Review: Yeelight Smart LED Filament Bulb

Door kazz1980 op vrijdag 15 november 2019 07:39 - Reacties (4)
Categorie: Yeelight, Views: 2.717

Zoals eerder aangekondigd: hierbij de review van een splinternieuw Yeelight product dat nog niet op de markt is en dat volgens mij best eens een gat in de markt kan zijn: als het naar behoren werkt!
Deze review gaat over de nieuwe Yeelight Smart LED Filament Bulb. Wat? Een Filament Bulb? Dat wil zeggen: het ís nieuwe (en energiezuinige) technologie, maar het ziet er uit als een ouderwetse gloeipeer met gloeidraad. Een geweldig huwelijk tussen ouderwetse looks met moderne technologie. Daarmee ben ik al enthousiast... Mijn huis kent namelijk veel oude materialen (oude fabriekslampen, oude schoolkluisjes, lamp van een oud militair statief, etc.) maar is ook modern dankzij de toegepaste domotica.... Dus toen Yeelight mij vroeg deze nieuwe Filament bulb te reviewen was ik uiteraard enthousiast, doch kritisch als altijd!
Unboxing en eerste indruk
Zoals al wel eerder gezegd is Yeelight (net als Xiaomi/Aqara) een kei in het goed verpakken van producten in zeer luxe ogende doosjes. Daarom begint deze review zoals altijd met een unboxing. Het is een degelijke verpakking die met enkel karton de lamp god beschermd. Maar in alle eerlijkheid: ik mis de chique uitstraling die ik van de Yeelight producten gewend ben. Het zijn vaak strakke witte doosjes met weinig poespas. De hoofdkleur is nog steeds het mooie mat wit, maar het doosje is zó volgepropt met allerlei (nutige!) informatie dat het ineens als een 'gewoon' dertien in een dozijn doosje van een willekeurige merk X lamp aanvoelt. Voor het vergelijk heb ik het doosje van de reguliere Smart Bulb van Yeelight op de foto er naast gezet. Het straalt toch heel anders uit!
En waar de Reguliere Smart Bulb in een mooi mat wit pastic zakje zat zit de Filament bulb gewoon los in het doosje. Het is slechts verpakking... Maar toch maakt het dat de eerste kennismaking met een product hierdoor net wat minder aanvoelt. Jammer.... Wel belangrijk zijn een aantal vermeldingen op de doos: '30-second Easy Setup (No Hub Required)' , 'Works with Google Assistant', 'Works with Apple HomeKit'. Dat zijn natuurlijk heel erg mooie statements! In tegenstelling tot veel andere smart lampen heb je dus geen enkele extra hardware nodig én de boel is direct aan te sturen via zowel de Google Assistant als de Apple Homekit! Als dat daadwerkelijk zo is is het daarmee één van de weinige smart lampen die met weinig werk en weinig kosten direct in een (beginnende) domotica infrastructuur geplaatst kan worden!

Dan de lamp zelf. Deze is wat mij betreft perfect uitgevoerd. Het ziet er uit als een doodnormale gloeilamp. En dat is in mijn ogen ook precies wat het moet zijn. Er staat een Yeelight logootje op, maar verder zou ik op het oog geen idee hebben dat dit een smart lamp betreft! En dat is precies wat je wilt met een 'ouderwetse' gloeilamp (die stiekem een Smart LED lamp is...).Gebruik
Het doosje belooft een 30 seconde set-up. Nu heb ik in het verleden vaker de reguliere smart bulbs geïnstalleerd van Yeelight en gemerkt dat dit inderdaad bijzonder eenvoudig is, maar in 30 seconde? Dat klinkt wel erg ambitieus....
In de praktijk bleek dit dan ook niet geheel reëel, met name niet omdat tijdens het installeren de lamp gedurende circa 8 minuten aan het initialiseren was. Wat dit precies inhoudt weet ik niet, ik vermoed dat in deze tijd de firmware van de lamp geüpdate is. Nu is dat uiteraard belangrijk, maar het had fijn geweest wanneer de app hier in dat geval iets over vermeld had. Nu was het voor mij als gebruiker een volkomen raadsel wat de app/lamp aan het doen waren, en dan duurt 8 minuten wachten lang!

Nadat de lamp succesvol verbonden was is het mogelijk deze een eigen naam te geven en aan een ruimte toe te voegen. Dit maakt latere aansturing van de lamp vanuit de app gemakkelijker. Aansturing van de lamp zelf kan via een touchpad functionaliteit waarmee de lamp gedimd kan worden. Fijn is dat de lamp de laatste lichtsterkte onthoudt wanneer je deze uitzet en met eenzelfde lichtsterkte weer aan gaat zodra deze weer ingeschakeld wordt. In de app zijn diverse voorgeprogrammeerde scenes aanwezig. De meeste hiervan dimmen de lamp tot een bepaald niveau welke prettig is voor een bepaalde activiteit. Leuke extra scenes zijn de zonsopkomst en zonsondergang scenes waarbij de lamp gedurende 15 minuten respectievelijk langzaam steeds feller wordt of juist steeds verder dimt en uiteindelijk uitgaat. Ook de kaarslicht scene is de moeite, de lamp flikkert dan zachtjes en geeft een indruk van een kaars. Zeker in combinatie met de ouderwetse looks van dit gloeipeertje biedt dit leuke mogelijkheden!Uiteraard zal ik de lamp zelf aan willen sturen vanuit Domoticz, en net als bij de overige Yeelight lampen was dit zeer gemakkelijk in te stellen. Dit lukt namelijk wel met gemak binnen 30 seconden! De lamp is daarna geheel vanuit Domoticz aan te sturen en kan dus opgenomen worden in de bestaande domotica. Uiteraard is de lamp ook aan te sturen vanuit de Google Assistant, en nieuw voor Yeelight is dat deze nu ook via de Apple Homekit gebruikt kan worden! Dit geldt trouwens binnenkort ook voor de overige Yeelight lampen en zelfs voor reeds bestaande lampen die op korte termijn een firmware update kunnen verwachten welke aansturing vanuit Homekit mogelijk maakt.

De lamp zelf produceert maximaal 700 lumen en de lichtkleur is 2700 Kelvin. Dat is, wat mij betreft, meer dan voldoende lichtsterkte en een zeer prettige kleur licht die geenszins kunstmatig wit oogt, maar ook niet te geel wordt. Volgens zeggen zou de lamp slechts 72 (dollar)cent per jaar aan stroom verbruiken. Dat heb ik niet kunnen controleren, maar aangezien het een volwaardige LED-lamp is met een verbruik van slechts 6 Watt lijkt me dat een realistisch getal.

Prijs

De prijs van de Yeelight Filament LED bulb is nog niet bekend. Maar naar verwachting zal deze in eenzelfde prijsklasse liggen als de bestaande Smart bulbs van Yeelight. Doordat er geen hub benodigd is voor de installatie van deze lamp is het daarmee een ideale en betaalbare manier om het huis te voorzien van smart lampen.

Conclusie

De oorspronkelijke Smart lampen van Yeelight gebruik ik al lange tijd naar grote tevredenheid. Van deze filament lamp verwachtte ik qua functionaliteit weinig anders en dat is ook bevestigd. De set-up duurde helaas wat langer dan verwacht maar was alsnog erg eenvoudig. Ik ben vooral onder de indruk van het gekozen minimalistische design van het peertje. Als je niet beter wist zou je zweren dat het een normaal ouderwets gloeilampje is. Maar ondertussen is het wel degelijk een volwaardige Smart LED lamp. Om die reden scoort de lamp wat mij betreft een dikke 9 uit 10!Deze review is mede mogelijk gemaakt door Yeelight. Het product zelf is gesponsord door Yeelight, over de inhoud van de review heeft Yeelight echter niks te zeggen gehad! Voor meer informatie over Yeelight, en om mee te doen aan give-aways, zie:
Yeelight website: www.yeelight.com
Yeelight Facebook: Yeelight @ FacebookDe Yeelight Filament LED Bulb is nog niet te koop, maar diverse andere (losse) Yeelight smart lampen koop je bijvoorbeeld hier:
- RGBW Bulb(Affiliate)
- White Bulb(Affiliate)
- LED strip(Affiliate)

Black Friday kortingen op Smarthome producten: https://www.banggood.com/custlink/KKvv0Uy9su (Affiliate)

Give-Away: Win TWEE Yeelight Candela's t.w.v. 70 euro!

Door kazz1980 op donderdag 10 oktober 2019 16:47 - Reacties (8)
Categorie: Yeelight, Views: 2.353

Daar is hij dan! De eerste Give-Away op mijn Tweakblog... Ik geef TWEE Yeelight Candela's weg. Ik heb reeds eerder een uitgebreide review gedaan van de Yeelight Candela, deze is hier terug te lezen. Maar omdat ik destijds nog geen video's poste bij mijn blogs ben ik nog eens aan de slag gegaan met de Candela's. Het resultaat is onderstaande video waar je met name kunt beoordelen of het flikkeren van de Yeelight Candela's nu wel of niet de sfeer geeft van een echte kaars.... Ik vind het effect erg geslaagd, maar de meningen verschillen erover. Dus oordeel zelf!
En wil je deze twee Yeelight Candela's nu winnen? Dat kan! Abboneer je op mijn Youtube kanaal, like deze video en plaats in de comments bij de video waarom jij de twee Candela's nu echt wilt winnen. Geef vervolgens via dit formulier nog even je gegevens aan mij door. Uiteraard maak je als lid van Tweakers een dubbele kans om te winnen! ;) Wil je je kansen nog meer verdubbelen? Geef dan de leukste, beste of meest originele reden waarom jij ze zou moeten winnen en/of doe een donatie (zie hier rechts).

Natuurlijk kun je de Candela ook gewoon zelf kopen...
(Affiliate link, zie hiernaast voor de uitleg -->)

REVIEW: Yeelight Lightstrip PLUS

Door kazz1980 op zondag 22 september 2019 16:49 - Reacties (2)
Categorieën: Smart Home, Yeelight, Views: 4.784

Eén van de bekendere producten van Yeelight, naast de Smart bulb, is toch wel de Yeelight Lightstrip. Deze LED strip heb ik zelf al enkele jaren in gebruik en ik ben er zeer over te spreken. Met dank aan Yeelight mocht ik de nieuwere versie proberen: De Yeelight Lighstrip PLUS. Deze is inmiddels ook al weer een geruime tijd op de markt. Maar voor mij was dit dé gelegenheid om het product eens aan de tand te voelen en te bekijken of de zogenaamde 'plus'-versie daadwerkelijk beter geworden is!Unboxing en eerste indruk
Zoals altijd bij Yeelight is het product verpakt in een degelijke doos met het kenmerkende mat witte design. De nieuwe Yeelight producten hebben hierbij een ful-colour bedrukking van de doos die ons verteld dat de lightstrip met verlengstrips uitgebreid kan worden tot een maximale lengte van 10 meter, dat deze een Wide-color-spectrum heeft en dat deze te besturen is via de Yeelight app of met behulp van de Google Assistant. Merk op dat de strip tegenwoordig ook aan te sturen is via Apple Homekit en Amazon Alexa. Dus alle spraak assistenten zijn vertegenwoordig.In de doos vinden we de lichtstrip, netjes opgerold en inclusief een engelstalige handleiding! Onder de strip bevindt zich de controller en het aansluitsnoer inclusief een adapter met EU stekker. Dus geen onhandige verloopstekker benodigd....In het kleine doosje met een verleng strip vinden we enkel de strip zelf en een klein plastic 'doosje' dat gebruikt kan worden om de aansluiting goed vast te maken zodat deze net als de strip stof- en sproeidicht is. Want, al wordt het niet op de doos vermeld: de Yeelight Lightstrip heeft een IP65 rating en kan dus tegen een spat water! De strip is voorzien van OSRAM leds die 16 milioen kleuren weer kunnen geven plus wit licht tussen de 1700 en 6500 Kelvin. Dit alles met een maximale lichtsterkte van 200 lumen. Volgens Yeelight moet de strip minimaal 25.000 uren mee gaan. De strip zelf oogt degelijk, is flexibel en kan flink gebogen worden zonder dat deze daarbij schade oploopt. De rubber laag over de strip voelt degelijk. Enige kritiekpuntje is dat de strip iedere halve meter een soldeerpunt heeft die soms wat kwetsbaar oogt... Ik heb niet het gevoel dat dit bij normaal gebruik tot problemen zal leiden, maar het is toch een klein minpuntje.Gebruik
De LED strip aansluiten is eenvoudig. Stekker in het stopcontact en met de knop op de aansturings module kan reeds iedere mogelijke kleur licht gekozen worden. Interessanter wordt het wanneer de strip aangesloten wordt via de Yeelight app. Dit is erg eenvoudig. Een kwestie van een nieuw apparaat toevoegen, aangeven dat dit een Lightstrip betreft en even wachten tot de strip gevonden wordt. Vervolgens geef je aan met welke Wifi netwerk de strip verbinding moet zoeken en circa een minuutje later is de strip al aangesloten en kan via de app bediend worden. Hiervoor kunnen handmatig kleuren gekozen worden of is een aantal voorgedefinieerde scenes beschikbaar. Tot slot is er de optie 'Flow' aanwezig waarmee de strip continu van kleur blijft wisselen. Een leuke extra voor een feestje, verder niet heel erg nuttig in mijn ogen!Om de strip te verlengen is het een kwestie van de verlengstrip inpluggen aan het einde van de basis strip. Daarna moet er een plastic 'doosje'omheen geklemd worden en de twee strips zijn samen één geheel!

Om de strip aan te sluiten in een domotica systeem zoals Domoticz moet nog wel één en ander ingesteld worden in de app. Allereerst is het verstandig om een firmware update te doen (indien nodig), daarna moet de zogenaamde 'Third Party Control' ingeschakeld worden onder LAN Beheer.
Hierna is het in het geval van Domoticz een kwestie van de Yeelight add-in toevoegen en hier middels het IP-adres van de Lightstrip de strip toevoegen aan Domoticz. Vanuit Domoticz kan nu middels een color-picker de kleur of wit-temperatuur ingesteld worden óf kan de strip opgenomen worden in LUA- en Blockly scripts.

Prijs
De prijzen lopen erg uiteen, afhankelijk waar je de strip koopt. In Nederland is de basis strip van 2 meter rond de 55 euro en de verlengstrip van een meter rond de 20 euro. Via bijvoorbeeld Banggood is de basis strip al te verkrijgen vanaf ruim 27 euro en de verlengstrip is dan slechts een kleine 8 euro.Conclusie
De Yeelight Lightstrip PLUS is in mijn ogen gezien de prijs de best mogelijke Smart LED strip op de markt. De kleuren zijn zeer helder en de wit temperatuur kan ingesteld van zeer warm tot een zeer helder wit (werk)licht. De aansturing is mogelijk via de aangesloten module of eenvoudig met behulp van de Yeelight app. Instellen is een koud kunstje. Wil je de lichtstrip opnemen in een bestaand domotica systeem dan is dit ook gemakkelijk te realiseren. Het feit dat de basis strip zeer betaalbaar is, maar middels eveneens betaalbare verlengstrips tot maar liefst 10 meter uitgebreid kan worden maakt dat deze LED strip zeer flexibel inzetbaar is, maar desondanks erg betaalbaar blijft. De Yeelight Lightstrip PLUS scoort daarom ook een 9 van 10 punten. Dat ene puntje aftrek is dan toch wegens de iets kwetsbaar ogende soldeer aansluitingen die iedere 50 centimeter in de strip te vinden zijn, ook al maak ik me echt geen zorgen dat dit tot problemen zal leiden.


Deze review is mede mogelijk gemaakt door Yeelight. Het product zelf is gesponsord door Yeelight, over de inhoud van de review heeft Yeelight echter niks te zeggen gehad! Voor meer informatie over Yeelight, en om mee te doen aan give-aways, zie:
Yeelight website: www.yeelight.com
Yeelight Facebook: Yeelight @ Facebook

De Yeelight Lightstrip is te koop bij Banggood (affiliate links, zie hiernaast voor uitleg --> ):
Yeelight Lightstrip basis
Yeelight Lightstip uitbreiding

of via Aliexpress of in diverse Nederlandse winkels (voor wel vaak een wat hogere prijs).

Yeelight lampen in Homekit

Door kazz1980 op dinsdag 27 augustus 2019 06:49 - Reacties (2)
Categorie: Yeelight, Views: 1.829

Toch even de moeite van het vermelden waard!

Yeelight heeft zojuist aangekondigd dat de bekende Yeelight Smart LED lampen vanaf heden ook aangestuurd kunnen worden vanuit Apple Homekit! Ook alle bestaande Yeelight lampen zullen deze functionaliteit krijgen wanneer de firmware ge-upgrade wordt. Nu gebruik ik zelf Homekit niet, maar voor de Apple fans onder ons is het uiteraard erg goed nieuws!

Voor meer informatie over de Yeelight lampen, zie ook mijn review van de Yeelight Smart LED Bulb en Yeelight Smart LED strip (inmiddels een verouderd model).

De Yeelight lampen zijn o.a. hier te koop:(affiliate links, zie opmerking hiernaast -->)Binnenkort nog meer nieuws vanuit Yeelight op mijn blog!
En de oplettende lezer had het al even voorbij zien komen... Zat alleen klein dingetje in dat nog niet naar buiten gebracht mocht.... oeps!

Mijn weblog komt terug!

Door kazz1980 op zaterdag 6 juli 2019 15:53 - Reacties (19)
Categorieën: Smart Home, Yeelight, Views: 3.174

Een tijdje terug plaatste ik een bericht dat ik niets meer te posten had op mijn blog. Mijn domotica is af. Althans - hetgeen ik als primaire doel voor ogen had. Ik wil nog wel meer automatiseren in mijn huis, maar dat is me nu het geld niet waard... Nu kreeg ik afgelopen week ineens een mailtje vanuit Yeelight.... Of ik met ze wil samenwerken om hun producten in Nederland en België meer onder de aandacht te brengen. Euh ja! Natuurlijk wil ik dat!

Ik moet nog even zien hoe het allemaal gaat lopen, maar als het goed is kan ik binnenkort meer Yeelight producten in huis verwachten om uit te proberen. Deze reviews zal ik hier posten, maar wil ik tevens via andere kanalen gaan verspreiden. Ik denk daarbij onder andere ook aan YouTube. Dat is voor mij echter nieuw terrein, dus ik moet nog kijken hoe ik dat vorm wil geven! De reviews zijn een voorwaarde vanuit Yeelight, maar mogen van hen absoluut kritisch en eerlijk zijn (En dat zullen ze zijn!). Naast de reviews komen er dus zeker ook weer de posts met mijn praktijk ervaringen met zelfbouw domotica en zal ik alle nieuwe Domoticz LUA scripts blijven delen inclusief uitleg. En dát is het deel waar ik persoonlijk echt enthousiast van word... mijn ervaringen delen en mede-Tweakers weer verder helpen met hun eigen domotica!

Als er mensen ideeën of suggesties hebben over wat ik samen met Yeelight kan doen om de producten van Yeelight, maar (voor mij) veel belangrijker: domotica meer onder de aandacht te krijgen: laat het hier weten!!

Nb. Voor de duidelijkheid, het blog blijft dus absoluut zoals deze was. Met mijn oprechte ervaringen met de producten en vooral veel info, tips en trucs over hoe een zelfbouw domotica op te zetten met behulp van betaalbare producten (waardoor ik in de praktijk al veel op Yeelight uitkwam, zie mijn eerdere blogposts - maar er zullen zeker weten ook wel andere merken langs blijven komen!). Dat de producten gesponsord zijn wil natuurlijk niet zeggen dat het één grote reclame boodschap wordt.... ik heb géén commerciële belangen met mijn blog en ik heb ook geen Yeelight aandelen... en mocht Yeelight mij nu dus een product sturen dat niet naar behoren blijkt te werken, dan scoort deze gewoon een keiharde onvoldoende (heb dat ook aangegeven bij Yeelight, en dat is vanuit hen geen bezwaar... ze hebben vertrouwen in de kwaliteit van hun eigen producten zeggen ze).
Eén wijziging ten opzichte van voorheen is dat er nu ook video toegevoegd gaat worden aan de blogs. Soms ter ondersteuning, maar soms ook als volwaardig vlog-bericht / video-review. Dat heb ik niet eerder gedaan, dus het zal misschien niet van begin af aan de beste kwaliteit video's worden (ben ook nog bezig om beter materiaal hiervoor aan te schaffen...). Laat het vooral weten wanneer je tips of trucs hebt.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over de herstart van mijn blog als ik! Dus, tot snel!