Slaapkamer domotica (incl. LUA script!)

Door kazz1980 op maandag 15 juli 2019 12:02 - Reacties (18)
Categorieën: Domoticz, Smart Home, Xiaomi, Views: 6.163

De herstart van mijn blog is een feit! Maar ik begin met een stukje domotica dat ik al een tijdje heb draaien maar nog nooit op m'n blog had beschreven... Het begin van de automatisering van de slaapkamer! Hier liep ik tegen de nodige uitdagingen aan. Allereerst omdat niet alle apparatuur ondersteund werd door Domoticz, daarnaast bleek de slaapkamer te ver van de hub waardoor de signalen niet goed doorkwamen! Een verslag.Wat moest er geautomatiseerd?
De slaapkamer kende nog geen domotica om een heel simpele reden: er was één lamp aan het plafond en één bedlamp. Daar valt weinig winst te behalen qua automatisering... Maar toen kreeg ik als bedankje voor het spreken op een conferentie ineens een Amazon giftcard van 100 dollar.... Tja. Ik wilde al lang een TV op de slaapkamer. Maar een TV in Amerika bestellen? Héél duur in de verzending en redelijk risico op schade tijdens de verzending. Geen optie dus... Maar een budget beamer? Dat kon wel! En dat leverde een leuk hobbyprojectje op...

De beamer moest budget opgehangen worden en ik had nog een 'antieke' versterker met speakers ergens liggen, dus die zouden onder het bed geplaatst worden. Daarnaast kon mijn Playstation 3 er mooi op aangesloten worden, want die lag ook enkel stof te vangen! Maar gevolg hiervan: om even TV te kijken zou ik dus allerlei apparaten in moeten schakelen die ik tevens allemaal enigszins uit het zicht wilde wegwerken en waarvan de aan/uitknop dus lastig bereikbaar is. Hier zou een intelligente schakeling een oplossing kunnen bieden! Bovendien wilde ik absoluut niet dat deze budget beamer ooit per ongeluk zou blijven draaien terwijl ik van huis ben wegens mogelijk brandgevaar. En tja, als ik dan toch bezig ben kan het bedlampje net zo goed meteen ook geautomatiseerd worden!


Slaapkamer overzicht

DIY
Allereerst een paar plaatjes van de DIY opstelling zoals hij geworden is. Een simpel Ikea kastje met glazen deurtje is omgetoverd tot een beamer-kast. Dat betekent dat ik wat gaten gemaakt heb zodat de snoeren er aan de achterzijde uit kunnen, maar belangrijker: er is een ventilator* ingebouwd. Deze is via USB aangesloten op de beamer en gaat dus automatisch aan als de beamer ingeschakeld wordt! Nette roostertjes* ervoor die wit gespoten zijn en ook de fan zelf is wit gespoten. De versterker is geplaatst in een nieuw bedkastje (ook Ikea) waar ik meteen dan ook maar een Qi draadloos oplaadpunt in gemaakt heb. Op die manier kan ik enerzijds de telefoon makkelijk opladen, maar tevens kan ik nu TV kijken via de mobiel op de beamer zonder mij zorgen hoeven te maken dat de accu leeg getrokken wordt. Op dat moment kan er immers geen laadkabel in de telefoon omdat de HDMI kabel daar al op aangesloten zit!

Alles getest: werkt perfect!

Slaapkamer beamer
Slaapkamer beamer

Domotica
Vervolgens kwam de domotica aan de beurt. Alle audiovisuele apparatuur ging in een verdeelstekker welke aangesloten is op een Xiaomi Smart Socket* (let op: alleen de Zigbee variant werkt met Domoticz! En een verloop-plug van Aziatisch stopcontact naar NL stopcontact is vereist). De bedlamp is aangesloten op een tweede Smart Socket. Schakelen van de apparatuur kan via een (dubbele) Xiaomi wall switch*, schakelen van de lamp via dezelfde switch én via een deur sensor*. Op die manier gaat mijn bedlamp automatisch aan zodra ik door de deur naar binnen loop en kan deze uit zichzelf uit gaan als ik de slaapkamer weer verlaat (nb. dat werkt bij mij omdat ik de deur toch altijd al daadwerkelijk sluit i.v.m. aanwezige katten die ik niet in de slaapkamer wil! Anders had hier wellicht beter iets slims gedaan kunnen worden met een IR sensor).

Uitdaging 1:
Nadat ik alle apparatuur geïnstalleerd had bleek meteen dat de Xiaomi switch en plugs niet goed gevonden werden door de hub. Ze waren te ver weg van de hub met teveel betonnen muren er tussen! Nu is het allemaal Zigbee protocol, en dat maakt gebruik van een zogenaamd mesh-netwerk. Ofwel, de verschillende apparaten geven de signalen aan elkaar door en zo komt het uiteindelijk terecht bij de hub. Maar: omdat het in de lucht houden van zo'n mesh-netwerk stroom kost doen enkel de apparaten die direct op stroom aangesloten dit. De meeste Xiaomi producten werken op batterij en zijn daarom geen onderdeel van de mesh... Ze versturen enkel signalen! Er moest dus tussen de hub en mijn slaapkamer een extra Smart plug komen... En dan hopen dat daarmee de afstand wel te overbruggen was. Een extra smart plug in de hal geplaatst, en: succes!! De slaapkamer is onderdeel geworden van mijn domotica infrastructuur.

Uitdaging 2:
Nu moest er een nieuw stukje code in Domoticz komen. Alleen deze kon niet gebruik maken van de Wall Switch omdat deze in Domoticz nog niet ondersteund werd (nb. in de laatste recente update is deze ondersteuning als het goed is wél toegevoegd! Heb zelf de update nog niet gedaan... Dus heb dat nog niet kunnen uitproberen).
De code zelf was redelijk simpel:


code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
commandArray = {}
  timenow = os.date("*t")
  minutesnow = timenow.min + timenow.hour * 60


if ((globalvariables['Security'] ~= 'Armed Away')) then
  if (devicechanged['Slaapkamerdeur']=='Open') and (otherdevices['Bedlamp']=='Off') and ((minutesnow >= 1200) or (minutesnow <= 480)) then 
    commandArray['Bedlamp']='On FOR 60' 
    print ("Bedlamp aan voor max 1 uur")
  elseif (devicechanged['Slaapkamerdeur']=='Open') and (otherdevices['Bedlamp']=='On') then 
    commandArray['Bedlamp']='Off AFTER 10' 
    print ("Bedlamp uit over 10 seconden")
  end  
else
  commandArray['Bedlamp']='Off' 
  commandArray['Beamer']='Off'
end

return commandArrayAllereerst werkt het script enkel wanneer ik niet van huis ben (dan staat het alarm op 'Armed Away'). Bovendien: mocht de lamp of beamer aan blijven staan, dan gaat deze vanzelf uit zodra het alarm (automatisch) ingeschakeld wordt wanneer ik het huis verlaat, al is dit helaas niet 100% betrouwbaar: de wijziging van alarm status triggert een script namelijk niet goed. Hier heb ik dus nog wat uitzoekwerk zitten!...
Ben ik wel aanwezig, dan zal tussen 8 uur 'savonds en 8 uur 's ochtends de lamp aan gaan wanneer de deur geopend wordt en de lamp uit staat. In het script wordt gerekend in minuten... Vandaar groter dan 1200 of kleiner dan 480 verstreken minuten op de dag. De lamp gaat op dat moment een uur aan. Mocht ik vergeten deze uit te zetten (bijvoorbeeld doordat ik in slaap val), dan gaat deze dus vanzelf weer uit na een tijdje.

Wordt de deur geopend terwijl de lamp aan staat, dan gaat deze na 10 seconden uit. Niet direct omdat ik dan in het donker sta... In mijn hal werkt de verlichting namelijk op een sensor en deze gaat veelal pas enkele seconden nadat ik de slaapkamer verlaat daadwerkelijk aan.

De Wall Switch kon ik niet opnemen in het script, deze heb ik dus ingesteld in de Mi Home App. Simpelweg schakelen van de smart plugs bij het indrukken van de knoppen. Doordat het bovenstaande script in/uitschakelen bepaalt door de status uit te lezen van de smart plug zitten beide systemen elkaar nooit in de weg! Zodra ik Domoticz geupdate heb zal ik de Wall Switch wellicht alsnog toevoegen in Domoticz.


Slaapkamer nachtkast Slaapkamer nachtkast

Slaapkamer Mi Home app Slaapkamer Mi Home app Slaapkamer Mi Home app Slaapkamer Mi Home app

Wat is er nodig om dit zelf te bouwen?Binnenkort: Mijn ervaringen met Google Home / Google Assistent inclusief een review van de nieuwe Nest Hub. Alvast een tipje van de sluier: De Assistent werkt nu ook samen met Yeelight en Xiaomi! Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden... Maar eerst ga ik een paar weekjes vakantie vieren! Dus, even geduld!


-------------------------
* Alle links naar Banggood zijn affiliate linkjes. Het is veelal daadwerkelijk de goedkoopste
(betrouwbare) leverancier, maar het staat een ieder (uiteraard) vrij ook elders te kijken, zoals Aliexpress of Gearbest. Veel producten zijn inmiddels ook (voor hogere prijzen) bij Nederlandse winkels te koop zoals bol.com. Nb. kopen via de affiliate link wordt uiteraard gewaardeerd. Alle eventuele opbrengsten gaan weer rechtstreeks terug in mijn blog/vlog en maken het mogelijk deze steeds van nieuwe content te blijven voorzien

Volgende: Mijn weblog komt terug! 06-07 Mijn weblog komt terug!

Reacties


Door Tweakers user kanem0chi, maandag 15 juli 2019 17:02

Leuke post! Affiliate linkjes zijn toegestaan, maar mits je dat achter elk linkje vermeld. :)

Door Tweakers user kazz1980, maandag 15 juli 2019 17:32

kanem0chi schreef op maandag 15 juli 2019 @ 17:02:
Leuke post! Affiliate linkjes zijn toegestaan, maar mits je dat achter elk linkje vermeld. :)
Thanks! Heb er mijn best op gedaan ;) Vermelding affiliate links is toegevoegd. Was al aan het kijken hoe ik dat kon toevoegen inclusief een uitleg wat de gedachte erachter is....

Door Tweakers user MikeOO, dinsdag 16 juli 2019 08:06

Leuk om weer te lezen hoe je dit weer oppakt. Je leert er weer van en krijgt weer nieuwe ideeen, ga vooral door.

Misschien nog een idee om een LUX sensor te gaan gebruiken. Nu laat je de lamp tussen 20:00uur en 08:00uur aangaan. Maar in de zomermaanden is het lang licht en hoeft de lamp pas na 22.00uur aan te gaan. Natuurlijk is dit per huis verschillend maar gemiddeld genomen heeft een slaapkamer genoeg daglicht en je bespaard er stroom mee. Ook al zul je niet 10x per avond je slaapkamer binnenlopen.

Maar het kan dus waarom niet. :)

Zelf gebruik ik een Wemos D1 mini met Tasmota en BH1750 sensor. en een kaste voor het raam in de schuur.

In Domoticz krijg je dan de LUX waarde te zien. En zo kun je elke lamp aan/uit laten gaan op zijn eigen LUX waarde. De ene ruimte is sneller donker dan de andere.

Ding draait als ruim 1,5 jaar zonder 1x een herstart.

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 16 juli 2019 10:28

@MikeOO, dat kan met de Xiaomi bewegingssensor, die heeft een ingebouwde lux meter. Kleine moeite dus om in mijn systeem toe te voegen. Maar heb het bewust niet gedaan om één hele simpele reden. Ik kom in de slaapkamer na 8 uur savonds maar met één doel, en dat is om naar bed te gaan (en evt nog even tv te kijken). Dus dan gaan altijd de gordijnen dicht en is het dus altijd donker. Een lux sensor voegt daarom in deze ruimte niets toe...

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 16 juli 2019 11:47

Het toevoegen van video's hou ik er trouwens in! En die gaan ook beter worden dankzij beter materiaal dat inmiddels is aangeschaft... Als iemand nog tips en trucs weet wat betreft het maken van video's houd ik me aanbevolen! Voor mij is dat namelijk geheel nieuw terrein....

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juli 2019 11:48]


Door Tweakers user HenkRenting, dinsdag 16 juli 2019 16:08

Leuke blog, dank je wel!
Maar die Aqara wall plugs zijn toch niet geschikt voor onze stopcontacten?
Heb je verloopplugs gebruikt of heb je wellicht toch ergens toch een EU versie gevonden?
Ben gek op dat Aqara spul icm mijn Homey! :)

Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 16 juli 2019 16:38

HenkRenting schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 16:08:
Leuke blog, dank je wel!
Maar die Aqara wall plugs zijn toch niet geschikt voor onze stopcontacten?
Heb je verloopplugs gebruikt of heb je wellicht toch ergens toch een EU versie gevonden?
Ben gek op dat Aqara spul icm mijn Homey! :)
Heel goed punt. Had ik toe moeten voegen (ga ik denk ik nog even doen).... De Aqara sockets zijn inderdaad niet geschikt voor onze Nederlandse stopcontacten en dus is een verloopplug vereist. Dat is wel echt een heel groot nadeel! Het weegt voor mij op tegen het voordeel dat ik het op kan nemen in mijn Yeelight/Xiaomi infrastructuur, maar het blijft jammer...

Door Tweakers user HenkRenting, dinsdag 16 juli 2019 18:23

Heeft mij ook altijd weerhouden van het aanschaffen van de Aqara plugs.
Maar als ze uitkomen voor de EU ben ik de eerste! ;)

Door Tweakers user mmniet, woensdag 17 juli 2019 07:25

kazz1980 schreef op dinsdag 16 juli 2019 @ 16:38:
[...]

Heel goed punt. Had ik toe moeten voegen (ga ik denk ik nog even doen).... De Aqara sockets zijn inderdaad niet geschikt voor onze Nederlandse stopcontacten en dus is een verloopplug vereist. Dat is wel echt een heel groot nadeel! Het weegt voor mij op tegen het voordeel dat ik het op kan nemen in mijn Yeelight/Xiaomi infrastructuur, maar het blijft jammer...
dan toch gewoon de goedkope KaKu stopcontacten gebruiken? Kosten heel weinig en makkelijk in te stellen (geen ervaring met Homey helaas, heb een domoticz setup)

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 17 juli 2019 08:18

mmniet schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 07:25:
[...]
dan toch gewoon de goedkope KaKu stopcontacten gebruiken? Kosten heel weinig en makkelijk in te stellen (geen ervaring met Homey helaas, heb een domoticz setup)
Die zijn niet echt goedkoop meer als je er een ontvanger van ca. 100 euro bij moet halen (RFXtrx433)? Plus 433 MHz gaat het ook niet redden qua afstand. Bereik daarvan is schijnbaar nog minder dan Zigbee? En het is geen mesh netwerk, dus dan wordt het meteen een lastig verhaal.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juli 2019 08:26]


Door Tweakers user nickko, woensdag 17 juli 2019 11:08

Leuk om te lezen! Denk je ook aan dat plantje bij je boek? Wellicht niet te automatiseren; maar de gele bladeren aan de onderkant mogen weg ;)

Door Tweakers user nickko, woensdag 17 juli 2019 11:16

https://i.postimg.cc/B6Xb...F-9470-2-DA2676383-F4.jpg

Even onze versie van die plant voor je gefotografeerd :+

Hoe warm wordt het in het kastje eigenlijk als de beamer en PS3 aan staan? Gebruik mijn PS3 (oude model) ook nog regelmatig maar die wordt van zichzelf al vrij warm.
Hopelijk ondervindt je daar geen problemen mee.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 17 juli 2019 11:32

Haha, ja mijn planten willen niet zo.... Gaan vrijwel allemaal niet zo lekker, ondanks prima verzorging. Meerdere planten al binnen enkele maanden dood! Niet echt zichtbaar in de video, maar er staat ook nog een bananenplantje in de slaapkamer. Eén van de makkelijkst te onderhouden planten, moet enkel voldoende water - heeft ie altijd gehad. Maar binnen anderhalve maand ofzo: dood. Van de ene op de andere dag einde oefening. Tamelijk frustrerend eigenlijk... Ik hou wel van planten in huis - maar ja. Iedere maand nieuwe kopen wordt een een dure hobby :( Overigens heb ik de verzorging van mijn ene dure plant wel degelijk geautomatiseerd! Althans, hij wordt gemonitord. Water en voeding geven moet ik wel zelf doen als dat aangegeven wordt. Die plant doet het goed, samen met nog twee andere planten. De rest? Zelfde verzorging (aangepast naar type plant uiteraard), maar ja...


Heb de ps3 niet vaak langdurig aan. Tot zover is de ingebouwde ventilator voldoende gebleken. Zonder de ventilator komt de beamer binnen enkele minuten al in de problemen qua temperatuur...

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juli 2019 11:48]


Door Tweakers user rorie, woensdag 17 juli 2019 13:58

Interesante blog, vroeg me alleen af waarom je een HDMI kabel op je telefoon aangesloten hebt om tv te kijken. Dit zou je toch prima kunnen oplossen met een Chromecast, kan je hem ook gelijk via je stem met Google home bedienen.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 17 juli 2019 15:00

rorie schreef op woensdag 17 juli 2019 @ 13:58:
Interesante blog, vroeg me alleen af waarom je een HDMI kabel op je telefoon aangesloten hebt om tv te kijken. Dit zou je toch prima kunnen oplossen met een Chromecast, kan je hem ook gelijk via je stem met Google home bedienen.
HDMI kabeltje is een paar euro, Chromecast 30-40 euro plus een voeding. En ik gebruik hem vooral om TV of Amazon Prime te kijken, dus dan moet ik toch de Amazon of televisie app opstarten op mijn mobiel - want dat kan (nog?) niet via spraakbediening. Dus is het geld niet waard om via een chromecast te doen. Bovendien had ik, toen ik dit aansloot nog geen Google Home in de slaapkamer (inmiddels wel) ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 juli 2019 15:01]


Door Tweakers user Sr_Ogel, zaterdag 3 augustus 2019 10:24

Ik lees dat je de Mi home app gebruikt en vermoedelijk dus ook de Britse.

Vanuit brand- en dataveiligheid ben ik overgegaan naar deconz. Een uitbreiding op de raspberrypi. Zie ook topic op got

deCONZ - Zigbee gateway van Dresden Elektronik

Door Tweakers user JakeNL, zaterdag 3 augustus 2019 22:21

Sr_Ogel schreef op zaterdag 3 augustus 2019 @ 10:24:
Ik lees dat je de Mi home app gebruikt en vermoedelijk dus ook de Britse.

Vanuit brand- en dataveiligheid ben ik overgegaan naar deconz. Een uitbreiding op de raspberrypi. Zie ook topic op got

deCONZ - Zigbee gateway van Dresden Elektronik
Het kan nog eenvoudiger met zigbee2mqtt waarbij je alleen een te programmeren zigbee stick (van 5-6 euro via AliExpress) nodig hebt. Het werkt niet standalone, maar wel met alle domotica of app die mqtt kan 'babbelen' met een mqtt server die je bijvoorbeeld op een rpi kan draaien, zie de site voor installatie-instructies.

Door Tweakers user kazz1980, zaterdag 3 augustus 2019 23:07

Sr_Ogel schreef op zaterdag 3 augustus 2019 @ 10:24:
Ik lees dat je de Mi home app gebruikt en vermoedelijk dus ook de Britse.

Vanuit brand- en dataveiligheid ben ik overgegaan naar deconz. Een uitbreiding op de raspberrypi. Zie ook topic op got
Gewoon de Chinese variant op de China server. Die is inmiddels vrijwel geheel Engelstalig. Brandgevaar is bij Xiaomi geen issue. Althans - het is even veilig als bijvoorbeeld een Philips Hue systeem. En die vliegen helaas ook wel eens in de fik ondanks alle goedkeuringen. Dataveiligheid zie ik geen bezwaar. Xiaomi weet hooguit iets over wanneer ik mij lampen aan en uit doe. Dat vind ik nu niet echt privacy gevoelige info... Het merendeel van mijn intelligentie zit in Domoticz op de eigen server... De knop in de slaapkamer is de enige die daarin ontbreekt omdat deze in de vorige versie van Domoticz nog niet ondersteund werd. In de huidige versie wel - ik ga binnenkort de update doen.
Interessant, maar dan zou ik geloof ik eerder kiezen voor een Zigbee stick zoals JakeNL beschrijft. Maar het klinkt wel als een erg interessante optie en misschien gebruikersvriendelijker dan op het eerste gezicht lijkt. Dus ga er zeker weten eens induiken!! Tot zover ben ik altijd bij de Xiaomi Gateway gebleven om dat verschrikkelijk eenvoudig is en de andere alternatieven vaak al snel flink technisch worden. En dat ben ik niet! En dat is ook niet de primaire doelgroep van mijn blog. Het gaat namelijk om met weinig middelen en beperkte technische kennis toch een mooi stukje écht intelligente domotica opzetten. En dat kan meer dan prima met de diverse Xiaomi producten gekoppeld aan Domoticz zonder allerlei extra (hardware)technische oplossingen! Desondanks onthoud ik dit soort info wel! Wil binnenkort een overzichtje maken met de diverse al dan niet technische alternatieven en de voor- en nadelen ten opzichte van de door mij gekozen oplossing via de Xiaomi Gateway. En wie weet ga ik dan toch eens een poging doen met ook wat andere producten!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 augustus 2019 23:13]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)