Review: Yeelight Smart LED Filament Bulb

Door kazz1980 op vrijdag 15 november 2019 07:39 - Reacties (4)
Categorie: Yeelight, Views: 2.717

Zoals eerder aangekondigd: hierbij de review van een splinternieuw Yeelight product dat nog niet op de markt is en dat volgens mij best eens een gat in de markt kan zijn: als het naar behoren werkt!
Deze review gaat over de nieuwe Yeelight Smart LED Filament Bulb. Wat? Een Filament Bulb? Dat wil zeggen: het ís nieuwe (en energiezuinige) technologie, maar het ziet er uit als een ouderwetse gloeipeer met gloeidraad. Een geweldig huwelijk tussen ouderwetse looks met moderne technologie. Daarmee ben ik al enthousiast... Mijn huis kent namelijk veel oude materialen (oude fabriekslampen, oude schoolkluisjes, lamp van een oud militair statief, etc.) maar is ook modern dankzij de toegepaste domotica.... Dus toen Yeelight mij vroeg deze nieuwe Filament bulb te reviewen was ik uiteraard enthousiast, doch kritisch als altijd!
Unboxing en eerste indruk
Zoals al wel eerder gezegd is Yeelight (net als Xiaomi/Aqara) een kei in het goed verpakken van producten in zeer luxe ogende doosjes. Daarom begint deze review zoals altijd met een unboxing. Het is een degelijke verpakking die met enkel karton de lamp god beschermd. Maar in alle eerlijkheid: ik mis de chique uitstraling die ik van de Yeelight producten gewend ben. Het zijn vaak strakke witte doosjes met weinig poespas. De hoofdkleur is nog steeds het mooie mat wit, maar het doosje is zó volgepropt met allerlei (nutige!) informatie dat het ineens als een 'gewoon' dertien in een dozijn doosje van een willekeurige merk X lamp aanvoelt. Voor het vergelijk heb ik het doosje van de reguliere Smart Bulb van Yeelight op de foto er naast gezet. Het straalt toch heel anders uit!
En waar de Reguliere Smart Bulb in een mooi mat wit pastic zakje zat zit de Filament bulb gewoon los in het doosje. Het is slechts verpakking... Maar toch maakt het dat de eerste kennismaking met een product hierdoor net wat minder aanvoelt. Jammer.... Wel belangrijk zijn een aantal vermeldingen op de doos: '30-second Easy Setup (No Hub Required)' , 'Works with Google Assistant', 'Works with Apple HomeKit'. Dat zijn natuurlijk heel erg mooie statements! In tegenstelling tot veel andere smart lampen heb je dus geen enkele extra hardware nodig én de boel is direct aan te sturen via zowel de Google Assistant als de Apple Homekit! Als dat daadwerkelijk zo is is het daarmee één van de weinige smart lampen die met weinig werk en weinig kosten direct in een (beginnende) domotica infrastructuur geplaatst kan worden!

Dan de lamp zelf. Deze is wat mij betreft perfect uitgevoerd. Het ziet er uit als een doodnormale gloeilamp. En dat is in mijn ogen ook precies wat het moet zijn. Er staat een Yeelight logootje op, maar verder zou ik op het oog geen idee hebben dat dit een smart lamp betreft! En dat is precies wat je wilt met een 'ouderwetse' gloeilamp (die stiekem een Smart LED lamp is...).Gebruik
Het doosje belooft een 30 seconde set-up. Nu heb ik in het verleden vaker de reguliere smart bulbs geïnstalleerd van Yeelight en gemerkt dat dit inderdaad bijzonder eenvoudig is, maar in 30 seconde? Dat klinkt wel erg ambitieus....
In de praktijk bleek dit dan ook niet geheel reëel, met name niet omdat tijdens het installeren de lamp gedurende circa 8 minuten aan het initialiseren was. Wat dit precies inhoudt weet ik niet, ik vermoed dat in deze tijd de firmware van de lamp geüpdate is. Nu is dat uiteraard belangrijk, maar het had fijn geweest wanneer de app hier in dat geval iets over vermeld had. Nu was het voor mij als gebruiker een volkomen raadsel wat de app/lamp aan het doen waren, en dan duurt 8 minuten wachten lang!

Nadat de lamp succesvol verbonden was is het mogelijk deze een eigen naam te geven en aan een ruimte toe te voegen. Dit maakt latere aansturing van de lamp vanuit de app gemakkelijker. Aansturing van de lamp zelf kan via een touchpad functionaliteit waarmee de lamp gedimd kan worden. Fijn is dat de lamp de laatste lichtsterkte onthoudt wanneer je deze uitzet en met eenzelfde lichtsterkte weer aan gaat zodra deze weer ingeschakeld wordt. In de app zijn diverse voorgeprogrammeerde scenes aanwezig. De meeste hiervan dimmen de lamp tot een bepaald niveau welke prettig is voor een bepaalde activiteit. Leuke extra scenes zijn de zonsopkomst en zonsondergang scenes waarbij de lamp gedurende 15 minuten respectievelijk langzaam steeds feller wordt of juist steeds verder dimt en uiteindelijk uitgaat. Ook de kaarslicht scene is de moeite, de lamp flikkert dan zachtjes en geeft een indruk van een kaars. Zeker in combinatie met de ouderwetse looks van dit gloeipeertje biedt dit leuke mogelijkheden!Uiteraard zal ik de lamp zelf aan willen sturen vanuit Domoticz, en net als bij de overige Yeelight lampen was dit zeer gemakkelijk in te stellen. Dit lukt namelijk wel met gemak binnen 30 seconden! De lamp is daarna geheel vanuit Domoticz aan te sturen en kan dus opgenomen worden in de bestaande domotica. Uiteraard is de lamp ook aan te sturen vanuit de Google Assistant, en nieuw voor Yeelight is dat deze nu ook via de Apple Homekit gebruikt kan worden! Dit geldt trouwens binnenkort ook voor de overige Yeelight lampen en zelfs voor reeds bestaande lampen die op korte termijn een firmware update kunnen verwachten welke aansturing vanuit Homekit mogelijk maakt.

De lamp zelf produceert maximaal 700 lumen en de lichtkleur is 2700 Kelvin. Dat is, wat mij betreft, meer dan voldoende lichtsterkte en een zeer prettige kleur licht die geenszins kunstmatig wit oogt, maar ook niet te geel wordt. Volgens zeggen zou de lamp slechts 72 (dollar)cent per jaar aan stroom verbruiken. Dat heb ik niet kunnen controleren, maar aangezien het een volwaardige LED-lamp is met een verbruik van slechts 6 Watt lijkt me dat een realistisch getal.

Prijs

De prijs van de Yeelight Filament LED bulb is nog niet bekend. Maar naar verwachting zal deze in eenzelfde prijsklasse liggen als de bestaande Smart bulbs van Yeelight. Doordat er geen hub benodigd is voor de installatie van deze lamp is het daarmee een ideale en betaalbare manier om het huis te voorzien van smart lampen.

Conclusie

De oorspronkelijke Smart lampen van Yeelight gebruik ik al lange tijd naar grote tevredenheid. Van deze filament lamp verwachtte ik qua functionaliteit weinig anders en dat is ook bevestigd. De set-up duurde helaas wat langer dan verwacht maar was alsnog erg eenvoudig. Ik ben vooral onder de indruk van het gekozen minimalistische design van het peertje. Als je niet beter wist zou je zweren dat het een normaal ouderwets gloeilampje is. Maar ondertussen is het wel degelijk een volwaardige Smart LED lamp. Om die reden scoort de lamp wat mij betreft een dikke 9 uit 10!Deze review is mede mogelijk gemaakt door Yeelight. Het product zelf is gesponsord door Yeelight, over de inhoud van de review heeft Yeelight echter niks te zeggen gehad! Voor meer informatie over Yeelight, en om mee te doen aan give-aways, zie:
Yeelight website: www.yeelight.com
Yeelight Facebook: Yeelight @ FacebookDe Yeelight Filament LED Bulb is nog niet te koop, maar diverse andere (losse) Yeelight smart lampen koop je bijvoorbeeld hier:
- RGBW Bulb(Affiliate)
- White Bulb(Affiliate)
- LED strip(Affiliate)

Black Friday kortingen op Smarthome producten: https://www.banggood.com/custlink/KKvv0Uy9su (Affiliate)

Volgende: Aanwezigheidsdetectie special 11-'19 Aanwezigheidsdetectie special

Reacties


Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 augustus 2019 15:42

De eerste review inclusief video! Nog een beetje onwennig moet ik zeggen. Maar ben er zelf best content mee. Op- en aanmerkingen uiteraard welkom, zowel over de review als over het product. Of natuurlijk over de toevoeging van Homekit ondersteuning voor alle Yeelight lampen! Heb zelf geen Apple/Homekit, maar denk dat ze er wel een gouden zet mee gedaan hebben om nu ook te integreren met Apple.

Binnenkort hoop ik een review te plaatsen over de Nest Hub. Maar dat is even afhankelijk van hoeveel tijd ik er voor vrij weet te maken.


Edit 15 november: deze review is een flinke tijd offline geweest. De Homekit ondersteuning was namelijk nog niet goedgekeurd door Apple, dus dat mocht daarom nog niet gecommuniceerd worden. Inmiddels is de goedkeuring rond en naar verwachting is de Yeelight Filament lamp vanaf deze week te koop!!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 november 2019 07:44]


Door Tweakers user Jarrean, maandag 26 augustus 2019 15:46

Nice, hier zat ik op te wachten! Ik was eerst bang dat ik diep in de buidel zou moeten tasten voor dit soort lampen toen Philips ze aankondigde, goed om te weten dat er ook een (waarschijnlijk) betaalbaarder variant aan komt.

Is er ook een kleurtemperatuur van de lamp bekend?

Door Tweakers user kazz1980, maandag 26 augustus 2019 15:53

@Jarrean, De kleur is 2700 Kelvin (zat wel in de video, niet in de geschreven review - zal het nog even toevoegen). Wat mij betreft een zeer prettige kleur! En de prijs wordt daadwerkelijk betaalbaar kan ik melden. Mag die nog niet noemen (vandaar ietwat cryptisch omschreven in de review), maar heb wel al gehoord wat ze van plan zijn voor de lamp te vragen en dat valt alleszins mee (vind ik dan).

[Reactie gewijzigd op maandag 26 augustus 2019 15:58]


Door Tweakers user harley, maandag 26 augustus 2019 20:33

Sorry. Overheen gelezen

[Reactie gewijzigd op maandag 26 augustus 2019 20:33]


Reageren is niet meer mogelijk