De hersenen van mijn smart home

En toen was het stil... in mijn Smart Home

Door kazz1980 op zaterdag 2 juni 2018 11:20 - Reacties (18)
Categorieën: Domoticz, Raspberry Pi, Views: 15.883

Het is even geleden dat ik iets gepost heb in dit blog... Om de simpele reden: mijn huis was even helemaal de weg kwijt!Dus heb de afgelopen paar weken weinig anders gedaan dan de boel weer in de lucht zien te krijgen... Een kort verslag.

Op een goede avond werd het donker. Niets bijzonders, in Nederland gebeurt dat iedere avond (in tegenstelling tot Noorwegen, maar dat is een heel ander verhaal!).
Alleen na enige tijd merkte ik dat het ook in huis steeds donkerder werd... De lampen zouden dus zo wel aan gaan! Niet dus... Nog even afwachten.
Op een gegeven moment werd het toch wel erg duister, dus Domoticz maar eens bekijken: Offline.

Wat?

Via remote desktop eens op de raspberry Pi kijken wat er gaande is: offline.

Huh?

Dus de Raspberry zelf maar eens bekijken:


Goed stuk dus....

Na veel puzzelen besloten om een nieuwe SD-kaart aan te schaffen. Bij de Pi is het corrupt raken van de SD kaart een veel voorkomend issue. De eerdere backup van de oude kaart op de nieuwe SD-kaart gezet. En inmiddels (met dank aan GoT) ontdekt dat het bliksemschichtje in beeld niet betekent dat het apparaat stroom krijgt, maar dat het te weinig stroom krijgt! (niet heel erg handig icoontje om daarvoor te gebruiken, maar goed!). Dus een officiële Raspberry Pi voeding aangeschaft.

Alles weer opgestart, en: er was licht!

Kleine aanpassing meteen gedaan in de software... voortaan gaat het licht niet meer aan afhankelijk van zonsondergang en zonsopgang, maar afhankelijk van de lichtsterkte. De Xiaomi Gateway meet namelijk ook de lichtsterkte. Dus het was relatief eenvoudig aan te passen dat de lampen niet aangaan vlak voor zonsondergang -maar gewoon als het donker begint te worden. Voorkomt dat je gaat zitten wachten tot de lampen aan gaan... Gewoon bij duisternis gaan ze aan! Ook als het eens zwaar bewolkt mocht zijn overdag dus... Tevens ingesteld dat Domoticz voortaan regelmatig een back-up van zichzelf maakt, dat kan eenvoudig via de Settings.

Problem solved. Voor een weekje. Toen was het weer donker... Wtf?

Direct de Raspberry bekeken: geheel zwart scherm! Remote desktop: geen connectie. Raspberry opnieuw opgestart: en er was weer licht. Maar nog steeds een zwart scherm.... Wat nu weer?

Uiteindelijk putty erbij gepakt en via SSH op onderzoek uit gegaan. De GUI kon niet meer opgestart omdat bepaalde bestanden onbereikbaar waren. Nog wat verder zoeken en het bleek dat mijn SD-kaart geheel vol zat! 16 GB... Met wat? Op de Pi draait enkel Domoticz...

Lang verhaal kort, de automatische backup bleek de boosdoener... Die schreef ieder uur een backup weg van Domoticz, en iedere dag nog eens. En maandelijks ook nog een keer... En omdat ik nog niet ingeregeld had dat dit op een externe bron gebeurde had deze dus in no time de SD-kaart vol gespuugd.... Handig!

Backups verwijderd, automatische back-up weer uitgezet. En alles is weer in de lucht!

Veel wijzer geworden dus... Maar qua thuis automatisering weinig opgeschoten. Maar nu alles weer werkt is het tijd voor nieuwe projecten... Eerstvolgend op het plan: een dashboard... Daarover binnenkort meer.

Mijn smart huis: In den beginne...

Door kazz1980 op dinsdag 6 maart 2018 22:21 - Reacties (10)
Categorieën: Domoticz, Raspberry Pi, Smart Home, Xiaomi, Views: 5.303

Nadat het plan gevormd was om mijn huis om te toveren tot een Smart Home moest er de nodige apparatuur komen... Een Xiaomi Yeelight lamp was er al. Maar nu moest deze op enige wijze intelligent aangestuurd gaan worden... Het was mij al duidelijk dat hier nog geen out-of-the-box oplossing voor bestond! Althans, niet betaalbaar... Dus de keuze om zelf iets te gaan bouwen was gemaakt! Maar met nul kennis van thuisautomatisering was dit in eerste instantie een stevige uitdaging...

De aansturing

Wanneer je zelf met thuisautomatisering aan de slag wilt is de keuze qua software beperkt. Eigenlijk bestaat er, bij mijn weten, slechts één vrij toegankelijk stukje software met dit doel, en dat is Domoticz. Maar omdat ik niet continu een PC wil hebben staan loeien (wegens lawaai, maar belangrijker wegens stroomverbruik) moest er een Raspberry Pi komen waarop deze software zou gaan draaien.

En zie hier: de hersenen van mijn (toekomstige) slimme huis:


Zoals te zien voorzien van een beeldscherm welke tevens functioneert als touchscreen. Idee is dat hiermee in de toekomst bepaalde zaken aangestuurd kunnen worden. Maar wat precies, dat weet ik nog niet! Op dit moment doe ik er nog niet echt iets mee...

De hardware

Omdat ik met slechts een enkele Yeelight lamp niet veel mogelijkheden heb om het huis intelligent te maken moest er aanvullende hardware komen. Xiaomi1 heeft hiervoor een enorme hoeveelheid sensoren, knoppen, lampen, etcetera.
In eerste instantie koos ik voor een bewegingssensor (Human Body Sensor)2 en een draadloze knop.De Xiaomi sensoren zijn los echter onbruikbaar omdat ze enkel aangestuurd kunnen worden met de Xiaomi gateway3. Die moest er dus ook komen. En ik wilde deze een mooi centrale plaats geven in het huis. Dat werd aan het plafond midden in de woonkamer (aangezien ik daar toch nooit een lamp op heb willen hangen). Enige praktische uitdaging: de gateway kan enkel ingeplugd worden in een Chinees stopcontact (Type I)! Dus zodoende stond ik op een goede dag een Chinees stopcontact op mijn plafond te schroeven... Een beetje vreemd, een stopcontact aan je plafond. Maar het resultaat was dat de gateway mooi tegen het plafond bevestigd kon worden zodat deze in de woonkamer goed zichtbaar én hoorbaar is. De Gateway is namelijk voorzien van een aan te sturen lichtgevende ring en een speaker welke zowel standaard geluiden als zelf op te nemen MP3's ten gehore kan brengen (daarover later meer!). Het instellen van de Gateway was even lastig omdat deze na inschakelen meteen instructies begon te blaten: In het Chinees! Maar, gelukkig is de bijbehorende app inmiddels grotendeels ook in het Engels beschikbaar (en inmiddels zelfs steeds meer in het Nederlands!), en waar alsnog een confrontatie ontstond met de Chinese taal bleek Google een uitkomst...Het functionele ontwerp

Nu was alle hardware aanwezig om de eerste stappen naar een Smart Home te zetten:
De knop en sensor gekoppeld met de Gateway en samen met de Yeelight lamp toegevoegd aan Domoticz met dank aan de instructies op de Domoticz Wiki die zelfs met mijn nog beperkte kennis van de software goed te volgen waren:
https://www.domoticz.com/wiki/Yeelight
https://www.domoticz.com/wiki/Xiaomi_Gateway_(Aqara)

De volgende stap was het ontwikkelen van software die het geheel moet gaan aansturen. Maar voordat daar aan begonnen kon worden was het zaak eerst te bedenken wát ik eigenlijk met deze apparatuur wilde. Er moest een 'functioneel ontwerp' komen! Deze was in eerste instantie tamelijk eenvoudig (dacht ik...):

Afhankelijk van de tijd moet de lamp warm wit licht geven wanneer de bewegingssensor beweging registreert. Dit is enkel zinvol vanaf zonsondergang tot 23.00 uur en vanaf 6.00 uur tot zonsopkomst. Buiten deze tijden zal de verlichting niet inschakelen. Echter, met behulp van de draadloze knop kan ik dit overrulen. Wil ik tóch licht overdag (bijvoorbeeld wanneer het erg bewolkt is) dan druk ik op de knop en wil ik in de avond of ochtend het licht uit doen, dan moet dit ook met behulp van de knop mogelijk zijn. Tot slot wilde ik nog iets met gekleurd licht, want wat heb je anders aan een RGBW lamp! Dus middels het lang indrukken van de knop moest het ook mogelijk zijn de verlichting op blauw-paars te zetten, en weer terug naar warmwit. De keuze voor blauw-paars is overigens omdat dit (schijnbaar) het ideale licht is tijdens het kijken van een film...

Klonk redelijk simpel... Maar het bleek toch een stevige uitdaging! Daarom, binnenkort in dit theater een verslag van de eerste ontdekkingen met het programmeren binnen Domoticz.... Ofwel: hoe ik enkele weken lang iedere avond onbedoeld weer in het donker zat! :/
Wordt vervolgd.


______________________________________________________________
1. De link betreft de website van een reseller, ik raad niet direct aan de producten hier te bestellen... Maar in tegenstelling tot de officiële site van Xiaomi geeft deze site wel een mooi overzicht van alle Xiami Smart producten...
2. Let op: Van de Xiaomi Aqara Human Body Sensor is recent een nieuwe versie uitgekomen. Deze heeft ook een licht sensor! Heel erg handig dus. Maar helaas, deze wordt (nog!) niet ondersteund door Domoticz... In de instabiele beta-versie van Domoticz schijnbaar al wel, maar als je die niet wilt gebruiken (zoals ik), dan heb je voor nu weinig aan de nieuwe versie van de Human Body Sensor (te herkennen aan bijgeleverde houder en een druk knopje in plaats van een gaatje t.b.v. resetten)...
3.Aandachtspuntje: Kies voor de nieuwere tweede generatie Gateway (DGNWG02LM), de eerste generatie werkt niet... Hou er ook rekening mee dat Xiaomi apparatuur die niet verbonden is met de Gateway ook niet via Domoticz aangestuurd kan worden vanuit de Xiaomi Gateway/Aqara-plugin! Er zijn wel steeds meer andere plug-ins beschikbaar voor overige Xiaomi apparatuur, zoals voor de benoemde Yeelights!