feitelijke doos met een mooie matte bedrukking. In deze doos zit een degelijke tweede doos van licht karton waarin de USB laadkabel zit en als de doos opengeklapt wordt de Candela zelf. Tevens is er een simpel instructieboekje, maar echt nodig is deze niet omdat de bediening redelijk voor zich spreekt.

Eerste indruk
Ik moet bekennen dat ik tevoren geen heel hoge verwachtingen had van de Candela. Het ziet er leuk uit, maar laten we eerlijk zijn: de charme van een kaars is juist dat het vuur is... Dat kun je niet vangen in een elektrisch hebbedingetje! En zeker niet in een hebbedingetje dat eruit ziet als een Campingaz lampje. Ik was dan ook best wel onder de indruk toen ik de Candela voor het eerst zag. Het is zeer degelijk en voelt erg zwaar. En ondanks mijn kritische houding met betrekking tot het uiterlijk vond ik hem eigenlijk direct toch wel mooi! Het design is erg strak en eenvoudig. Geen poespas, geen grote logo's. Juist die eenvoud maakt dat het een prachtig stukje techniek is om te zien! Maar het gegeven blijft: het is geen kaars...
Gebruik
De Yeelight Candela is dus een digitale kaars. De bediening kan op verschillende manieren: via de Yeelight app of door aan de bovenkant van de kaars te draaien. Leuk is dat als je meerdere Yeelight Candela's hebt je ze met elkaar kunt synchroniseren. Als je nu een willekeurige kaars aanzet, dimt of juist feller zet zullen alle andere kaarsen hetzelfde doen. Degene die dit stukje techniek bedacht heeft verdient wat mij betreft een lintje! Het is verschrikkelijk praktisch en het werkt echt vlekkeloos. Geloof me, de eerste avond zit je enkel aan de Candela te draaien om te kijken hoe de andere Candela (of Candela's) direct mee reageren! Qua gebruikersvriendelijkheid bij de bediening direct via de Candela dus een hele dikke voldoende!

Dan de bediening via de Yeelight app. Helaas is de Candela enkel met de telefoon te verbinden via bluetooth (en niet via Wifi zoals sommige andere Yeelight producten). Ander stevig minpunt is dat de Candela niet toegevoegd kan worden in de Mi Home app (waar ik al mijn andere Xiaomi en Yeelight producten wél in bedien). Enkel voor de Candela's heb ik dus een aparte app nodig. Toevoegen van de Candela's bleek lastig. Pas na twee pogingen werd de eerste Candela gevonden. Toen ik daarna de tweede Candela wilde toevoegen raakte de app hevig in de war: twee bluetooth apparaten! Pas toen ik de eerste Candela uitzette en de tweede los toevoegde ging het goed. Dat is natuurlijk geen ramp, maar als je het niet weet loop je toch even te puzzelen, ook omdat je in de app niet kunt zien welke Candela nu welke is! Bij twee stuks is dat al een uitdaging, laat staan als je je hele huis er mee vol zou zetten!

Maar eerlijk is eerlijk: het toevoegen aan de app doe je maar 1 keer, en daarna werkt het prima! Met als enige nadeel dus dat het via bluetooth werkt en je iedere keer opnieuw eerst een verbinding moet maken met de Candela's. Het is erg leuk dat je de Candela nu via de app kunt bedienen. Er zitten leuke presets in om een bepaalde sfeer neer te zetten en via de app kun je beide Candela's groeperen en zo gelijktijdig bedienen.Batterij
En daarmee kom ik op het volgende punt. De Candela heeft een ingebouwde accu die bij volledig opladen heel wat uurtjes mee gaat (ik moet nog een keer goed nameten hoe lang precies, maar na twee avonden brandt de Candela nog steeds!) . Dankzij deze ingebouwde accu kun je de Candela daarom altijd overal neerzetten. Opladen gaat via een USB kabeltje welke bijzonder lastig te bevestigen is in de onderkant van de Candela. Uiteraard kun je het kabeltje ook permanent laten zitten wanneer je deze makkelijk kunt wegwerken en geen zin hebt om iedere keer je kaarsen op te laden! Want dat is wel een (logisch) nadeel: ze moeten opgeladen worden! En wanneer je ze continu aan laat staan (op bluetooth stand) gaat het best wel hard met de batterij. Het is dus verstandig de Candela na afloop uit te zetten via de hardware schakelaar aan de onderzijde, als je deze niet permanent aan stroom hebt hangen. En daarmee verdwijnt eigenlijk direct de gehele meerwaarde van de bediening via een app. Je moet er toch iedere keer heen lopen om ze aan en uit te zetten. Bediening via het draai-mechanisme is, zoals eerder gezegd, briljant. Dus wat voegt de app nog toe? In feite niet meer dan dat het het geheel een leuke gadget-waarde geeft...

Prijs
De Yeelight Candela is niet goedkoop, maar het hele jaar kaarsen kopen is dat ook niet!
In Nederland is hij te koop via bijvoorbeeld Bol.com voor 44,95 euro. Bij Amazon.de is hij 51,99 euro.
Uiteraard kun je hem ook bestellen vanuit China (bv. AliExpress), dan is het circa 36 euro (inclusief verzending).

Conclusie
Ik ben zeer onder de indruk van de Candela! Ik had er bar weinig verwachtingen van en had ook het idee dat ze na de review direct weer de kast in zouden gaan (of in Tweakers Vraag & Aanbod natuurlijk!). Maar ze blijven staan. Ik vind het geweldig leuke hebbedingen en ik merk dat ik ze in de praktijk vaker gebruik dan mijn 'traditionele' kaarsen van gewoon was met een lontje. Het geeft eenzelfde sfeer als een echte kaars en de bediening is zo gemakkelijk dat ik geen zin meer heb om helemaal lucifers te gaan pakken om een kaars aan te steken (first world problems!). De app gebruik ik echter nauwelijks in de praktijk. De enige keren dat ik deze aangeraakt heb was om het uit te proberen en om mensen te laten zien dat ik mijn kaarsen met een app kan bedienen.... En eigenlijk is dat ook direct de enige meerwaarde van de app-bediening: het geeft het geheel een hoger gadget-gehalte. Dat gadget gehalte is voor mij bij een kaars niet zo nodig, maar het voegt onder de streep enkel wat toe (ook al is het weinig). Daarom geen grote minpunten voor het feit dat de bediening via de app niet ideaal werkt. De geweldige bediening via de Candela zelf maakt dat goed. Dus voor mij scoren de Yeelight Candela's een 8/10! En dat had ik tevoren absoluut niet verwacht... Ik raad ze zeker weten aan als je wel van een sfeervol kaarsje houdt en eens iets anders zoekt dan iedere week een nieuwe geurkaars halen bij de Ikea! ;)

Nb. Omdat dit een thuis automatiserings blog is nog even dit: helaas is het nog niet gemakkelijk mogelijk om de Candela's te bedienen via Domoticz of de Google Assistant. Er schijnen wel manieren te zijn om dit te hacken, maar tot op heden ben ik daar nog niet aan begonnen! Ook omdat ik niet heel veel meerwaarde zie in het automatiseren van wat uiteindelijk 'slechts' kaarsen zijn! WIe weet ooit nog eens, als hobby projectje...

Via deze weg wil ik Yeelight hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van de review exemplaren van de Candela! Voor meer informatie en om mee te doen aan give-aways, bezoek:
Yeelight website: www.yeelight.com
Yeelight Facebook: Yeelight @ Facebook

Volgende: Mijn weblog komt terug! 07-'19 Mijn weblog komt terug!
Volgende: Mijn domotica doet het. En nu wat? 11-'18 Mijn domotica doet het. En nu wat?

Reacties


Door Tweakers user Onno !, woensdag 29 mei 2019 14:03

Ik miste in je verhaal een prijs. Lijkt me een leuke gadget, maar op de duitse Amazon pagina zie ik dat ze 52 euro per stuk kosten. Even voor de grap een paar aanschaffen is dus een erg dure grap imo.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 29 mei 2019 14:06

Onno ! schreef op woensdag 29 mei 2019 @ 14:03:
Ik miste in je verhaal een prijs. Lijkt me een leuke gadget, maar op de duitse Amazon pagina zie ik dat ze 52 euro per stuk kosten. Even voor de grap een paar aanschaffen is dus een erg dure grap imo.
Goed punt! Voeg ik toe! Uiteraard zou ik ze persoonlijk via Ali aanschaffen, dan is het circa 36 euro. Aangezien een beetje leuke kaars ook zomaar 5-6 euro is kan dat op een gegeven moment wel uit! ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 mei 2019 14:18]


Door Tweakers user dodge_911, woensdag 29 mei 2019 15:58

Wat je laadperikelen betreft : misschien eens kijken naar magnetische kabels? (à la Apple Magsafe)

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 29 mei 2019 16:02

dodge_911 schreef op woensdag 29 mei 2019 @ 15:58:
Wat je laadperikelen betreft : misschien eens kijken naar magnetische kabels? (à la Apple Magsafe)
Dat zou inderdaad zomaar eens handig kunnen zijn ja! Maar goed, het blijft (in mijn ogen) een missertje in het design dat de kabel zo lastig te bevestigen is. Klein minpuntje op een verder juist zeer goed ontworpen apparaat.

Door Tweakers user harley, woensdag 29 mei 2019 23:03

Dat het lampje zeer (!) realistisch flikkert verandert daar niets aan
Ik heb enkele filmpjes op youtube bekeken maar ik zie op geen enkel filmpje terug dat ze zouden flikkeren. Of is het zo subtiel dat het niet op de camera te zien is ?
Ze leken me wel handig voor op de camping :D

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 29 mei 2019 23:34

harley schreef op woensdag 29 mei 2019 @ 23:03:
[...]

Ik heb enkele filmpjes op youtube bekeken maar ik zie op geen enkel filmpje terug dat ze zouden flikkeren. Of is het zo subtiel dat het niet op de camera te zien is ?
Ze leken me wel handig voor op de camping :D
Had eerst zelf ook het idee een video toe te voegen aan de review, maar inderdaad: je ziet het niet op video! Het is heel erg subtiel, en dat is goed! De meeste van die elektronische kaarsen zijn meer disco-knipper-lichten dan het gevoel van vuur. De Candela heeft dit (naar mijn mening) wél goed begrepen. Het is zelfs zo subtiel dat ik twijfel of het nu wel echt flikkeren is of dat ik het me verbeeld (dus pin mij er niet op vast!)... Maar het geeft mij persoonlijk in ieder geval echt het gevoel van vuur.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 mei 2019 23:42]


Door Tweakers user harley, donderdag 30 mei 2019 11:50

heb er net 1 besteld op https://www.gadgetzshop.nl/ voor 39,95.(en gratis verzending) Klein beetje meer als aliexpress maar wel volgende dag levering en nederlandse garantie. Nu maar hopen dat het een betrouwbare shop is.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 mei 2019 13:35]


Door Tweakers user kazz1980, donderdag 30 mei 2019 11:57

harley schreef op donderdag 30 mei 2019 @ 11:50:
heb er net 1 besteld op https://www.gadgetzshop.nl/ voor 3995. Klein beetje meer als aliexpress maar wel volgende dag levering en nederlandse garantie. Nu maar hopen dat het een betrouwbare shop is.
Laat je het weten wanneer het daadwerkelijk goed aangekomen is? Want voor aankoop in Nederland is dit wel een héél gunstige prijs!

Door Tweakers user Thijsmans, donderdag 30 mei 2019 21:34

Dus de app is matig, integratie met een domotica platform nagenoeg onmogelijk, de Bluetooth verbinding trekt de batterij leeg, het heeft niet de charme van een echte kaars en kost op zijn goedkoopst 36 euro per nepkaars. En je geeft 9 van 10. Nee, gelukkig ben je zeer kritisch 8)7

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 31 mei 2019 00:08

Thijsmans schreef op donderdag 30 mei 2019 @ 21:34:
Dus de app is matig, integratie met een domotica platform nagenoeg onmogelijk, de Bluetooth verbinding trekt de batterij leeg, het heeft niet de charme van een echte kaars en kost op zijn goedkoopst 36 euro per nepkaars. En je geeft 9 van 10. Nee, gelukkig ben je zeer kritisch 8)7
Of je leest het nog eens 😉
De app en domotica vind ik niet nodig en dat dat matig werkt dus ook geen issue. Daarmee is het feit dat Bluetooth batterij kost ook niet echt een probleem. En belangrijkste punt waar de hoge score op gebaseerd is is dat ik het tot mijn verbazing dus absoluut wél de charme vind hebben van een echte kaars... en voor mij is dat onder de streep het enige dat écht relevant is bij een nepkaars. De rest voegt enkel nog een leuk gadgetgehalte toe... Maar doet voor mij niet zo ter zake.

Door Tweakers user harley, zaterdag 1 juni 2019 17:39

Heb hem net mogen ontvangen dus de prijs en levertijd kloppen van de bovengenoemde winkel.

Heb hem nu aan de lader liggen maar ff 5seconden gechecked maar hij lijkt niet niet te flikkeren maar vond hem ook vrij zwak. Vanavond als het donker is beter bekijken ;)

Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 1 juni 2019 17:47

harley schreef op zaterdag 1 juni 2019 @ 17:39:
Heb hem net mogen ontvangen dus de prijs en levertijd kloppen van de bovengenoemde winkel.

Heb hem nu aan de lader liggen maar ff 5seconden gechecked maar hij lijkt niet niet te flikkeren maar vond hem ook vrij zwak. Vanavond als het donker is beter bekijken ;)
Heb dat flikkeren maar even weg gehaald uit de review... Ik dacht echt dat hij heel subtiel flikkerde, maar zie het nu zelf ook niet meer :/ Heb me dan denk ik vergist. Of het is wel héél subtiel.

Vrij zwak vind ik het licht zeker niet! Sterker nog, ik heb hem meestal op de meest gedimde stand staan omdat het anders voor mij juist teveel licht geeft voor slechts een sfeerlampje.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 juni 2019 17:47]


Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 3 juni 2019 11:45

Je moet de knop op een bepaalde manier bewegen om het "flikkeren" te activeren. Het lijkt helaas niet echt op kaarslicht, meer op een ritmisch "harder/zachter" branden. Jammer. Blijft wel een mooi lampje. En idd veel licht.

Door Tweakers user kazz1980, maandag 3 juni 2019 12:12

ArnieNFW schreef op maandag 3 juni 2019 @ 11:45:
Je moet de knop op een bepaalde manier bewegen om het "flikkeren" te activeren. Het lijkt helaas niet echt op kaarslicht, meer op een ritmisch "harder/zachter" branden. Jammer. Blijft wel een mooi lampje. En idd veel licht.
Aaaah. vandaar! Alleen niet erg duidelijk hoe dat werkt dan. Ik kreeg het niet meer voor elkaar - maar het het in eerste instantie dan dus toch goed gezien. Ik vind het feit dat het niet op kaarslicht lijkt juist het pluspunt omdat alle elektronische kaarsen die dat wél doen voor een disco zorgen. Hier is het ding zelf heel subtiel waardoor het omgevingslicht wél de indruk heeft van kaarslicht. Daarmee blijf ik er bij dat ik ze geweldig vind! (doch wat aan de prijs).

Door Tweakers user ArnieNFW, dinsdag 4 juni 2019 08:23

kazz1980 schreef op maandag 3 juni 2019 @ 12:12:
[...]

Aaaah. vandaar! Alleen niet erg duidelijk hoe dat werkt dan. Ik kreeg het niet meer voor elkaar - maar het het in eerste instantie dan dus toch goed gezien.
Ik geloof even snel harder/zachter(of omgekeerd) bewegen activeert het "flikkeren". Ik vind er echt helemaal niks aan. Lijkt niet op een kaars; is heel kunstmatig.
De lamp, uitstraling, bouwkwaliteit is geweldig. Ik gebruik m meestal op kamperen. Verder kan er niet veel mee. Bluetooth functionaliteit voegt nauwelijks iets toe. Prijzig.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 juni 2019 09:47]


Reageren is niet meer mogelijk